Απέδωσαν τα μέτρα για αντιμετώπιση πυρκαγιών

11:41 16/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα μέτρα που λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια για καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών μεταξύ των διαφόρων Υπηρεσιών και για καλύτερο προγραμματισμό απέδωσαν, όπως διαφάνηκε από τις τελευταίες πυρκαγιές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου και πρόσθεσε ότι η ανταπόκριση των Υπηρεσιών ήταν εξαιρετική.

Κληθείσα να προβεί σε απολογισμό των τελευταίων πυρκαγιών οι οποίες ξέσπασαν σε περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας, η κ. Μαύρου είπε ότι τις τελευταίες μέρες ζήσαμε μεγάλης έκτασης

πυρκαγιές σε διαφορετικές περιοχές, με πιο σοβαρή εκείνη στην περιοχή Κάτω Δρυ -Σκαρίνου – Λευκάρων.

«Εχουν καεί μεγάλες εκτάσεις δασικής γης, έχουν καεί καλλιέργειες και υποστατικά. Το κόστος είναι και οικονομικό και περιβαλλοντικό. Το ευτύχημα είναι ότι δεν είχαμε θύματα και ούτε καταστράφηκαν κατοικίες. Η ανταπόκριση των Υπηρεσιών ήταν εξαιρετική. Υπήρξε άμεση και μαζική κινητοποίηση πολλών δυνάμεων. Αναφέρομαι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο Τμήμα Δασών, αλλά και στην Πολιτική Αμυνα, την Υπηρεσία Θήρας, την Αστυνομία και στην περίπτωση των Λευκάρων κινητοποιήθηκε σε κάποια φάση και η Εθνική Φρουρά. Αξιοθαύμαστη ήταν και η συμμετοχή εθελοντών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για το πρόγραμμα εκκένωσης με τη συμμετοχή της Πολιτικής Αμυνας, η κ. Μαύρου είπε ότι στην περίπτωση της Σκαρίνου υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία με τον Κοινοτάρχη και με τον ίδιο τον κόσμο, ο οποίος με πολύ σοβαρότητα συνεργάστηκε με την Πολιτική Αμυνα.

Ανέφερε, επίσης, ότι η αντιμετώπιση των τελευταίων πυρκαγιών, «έδειξαν πόσο απέδωσαν τα μέτρα που λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των διαφόρων Υπηρεσιών, για καλύτερο προγραμματισμό».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνει κάποια σύσκεψη για το θέμα των πυρκαγιών, η κ. Μαύρου είπε ότι έγιναν κάποιες συσκέψεις προπαρασκευαστικά και σημείωσε ότι θα γίνει και νέα σύσκεψη, κατά την οποία θα γίνει ένας απολογισμός, μία αξιολόγηση της όλης εξέλιξης «και βάσει των εμπειριών να γίνουν εισηγήσεις για μεγαλύτερη βελτίωση της  ανταπόκρισης μας».

Ανέφερε, τέλος, ότι θα πρέπει να δουν πώς εντείνουν την προσπάθεια επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης  του κόσμου, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα