Απειλή για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα οι ‘παρακολουθήσεις’ λέει ο Νίλς Μουϊζνιεκς

12:20 3/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ξεχασμένη διάσταση των μυστικών παρακολουθήσεων -εκείνη της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- ανέδειξε ο Επίτροπος για τ` Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουϊζνιεκς, υποστηρίζοντας, σε παρέμβαση του, ότι οι παρακολουθήσεις που γίνονται στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας καταστρέφουν, αντί να προστατεύουν, την δημοκρατία.

Αυτό το εκρηκτικό “κοκτέιλ”, με τις ισχυρές δόσεις φόβου για την τρομοκρατία, ενισχυμένο από την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η τεχνολογία και “πασπαλισμένο” με την συνεργασία ιδιωτικών εταιριών και κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας

στο έργο των μυστικών παρακολουθήσεων, αποτελεί την σοβαρότερη ίσως απειλή για την ιδιωτική ζωή των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επεσήμανε ο Επίτροπος.

Το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα έχει γίνει κουρελόχαρτο στα χέρια του “Μεγάλου Αδελφού”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Θέλοντας να σκιαγραφήσει το μέγεθος και την έκταση των παρακολουθήσεων που συντελούνται από μυστικές υπηρεσίες κρατών και ιδιωτικών εταιριών και αποκαλύπτοντας την υποκρισία των ευρωπαϊκών, κυρίως, κυβερνήσεων, που έδειξαν να πέφτουν από τα σύννεφα με τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, ο Επίτροπος σημειώνει ότι:
- Η συνεργασία μεταξύ της ΝSA και της Μεγάλης Βρετανίας δεν είναι κάτι το άγνωστο, μιας και κάμερες παρακολούθησης τοποθετούνται σε κάθε γωνιά των δρόμων της Αγγλίας και τα στοιχεία καταγράφονταν σε σκληρούς δίσκους, το περιεχόμενο των οποίων θέλησε να δημοσιεύσει η Γκάρντιαν που απειλήθηκε με απαγόρευση από τον Κάμερον.
- Η αμερικάνικη ΝSA κατασκόπευε και τις δράσεις της ΕΕ από την Νέα Υόρκη και ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση κατά της Belgacom , μια βελγική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, με πελάτες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο .
- Στην Γερμανία, η υπηρεσία πληροφοριών , BND , αποκαλύφθηκε ότι στέλνει τεράστιες ποσότητες των παρακολουθούμενων δεδομένων στην NSA .
- Στην Σουηδία, ο ερευνητής δημοσιογράφος Duncan Campbell υποστήριξε, καταθέτοντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά την ηλεκτρονική παρακολούθηση, ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε αποκτήσει πρόσβαση σε καλώδια επικοινωνίας στη Βαλτική Θάλασσα με την NSA.
- Στη Γαλλία, αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε εκτεταμένη ηλεκτρονική επιτήρηση και μαζική συλλογή δεδομένων από την NSA, που αφορούσε όχι μόνο ύποπτους τρομοκράτες , αλλά και φορείς των οικονομικών και πολιτικών κύκλων , καθώς και των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Επίτροπος, τέλος, υπενθύμισε ότι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με την οποία δεσμεύονται όλα τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, διευκρινίζεται το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής , καθώς και το δικαίωμα προστασίας, για την αποτροπή παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.
Υπενθύμισε ακόμη ότι, το Δικαστήριο του Στρασβούργου έχει δηλώσει σαφώς ότι μυστικές δραστηριότητες επιτήρησης δεν επιτρέπεται να υπονομεύουν τη δημοκρατία κάτω από τον μανδύα της υπεράσπισής της . Η προστασία προσωπικών δεδομένων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και είναι απαραίτητη αν θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα