Απάντηση στους Πράσινους για το ”Chario” έδωσε ο Ι. Κασουλίδης

17:27 18/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν μπορεί να καταδικάζεται μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα του πλοίου «Chariot», δήλωσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης απαντώντας σε δηλώσεις της εκπροσώπου των Ευρωπαίων Πρασίνων Katharina Brantner κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

Παράλληλα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, οι οποίες εξετάζουν το ζήτημα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ευρωβουλευτή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο «μετά από σχετική,

επικριτική δημόσια τοποθέτηση ευρωβουλευτή των Πρασίνων τον περασμένο μήνα και την αποτυχημένη απόπειρα της πολιτικής της Ομάδας να συμπεριλάβει σχετική συζήτηση αποκλειστικά για το ανωτέρω ζήτημα στη Σύνοδο Ολομέλειας, οι Πράσινοι επανήλθαν χθες (Τρίτη) επί του ιδίου θέματος, δια της εκπροσώπου τους, ευρωβουλευτή κ. Katharina Brantner».

Αναφέρεται ότι η κ. Brantner «έψεξε τους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και επέδωσε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας στην Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας κ. Κάθριν Αστον η οποία ήταν παρούσα στη συζήτηση».

«Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής μάλιστα διασύνδεσε προκλητικά το χειρισμό της υπόθεσης του ρωσικών συμφερόντων πλοίου με το δάνειο που παραχώρησε πρόσφατα η Ρωσική Ομοσπονδία στην Κυπριακή Δημοκρατία», προστίθεται.

«Η Κύπρος δεν μπορεί να αγοράζει ένα οικονομικό πακέτο διάσωσης από τη Ρωσία εις βάρος της συριακής αντιπολίτευσης», είπε.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «η τοποθέτηση της κ. Brantner προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κασουλίδη ο οποίος ζήτησε και έλαβε το λόγο στην Ολομέλεια, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να καταδικάζεται μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ισχυρίζεται ότι δεν έχει, εν γνώσει της, παραβιάζει το εμπάργκο της ΕΕ».

«Θα ήμουν ο πρώτος που θα καταδίκαζε την Κυβέρνηση της χώρας μου αν η κα Ashton που είναι εδώ μας ξεκαθαρίσει επακριβώς το περιστατικό με το πλοίο Chariot και απονείμει ευθύνες αν υπάρχουν», ανέφερε ο Κύπριος Αντιπρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ.

Αναφέρεται επίσης ότι παρέμβαση επί της τοποθέτησης της κ. Brantner έκανε και ο Κύπριος ευρωβουλευτής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς Tάκης Χατζηγεωργίου.

Σημειώνεται ότι στη δευτερολογία της η κ. Αστον δεν απέδωσε ευθύνες στην Κύπρο και αρκέστηκε να σημειώσει ότι «βρίσκεται σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές οι οποίες εξετάζουν το ζήτημα» και επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην κ. Branter «με όποια ενημέρωση ενδέχεται να έχει».

Συμπληρώνεται ότι μετά τη συζήτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε σε δήλωσή του ότι «η σημερινή μου παρέμβαση έγινε καθηκόντως για να προστατευτεί η Κύπρος από το διασυρμό».

Αυτό, πρόσθεσε, «δεν σημαίνει ότι εγκρίνω τους χειρισμούς της Κυβέρνησης επί του θέματος Chariot. Απεναντίας τους θεωρώ απερίσκεπτους και απαράδεκτους και τα αποτελέσματά τους τα βλέπουμε εδώ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα