Απορρίπτει η ΟΣΕΟΚ δύο σημεία της μεσολαβητικής πρότασης της Υπουργού Εργασίας

19:00 7/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαφωνία της με δύο σημεία της μεσολαβητικής πρότασης της Υπουργού Εργασίας εξέφρασε η Ομοσπονδία Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, αναφορικά με την διάρκεια της συλλογικής σύμβασης και την «πράσινη κάρτα», εκφράζοντας παράλληλα προθυμία για εντατικές διαβουλεύσεις με στόχο την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, ακόμη και σήμερα.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στα γραφεία της ΟΣΕΟΚ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Ρουσιάς ανέφερε

ότι το Κεντρικό Συμβούλιο έχει ήδη απορρίψει την μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας, καθώς όπως είπε υπάρχουν κενά και η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της πλευράς τους.

Ο κ. Ρουσιάς αποχώρησε πριν το τέλος της δημοσιογραφικής διάσκεψης για να συνομιλήσει με την Υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους στο τηλέφωνο. Επιστρέφοντας, εξέφρασε για άλλη μια φορά την ετοιμότητα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΣΕΟΚ να παρευρεθεί σε συνάντηση, οποιαδήποτε στιγμή τους καλέσει η Υπουργός, «ακόμη και σήμερα». Ο κ. Ρουσιάς συμπλήρωσε ότι η κ. Χαραλάμπους, μαθαίνοντας την διεξαγωγή της δημοσιογραφικής διάσκεψης, του ανέφερε πως τελικά δεν προτίθεται να τους καλέσει. Όπως είπε ο ίδιος, «θεωρεί [η Υπουργός] ότι δεν έπρεπε να κάνουμε δημοσιογραφική, την ώρα που υπήρχε μια μικρή περίπτωση να μας καλέσει».

Νωρίτερα, ο κ. Ρουσιάς, αναφερόμενος στα σημεία όπου υπάρχει διαφωνία, είπε ότι η μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού δεν λαμβάνει υπόψη τη βασική προϋπόθεση για διάρκεια της συλλογικής σύμβασης έως την 31 Δεκεμβρίου 2013, ενώ περιέχει πρόνοια για επέκτασή της μέχρι το τέλος του 2014, με μείωση μισθού ύψους 10 ευρώ την εβδομάδα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΣΕΟΚ με την θέση της επί του ζητήματος, αναφέρεται ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα προκύψει στην οικονομία του τόπου μέχρι το τέλος του 2013, ενώ όλοι συμφωνούν ότι η οικονομική κατάσταση είναι ρευστή.

«Δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει να προσυμφωνήσουμε για μείωση των μισθών των υπαλλήλων μας με αποκοπή 10 ευρώ την εβδομάδα για το 2014, που μπορεί η οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και η οποιαδήποτε μείωση κριθεί αχρείαστη» προστίθεται.

Το δεύτερο σημείο της διαφωνίας της ΟΣΕΟΚ αφορά, κατά τον κ. Ρουσιά, το αίτημα για διαγραφή της πρόνοιας για δημιουργία μη θεσμικού οργάνου, όπως η προτεινόμενη τριμερής επιτροπή, η οποία θα εκδίδει άδειες εξάσκησης επαγγέλματος στην οικοδομική βιομηχανία, γνωστές ως «πράσινη κάρτα».

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αναρωτιέται πως είναι δυνατόν ο εργολάβος ή ο συντεχνιακός εκπρόσωπος, να εξετάζει τον κάθε Ευρωπαίο ενδιαφερόμενο πολίτη σε θέματα γλώσσας ή Ασφάλειας και Υγείας. «Τονίζουμε ότι δεν διαφωνούμε με την εισαγωγή κριτηρίων για οποιαδήποτε πρόσληψη. Όμως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε προτάσεις χωρίς την αναγκαία προετοιμασία, νομική επεξεργασία και δημιουργία των κατάλληλων θεσμών» αναφέρεται.

Εξάλλου, ο κ. Ρουσιάς είπε ότι η αρνητική στάση της ΟΣΕΟΚ δεν αφορά συνολικά τις προτάσεις που κατατέθηκαν, αλλά συγκεκριμένα την διαφοροποιημένη, όπως είπε πρόταση που κατέθεσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και η οποία, όπως είπε, είχε κενά.

Συμπλήρωσε ότι πρόθεση των εργολάβων ήταν να συμπορευθούν με τις συντεχνίες για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο. «Θέλαμε τις συντεχνίες μαζί μας» για να δούμε πως θα λύσουμε το πρόβλημα της αυξανόμενης ανεργίας, είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Χαρακτήρισε εξάλλου «παραμύθι» το ότι οι εργολάβοι οικοδομών απολύουν Κύπριους εργαζόμενους για να προσλάβουν ξένους, είπε ότι «οι Κύπριοι είναι η ραχοκοκαλιά μας» και ανέφερε ότι κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται από στατιστικά στοιχεία.

Ο Αντιπρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Πέτρος Ευλογημένος ανέφερε από την πλευρά του ότι η πρόταση για διάρκεια της συλλογικής σύμβασης έως του τέλος του 2013 ήταν επωφελής για όλες τις πλευρές, ενώ ερωτηθείς ποιος φταίει για το διαφαινόμενο αδιέξοδο, είπε ότι αυτό είναι εμφανές. Είπε ακόμη ότι η ΟΣΕΟΚ θα εξαντλήσει κάθε ίχνος ελπίδας και θα διαβουλευτεί με την Υπουργό, όποτε της ζητηθεί.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ενάντια στην μεσολαβητική πρόταση, αν δεν αφαιρέσει η Υπουργός τα δύο σημεία με τα οποία διαφωνεί η ΟΣΕΟΚ.

Χαρακτήρισε «χρυσή τομή» την ανανέωση της σύμβασης εργασίας μέχρι το τέλος του 2013 και πρόσθεσε ότι με την πρόταση αυτή θα υπήρχαν τα δεδομένα του 2013, πριν προχωρήσουν στις συμβάσεις για το 2014.

Ο κ. Ευλογημένος ανέφερε εξάλλου ότι η εποχή των παχιών αγελάδων έχει παρέλθει, ενώ αναφερόμενος σε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας είπε ότι η μείωση στον αριθμό των συμβολαίων στον κατασκευαστικό τομέα αγγίζει για την περίοδο 2008-2011 το 44%. Είπε ότι το ποσοστό πιθανότατα αγγίζει το 55% αν συμπεριληφθεί και το 2012, προσθέτοντας ότι οι μειώσεις επηρεάζουν έναν κύκλο εργασιών που ανέρχεται σε 3,5 δις ευρώ.

Το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΣΕΟΚ Αντώνης Πετρίδης ανέφερε τέλος ότι υπάρχει εργατικό προσωπικό που ζητά να εργαστεί αυτή τη στιγμή στις οικοδομές και του οποίου το δικαίωμα παρεμποδίζεται από τους απεργούς, οι οποίοι, όπως ανέφερε, στην πλειοψηφία τους είναι οι άνεργοι οικοδόμοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα