Απαραίτητος ένας στρατηγικός σχεδιασμός για έξοδο από την κρίση, είπε ο Γ. Βαρνάβα

19:09 18/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Όσοι πιστεύουν ότι η πιστή εφαρμογή του μνημονίου είναι η μοναδική μας διέξοδος από την οικονομική ύφεση, πλανώνται πλάνην οικτράν, δήλωσε απόψε ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ πιστεύει πως είναι απαραίτητη η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο

το συντομότερο δυνατόν μέσα από τη διόρθωση των δημοσιονομικών δεικτών, τη διασφάλιση της ρευστότητας στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία, την επάνοδο στις αγορές και την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε ομιλία του, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Βαρνάβα είπε πως η φιλοσοφία του μνημονίου, η οποία βασίζεται πάνω στην κατάργηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, την αφαίρεση επιδομάτων, αλλά και την επιβολή φορολογιών, επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο», αφού όπως συμπλήρωσε «βαθαίνει όλο και περισσότερο την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα ο λαός να εισέρχεται σε ένα φαύλο κύκλο της οικονομικής εξαθλίωσης με τραγικά αποτελέσματα».

Όπως είπε ο κ. Βαρνάβα, «η Τρόικα μέσα από το επικαιροποιημένο μνημόνιο θέτει επιτακτικά την επιβολή οδικού χάρτη για εκποίηση ακινήτων, που βρίσκονται σε υποθήκη, ως τον μοναδικό τρόπο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ξεκάθαρες είναι οι δεσμεύσεις για παραχώρηση του ελέγχου των ημικρατικών οργανισμών στον ιδιωτικό τομέα».

«Ως ΕΔΕΚ τασσόμαστε υπέρ των μέτρων προστασίας των δανειοληπτών, που δοκιμάζονται στην οικονομική κρίση, με βάση όμως συγκεκριμένων κριτηρίων. Οποιοδήποτε μέτρο κοινωνικής προστασίας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, να αποτελεί αντικίνητρο ή να δίνει άλλοθι σε αυτούς που μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να μην το πράττουν. Είναι απαραίτητο να υπάρξει προστασίας της μόνιμης κατοικίας, που ως ΕΔΕΚ έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση νόμου προς αυτήν την κατεύθυνση, και τα τραπεζικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων με βάση τον κώδικα που εξέδωσε η ΚΤ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», είπε.

Ο κ. Βαρνάβα είπε πως η φετινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 διεξάγεται μέσα σε πολύ βαρύ κλίμα και πολύ σοβαρά γεγονότα τα οποία σείουν συθέμελα την κυπριακή οικονομία και πολύ περισσότερο την κυπριακή κοινωνία, για να προσθέσει πως η άλλοτε ανθούσα κυπριακή οικονομία έχει καταρρεύσει.

Αναφέρθηκε σε τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης για τη σημερινή δεινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ευθύνες όπως είπε, «οι οποίες θα την βαραίνουν για πάρα πολλά χρόνια και ας προσπαθούν κάποιοι τώρα να τις αποσείσουν από τους ώμους τους, ευθύνες για τις αναστολές, τους δισταγμούς και την αναβλητικότητα που επέδειξαν στη λήψη μέτρων».

Επίσης, αναφέρθηκε σε «εγκληματικές ευθύνες του τραπεζικού συστήματος για την αλόγιστη και ασυλλόγιστη επένδυση στα ελληνικά ομόλογα, όπως και για τις λανθασμένες αποφάσεις που λάμβαναν τα σημαίνοντα στελέχη των τραπεζών με τις οποίες οδήγησαν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα στην κατάρρευση» και παράλληλα αναφέρθηκε σε«ευθύνες και την ανεπάρκεια της σημερινής κυβέρνησης να διαχειριστεί την έκρυθμη οικονομική κατάσταση».

Μιλώντας για τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, είπε πως «η μοναδική της δέσμευση είναι ότι δεν την δεσμεύει τίποτα από αυτά που προεκλογικά δεσμεύτηκε ενώπιον του κυπριακού λαού», για να προσθέσει πως «δυστυχώς, όλα αυτά ήταν για ακόμη μια φορά προεκλογικές δεσμεύσεις χωρίς περιεχόμενο».

Είπε ακόμα πως «η κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα συνθηκολόγησαν με την Τρόικα και χωρίς οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες άφησαν τη διαχείριση των πάντων στις ορέξεις της Τρόικα και εναπόθεσαν τα πάντα στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου, υποβάλλοντας τον λαό συνεχώς σε όλο και μεγαλύτερες θυσίες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο λαός παρακολουθεί με αγωνία το απρόβλεπτο μέλλον και καλείται να επωμισθεί σκληρά μέτρα λιτότητας, αφού αυτοί που του υποσχέθηκαν ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη διαχείριση, μια δικαιότερη κοινωνία και καλύτερες μέρες, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους».

«Ο λαός», ανέφερε ο κ. Βαρνάβα, «πρέπει και δικαιολογημένα διαμαρτύρεται γιατί σήμερα καλείται να αναλάβει στους ώμους του το βάρος των λαθών και των ευθυνών κάποιων άλλων και δικαιολογημένα ζητά την τιμωρία τους. Δεν είναι αρκετή η αποδοκιμασία και απαξίωση φθοροποιών φαινομένων στη δημόσια ζωή. Ούτε τα κηρύγματα ηθικολογίας και οι γενικόλογες ρητορείες που συνήθως συνιστούν υποκριτικές υπεκφυγές. Για τη σημερινή οικονομική κρίση υπάρχουν ευθύνες και υπεύθυνοι. Υπάρχουν ενοχές και ένοχοι. Ο λαός μας απαιτεί τον καταλογισμό των ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης».

Κυπριακό

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, είπε πως οι απευθείας διαπραγματεύσεις των τελευταίων χρόνων όχι μόνο δεν έχουν οδηγήσει σε λύση, αλλά αντίθετα οδήγησαν σε πιο βαθύ αδιέξοδο και τέλμα το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι «η τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία κορυφώθηκαν και η Τουρκία παρουσιάζεται ως ουδέτερος τρίτος, ως η αθώα περιστερά, η οποία μάλιστα επείγεται για λύση».

Την ίδια στιγμή, είπε, απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και περιφρονεί βάναυσα και προκλητικά τους ευρωπαϊκούς κανόνες αρνούμενη να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Πρόσθεσε ότι οι προϋποθέσεις, που πρέπει να τεθούν για την έναρξη οποιωνδήποτε νέων διαπραγματεύσεων, δεν πρέπει να έχουν απλώς διακηρυκτικό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με το Εθνικό συμβούλιο της Κύπρου, για διαβούλευση, ανταλλαγή απόψεων και χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα