Από το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα εξαρτηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών

10:59 11/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ουδείς από την παρούσα κυβέρνηση μπορεί να ξεφύγει από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέσα από την καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνεται ξεκάθαρη αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Τόνισε ωστόσο ότι από το τελικό ποσό που θα προκύψει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα διαφανεί

και κατά πόσο θα χρειαστεί να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και με ποιο τρόπο.
Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο κύριος Σιαρλή συνέστησε υπομονή έως τη δημοσιοποίηση της τελικής έκθεσης της Πίμκο, στις 18 Ιανουαρίου, για το ακριβές ύψος του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τις επιθέσεις που δέχεται η Κύπρος περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και τις αναφορές για τον εταιρικό φόρο, ο κύριος Σιαρλή είπε ότι επισήμως, σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, δεν έχουν τεθεί τέτοια θέματα από καμιά χώρα-μέλος της Ευρωζώνης.

Παρασκηνιακά, πρόσθεσε, εκφράζονται ορισμένες ανησυχίες, ενόψει και της συζήτησης στο Γιούρογκρουπ, εξ ου και τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, τα οποία απέδωσε σε σκοπιμότητες και στην προεκλογική περίοδο στη Γερμανία.
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λειτούργησε με πλήρη διαφάνεια σε όλες τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο.

Σε ερώτηση κατά πόσο η υπογραφή του μνημονίου θα αφεθεί στην επόμενη κυβέρνηση, ο κύριος Σιαρλή απάντησε ότι δεν έχει σημασία το χρονικό πλαίσιο, αλλά η ολοκλήρωση των διαδικασιών με ορθό τρόπο.

Για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το κράτος καλύπτει τις κεφαλαιουχικές ανάγκες του έως τον Φεβρουάριο.
Για το αίτημα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που η Κύπρος έχει εξασφαλίσει από τη Ρωσία, ο κύριος Σιαρλή ανέφερε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε επαφή με τη Μόσχα και σύντομα αναμένονται εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα