Αντιδράσεις για προσωρινή «αντιτρομοκρατική» κράτηση Βραζιλιάνου στο Χίθροου

11:24 19/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αντιδράσεις μεταξύ άλλων από την Κυβέρνηση της Βραζιλίας και από τη Διεθνή Αμνηστία, προκάλεσε η επί εννέα ώρες κράτηση ενός Βραζιλιάνου υπηκόου από τις βρετανικές αρχές ασφαλείας στο αεροδρόμιο Χίθροου το πρωί της Κυριακής, υπό τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου.
Ο Νταβίντ Μιράντα, που είχε ως προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο προερχόμενος από το Βερολίνο, είναι σύντροφος του Βρετανού δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα της εφημερίδας Guardian που δημοσιεύει

τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για το αμερικανικό και βρετανικό πρόγραμμα κατασκοπείας.

Ο κ. Γκρίνγουολντ χαρακτήρισε την πολύωρη κράτηση και ανάκριση του συντρόφου του ως απόπειρα εκφοβισμού και κατάφωρη επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου. Όπως δήλωσε στο BBC, η αστυνομία ρωτούσε συνεχώς το σύντροφό του για τις αποκαλύψεις της Guardian. Οι βρετανικές αρχές φέρονται να κατέσχεσαν το κινητό τηλέφωνο, το φορητό υπολογιστή, τα DVD και άλλα αντικείμενα που έφερε μαζί του ο κ. Μιράντα, που αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος να συνεχίσει το ταξίδι του.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εξέφρασε με επίσημη δήλωσή της τη «σοβαρή ανησυχία» της για το περιστατικό, λέγοντας ότι η κράτηση του Μιράντα ήταν αδικαιολόγητη. Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η υπόθεση δείχνει πώς μπορεί να γίνει κατάχρηση του νόμου για «ασήμαντους και εκδικητικούς λόγους».

Keywords
Τυχαία Θέματα