Ανθίζει δυστυχώς το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, δηλώνει η Υπ. Εργασίας

12:41 5/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανθίζει δυστυχώς το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου κάνοντας λόγο για ένα αθέατο έγκλημα, μια αθέατη βία πίσω από κλειστές πόρτες. Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα εν κρυπτώ έγκλημα, είπε.

Σε χαιρετισμό της στο Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα «Βία στην Οικογένεια: πρόληψη, προστασία, δίωξη» που διάβασε η Αναπληρωτής Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Τούλα Κούλουμου, η Υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις

η βία προέρχεται από τον σύζυγο προς τη σύζυγο ή από τα ενήλικα μέλη προς τα ανήλικα. “Με άλλα λόγια, μιλάμε για το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών και για το φαινόμενο της κακοποίησης των παιδιών. Βεβαίως, υπάρχουν και περιπτώσεις άσκησης βίας από τη σύζυγο προς τον σύζυγο, είναι όμως σπάνιες αλλά οπωσδήποτε επίσης καταδικαστέες”.

Με την διαπίστωση ότι η βία στην οικογένεια δεν επηρεάζει μόνο το θύμα, αλλά και άλλα μέλη της οικογένειας τα οποία γίνονται μάρτυρες αυτής της δραματικής κατάστασης, επηρεάζοντας όλους τους τομείς της ζωής, περιλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης, της εργασίας και της καθημερινής ζωής, η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας στην οικογένεια χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση του θέματος, τόσο μέσω της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης όσο και μέσω της καταπολέμησής της.

Η δημιουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας αποτελεί ορόσημο, ανέφερε λέγοντας ότι το Υπουργείο της, μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, έχει ως πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση και ενδυνάμωση της οικογένειας με την παροχή βοήθειας για επίλυση των προβλημάτων που απειλούν την καλή λειτουργία της, και την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών βίας σε αυτήν.

“Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας παρέχουν στο ανήλικο και στο ενήλικο θύμα το δικαίωμα για βοήθεια, στήριξη και προστασία, προκειμένου να ενισχυθεί και να αντιμετωπίσει τη βία που δέχεται. Το πρόγραμμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια», δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην κακοποίηση – παραμέληση ανηλίκων, προασπίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών και δίδοντάς τους δίοδο πρόσβασης σε υπηρεσίες για εξασφάλιση βοήθειας”.

Μαζί με τους αρμόδιους φορείς, πρόσθεσε, προωθούν τον εκσυγχρονισμό και την αναθεώρηση του εγχειριδίου διατμηματικών διαδικασιών για τη βία στη οικογένεια κάνοντας έκκληση σε όλες και όλους να ευαισθητοποιηθούμε πολύ περισσότερο, “ώστε η κάθε μια και ο καθένας από εμάς, ανεξάρτητα από τη θέση που έχουμε, να βοηθήσουμε να εξαλειφθεί αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα