ΑΠΕ και οι ενεργειακές υποδομές στο επίκεντρο της Άτυπης Συνάντησης Υπ. Ενέργειας

11:12 17/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με στόχο στο Τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, να εγκριθούν συμπεράσματα που θα αποτελέσουν τη βάση της μελλοντικής πολιτικής της ΕΕ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία», στο πλαίσιο της Άτυπης Συνάντησης Υπουργών Ενέργειας για να διαμορφώσουν το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο θα εκδοθεί στις 21 Σεπτεμβρίου.

Όπως

ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ κατά την άφιξή του στο Συνεδριακό Κέντρο, και ερωτηθείς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στον τομέα των ΑΠΕ, η ΕΕ είναι πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρέπει να διατηρήσει αυτή την πρωτοπορία.

«Μπροστά μας έχουμε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε στις 6 Ιουνίου και στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Τακτικό Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας να εγκριθούν συμπεράσματα, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση της μελλοντικής πολιτικής της ΕΕ στις ΑΠΕ. Μέσα από το σημερινό διάλογο θα διαμορφώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων που αναμένεται να εκδοθεί 21 Σεπτεμβρίου».

Ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι «είναι η στιγμή η ΕΕ να θέσει τους ενδιάμεσους στόχους μέχρι το 2050».

Υπάρχει ήδη ο οδικός χάρτης για το 2050, βάσει του οποίου θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων του θερμοκηπίου, να ενισχυθούν οι ΑΠΕ και η ενεργειακή απόδοση, είπε ο Υπουργός, για να προσθέσει ότι για να γίνουν αυτά χρειάζεται να τεθούν και ενδιάμεσοι στόχοι, πέραν του 2020.

«Ως γνωστόν, η ΕΕ έχει θέσει στόχους για τις ΑΠΕ για το 2020 και μέσα από αυτή τη συζήτηση θεωρώ ότι θα μπορέσουμε  και την έκδοση συμπερασμάτων να θέσουμε τους στόχους για το 2030».

Οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συζητούν σήμερα και το θέμα των ενεργειακών υποδομών. Σύμφωνα με τον Νεοκλή Συλικιώτη, «είναι σημαντικό η ΕΕ, η οποία είναι εξαρτημένη από την εισαγωγή πηγών ενέργειας, συμβατικών καυσίμων και φυσικού αερίου, να ενισχύσει την αποτελεσματικότητας της και την ενεργειακή της ασφάλειας, γι’ αυτό χρειάζονται αυτές οι ενεργειακές υποδομές».

Επίσης, μέσα από τη συζήτηση του κανονισμού για τις ενεργειακές υποδομές, η ΕΕ στοχεύει στην εισαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας στην εσωτερική αγορά που πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2015, αλλά και στην άρση της απομόνωσης των κρατών, επίσης μέχρι το 2015, που αφορά και την Κύπρο, η οποία είναι ενεργειακά απομονωμένη από τα μεγάλα ηλεκτρικά δίκτυα, σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη.

«Θεωρώ ότι και με τη συμμετοχή σήμερα των Υπουργών, του Επιτρόπου Ενέργειας αλλά και των 2 Ευρωβουλευτών, οι οποίοι είναι εισηγητές των θεμάτων τους στην Ευρωβουλή, θα διαμορφωθεί εκείνη η αντίληψη για να μπορέσουμε και στα θέματα του κανονισμού για τις ενεργειακές υποδομές μέχρι το Δεκέμβριο να υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου και με το Ευρωκοινοβούλιο, σε πρώτη ανάγνωση, ούτως ώστε να εγκριθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα