Αποφασισμένες να φτάσουν στα άκρα οι συντεχνίες των ημικρατικών

21:04 5/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων οι συντεχνίες των ημικρατικών προκειμένου να προστατεύσουν τους εργαζόμενους, μετά και τη ψήφιση του νόμου των αποκρατικοποιήσεων, τον οποίο θεωρούν ως αντισυνταγματικό.

Ταυτόχρονα εξετάζουν πώς θα κινηθούν στο θέμα των δανείων που έχουν παραχωρήσει στο κράτος από τα ταμεία συντάξεως των εργαζομένων, τα οποία λήγουν στα μέσα Μαρτίου και η Κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει την ανανέωσή τους, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Στη Cyta

οι συντεχνίες θεωρούν ότι ο νόμος «ανοίγει το δρόμο προς την αντισυνταγματική αποκρατικοποίηση» και, όπως λέχθηκε στο ΚΥΠΕ, «δεν παίρνουν τοις μετρητοίς» τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορούν τη διαβούλευση στη μεικτή συμβουλευτική επιτροπή, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι συντεχνίες εμφανίζονται έτοιμες να χρησιμοποιήσουν «όλα τα νομικά μέσα», σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων παραβιαστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και δεν αποκλείουν ατομικές προσφυγές των εργαζομένων στο δικαστήριο.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το ενδεχόμενο ατομικών προσφυγών, εξετάζεται κι από τις συντεχνίες της ΑΗΚ, οι οποίες με τους νομικούς τους συμβούλους μελετούν «την αντισυνταγματικότητα του νόμου που φαίνεται ότι υπάρχει».

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ συνήλθαν σήμερα σε κοινή σύσκεψη και αποφάσισαν επίσης όπως απαιτήσουν από τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση της Αρχής να αρχίσει η είσπραξη από τους μεγάλους καταναλωτές των ανεξόφλητων λογαριασμών που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια.

Παράλληλα βρίσκονται σε επαφή με ειδικό σύμβουλο για την εκπόνηση μελέτης που θα καταδεικνύει τρόπους διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΑΗΚ, αποδίδοντας παράλληλα κέρδη στο κράτος.

Εντός των επόμενων ημερών οι συντεχνίες στους ημικρατικούς θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα συμφωνήσουν ή όχι σε ανανέωση των δανείων που παραχωρήθηκαν στο κράτος από τα ταμεία συντάξεως των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι συντεχνίες της ΑΗΚ δεν προτίθενται να πουν «ναι» σε ακόμα μια ανανέωση του δανείου, το οποίο λήγει στις 17 Μαρτίου, ενώ το ενδεχόμενο να κινηθούν κατά τον ίδιο τρόπο, εξετάζουν και οι συντεχνίες της Cyta.

Υπενθυμίζεται ότι στις Διαχειριστικές Επιτροπές των ταμείων συντάξεως των ημικρατικών, οι οποίες θα εξετάσουν το θέμα της ανανέωσης των δανείων, συμμετέχουν τόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, όσο και μέλη της διοίκησης και της διεύθυνσης των Οργανισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα