Αντίθετη η ΚΥΣΟΑ στο νέο σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας

14:04 27/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) αναφέρει ότι «το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν δείχνει ούτε στο ελάχιστο την υπευθυνότητα απέναντι στα άτομα με αναπηρίες που επέδειξε έμπρακτα η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία δέσμευσε προς τιμήν της το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 που αφορά στην υλοποίηση νέου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας και της ‘λειτουργικότητας’».

Σε ανακοίνωσή της η ΚΥΣΟΑ αναφέρει ότι το Υπουργείο Εργασίας, «αντίθετα, επιχειρεί

μεθοδευμένα να επιβάλει την εφαρμογή του αποκαλούμενου ‘νέου συστήματος αξιολόγησης’ και εξακολουθεί να αγνοεί την πλήρη αντίθεση του κινήματος στην εφαρμογή του».

Προσθέτει ότι «η αντιδεοντολογική, αντικοινωνική και εντέλει αντιδημοκρατική λογική ‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν’ του αρμόδιου Υπουργείου επιβάλλεται άμεσα να τερματιστεί».

Η ύστατη έκκληση της ΚΥΣΟΑ προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι «να σεβαστεί την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και άμεσα να προχωρήσει στην έναρξη ουσιαστικής διαβούλευσης με τη Συνομοσπονδία, με σκοπό την από κοινού κατάληξη στις καταλληλότερες και κοινά αποδεκτές από τους πολίτες με αναπηρίες και τις οικογένειες τους διαδικασίες πιστοποίησης/τεκμηρίωσης της αναπηρίας, καθώς επίσης και της οριοθέτησης των στόχων που αυτές θα έχουν».

Η ΚΥΣΟΑ απέστειλε, όπως αναφέρει, πλήθος επιστολών προς το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ακόμα και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτοντας το αίτημά της.

Εδικά για το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες η ΚΥΣΟΑ αναφέρει ότι «το θλιβερότερο όλων είναι ότι το ΤΚΕΑΑ έχει μεταλλαχτεί από κέντρο επεξεργασίας ενταξιακών πολιτικών, ως όφειλε να είναι, σε μικρό νοσοκομείο που μονοδιάστατα αντιμετωπίζει την αναπηρία ως ‘νόσο’, ευτελίζοντας τον ίδιο τον λόγο σύστασής του».

Σύμφωνα με την ΚΥΣΟΑ «πολλά άτομα με αναπηρία τις τελευταίες μέρες έχουν διαπιστώσει και καταμαρτυρήσει νοσοκομειακού χαρακτήρα (με χρήση ασθενοφόρου οχήματος) μεταφορές στο ΤΚΕΑΑ ανυποψίαστων ηλικιωμένων πολιτών για αξιολόγηση, καθώς επίσης και την παρουσία ηλικιωμένων και άλλων ασθενών που αναμένουν τη σειρά τους για την πολύωρη και πολυδάπανη αξιολόγησή τους από την ομάδα επαγγελματιών υγείας που συστάθηκε από το ίδιο το Τμήμα».

Καταλήγοντας η ΚΥΣΟΑ καλεί «τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες να αντισταθούν στη βίαιη μεθόδευση χρησιμοποίησής τους ως πειραματόζωα από ένα ‘νέο σύστημα’, του οποίου η εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διασφάλιση των έμφυτων δικαιωμάτων τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα