Απόδημους και εξελίξεις στο Κυπριακό, συζήτησαν Κασουλίδης και Γεροντόπουλος

15:51 31/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για τις προσπάθειες κατάληξης σε κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των δύο κοινοτήτων για επανέναρξη των συνομιλιών ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο, ευχαριστώντας τον ιδιαίτερα για τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης να δεχθεί τον Τ/κ διαπραγματευτή στην Αθήνα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της συνάντησης του Ε/κ διαπραγματευτή με εκπροσώπους του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα.

Οι κύριοι Κασουλίδης και Γεροντόπουλος

συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Έλληνας αξιωματούχος στην Κύπρο. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς η συνεργασία των Υπουργείων σε θέματα αποδήμων, ενώ με το πέρας της υπέγραψαν Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν μια σειρά θεμάτων που αφορούν το έργο και τη δράση των υπηρεσιών αποδήμων των δύο Υπουργείων, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσε τον κ. Υφυπουργό για τις προσπάθειες που γίνονται για να συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, και για τις άλλες υποστηρικτικές προσπάθειες που πρέπει να προωθηθούν.

«Ταυτόχρονα, ευχαρίστησαν την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία απεδέχθη να συναντήσει τον Τ/κ εκπρόσωπο στις συνομιλίες, με δική μας παράκληση και μετά από δικό μας αίτημα, για να μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ο δικός μας διαπραγματευτής να μπορέσει να συναντήσει στο πιο ψηλό διπλωματικό επίπεδο τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας», είπε ο κ. Κασουλίδης εκφράζοντας παράλληλα τη θέση ότι η συνάντηση αυτή στην Τουρκία θα είναι καταλυτική στις προσπάθειες για λύση, και αποτελεί θέση που για χρόνια επιδίωκε η δική μας πλευρά λέγοντας ότι η Τουρκία είναι μέρος του Κυπριακού προβλήματος. Διευκρίνισε ότι οι ιδιαίτερες ευχαριστίες του προς την ελληνική Κυβέρνηση δόθηκαν γιατί η Αθήνα δέχθηκε να συναντηθεί με τον Τ/κ διαπραγματευτή παρόλο που η Ελλάδα δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξισούται στο Κυπριακό με την Τουρκία.

«Η εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα και η δημιουργία ενός αυτόματου συντονισμού δράσεων σε όλα τα επίπεδα αποτελεί βασικό στόχο της κυπριακής Κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Κασουλίδης προσθέτοντας πως μέσα σε αυτό το στόχο εντάσσεται και το πρόγραμμα συνεργασίας που υπογράφτηκε σήμερα, και το οποίο θα συμβάλει στη στήριξη των οργανωτικών δομών του αποδήμου Ελληνισμού, ενώ θα ενισχύσει τη συνεργασία σε μια πλειάδα τομέων με έμφαση στους τομείς της παιδείας, της τέχνης και του πολιτισμού.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η πατρίδα μας αλλά και ο Ελληνισμός γενικότερα με τα άλλα σημαντικά εθνικά θέματα του Ελληνισμού, ο ρόλος των απανταχού αποδήμων αποκτά βαρύνουσα σημασία. Η συμβολή τους στην περαιτέρω και συμπληρωματική προώθηση των εθνικών θέσεων καθίσταται σημαντική και αναγκαία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι η υπογραφή της προγράμματος συνεργασίας θα αποτελέσει την απαρχή μια ολοκληρωμένης και πιο αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα αποδήμου Ελληνισμού, προς όφελος των απανταχού αποδήμων αλλά και του Ελληνισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Γεροντόπουλος χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση που προηγήθηκε με τον κ. Κασουλίδη, και η οποία «έδειξε την ταυτότητα απόψεων σε όλους τους τομείς, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα που το Κυπριακό μπαίνει σε μια καινούρια φάση».

Ο κ. Γεροντόπουλος σημείωσε πως το πρώτο βήμα που είναι απαραίτητο να γίνει είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει ελεύθερη και ενωμένη με βάση τις αρχές και τις αποφάσεις των ΗΕ και τις αρχές της ΕΕ.

Αναφερόμενος στη σημερινή συμφωνία μεταξύ των υπηρεσιών των δύο Υπουργείων, ο Έλληνας Υφυπουργός τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική, ενώ σημειολογικά δίνει την αίσθηση ότι οι δύο χώρες προχωρούν μαζί. «Η χρησιμότητα του προγράμματος είναι προφανής αφού υπογραμμίζει τη σημασία συντονισμού της πολιτικής των δύο Κυβερνήσεων σε θέματα που άπτονται του αποδήμου Ελληνισμού, ενώ παράλληλα, προβλέπει την ανάπτυξη κοινών δράσεων και ενεργειών με στόχο τη διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητα των αποδήμων καθώς και την αξιοποίηση του ευρύτερου δυναμικού της ελληνικής διασποράς προς όφελος των εθνικών συμφερόντων», τόνισε.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να υπάρχει κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν και αν οι συναντήσεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα θα πραγματοποιηθούν πριν ή μετά το ανακοινωθέν αυτό, ο κ. Κασουλίδης είπε πως δεν μπορεί ο ίδιος να προεξοφλήσει τον χρόνο που χρειάζεται για να υπάρξει κατάληξη στο θέμα του ανακοινωθέντος. Τόνισε, ωστόσο, τη μεγάλη σημασία που έχει να ξεκαθαριστούν τα σημαντικά θέματα προτού υπάρξει συνάντηση των ηγετών και συνεχιστούν στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη, όπως είπε, τα πενιχρά αποτελέσματα που παρήξε η προηγούμενη περίοδος που ο κ. Ερογλου ήταν ο συνομιλητής. «Όταν δεν ξεκαθαρίσεις αυτά τα θέματα στο τέλος δεν μπορείς να καταλήξεις όταν ο ένας κοιτάζει την Ανατολή και ο άλλος τη Δύση», είπε.

Οσον αφορά τον αν οι συναντήσεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Αγκυρα γίνουν πριν ή μετά το κοινό ανακοινωθέν και τη συνάντηση των ηγετών, ο κ. Κασουλίδης είπε πως δεν γνωρίζει αν θα γίνει πριν ή μετά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να διασυνδέονται τα δύο αυτά θέματα.

Σε ερώτηση γιατί η Λευκωσία επέμεινε στη συνάντηση του Τ/κ διαπραγματευτή με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών από τη στιγμή που η Αθήνα δεν θεωρούσε αυτή τη συνάντηση σωστή, ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση.

Σε ερώτηση προς τον Ελληνα Υφυπουργό γιατί η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει κάνει διάβημα προς τις ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις, ο κ. Γεροντόπουλος είπε πως το θέμα αυτό δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό και γίνονται συζητήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Εκείνο το οποίο θέλουμε όλοι είναι να κατοχυρώσουμε όλοι ως πολίτες ότι κανένας δεν μας παρακολουθεί», είπε, προσθέτοντας πως οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα