Αντεξέταση Τράγκολα και κατάθεση τριών μαρτύρων σήμερα στη δίκη για το Μαρί

18:43 9/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με την αντεξέταση του Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκου Τράγκολα και την κατάθεση άλλων τριών μαρτύρων, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την αντεξέταση του μάρτυρα από τον Ευστάθιο Ευσταθίου, συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Σου υποβάλλω, είπε ο κ. Ευσταθίου, ότι στα στρατόπεδα δεν έχετε κανένα δικαίωμα, απαγορεύεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να εισέλθει στα στρατόπεδα και να επιθεωρήσει αποθήκες πυρομαχικών. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι «αυτό που λέτε δεν ευσταθεί». Σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Τράγκολας είπε πως όταν τίθεται θέμα ασφάλειας προσωπικού, ο ιεραρχικά ανώτερος στο επεισόδιο δεν θα λάβει υπόψη τις οδηγίες του ιεραρχικά ανώτερού του και αποφασίζει μόνος του αφού έχει προσωπική εικόνα του περιστατικού, προσθέτοντας πως κατά τα άλλα είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις οδηγίες του ανωτέρου του, διαφορετικά καταστρατηγείται ολόκληρο το σύστημα Διοίκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σου υποβάλλω, συνέχισε ο κ. Ευσταθίου, ότι αυτό δεν ισχύει, είναι αποκύημα της δικής σου σκέψης και το Πυροσβεστικό Σώμα ενεργεί και δρα μόνο μέσα στα πλαίσια του νόμου, με το μάρτυρα να αναφέρει πως οι πάγιες τακτικές που εφαρμόζει η Υπηρεσία, οι προφορικές που είναι σε βάθος χρόνου και οι άγραφες είναι «πηγή δικαίου».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο μάρτυρας είπε πως σε περίπτωση που η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι ένας προσχεδιασμός για το πώς η υπηρεσία θα αντιμετωπίσει μια επικίνδυνη κατάσταση που συνέβη πριν από λίγο. «Η Υπηρεσία δεν έπρεπε να γυρίσει την πλάτη αλλά να ετοιμάσει ένα συνοπτικό σχέδιο δράσης ώστε ο αξιωματικός που θα έφτανε πρώτος στο επεισόδιο να γνωρίζει τους κινδύνους και να εξασφαλίσει την προστασία της ομάδας που θα ανταποκριθεί στο επεισόδιο» ανέφερε.

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη. Σου υποβάλλω, ανέφερε ο κ. Κορφιώτης, ότι ο αρχιλοχίας Παπαδόπουλος, όταν πληροφορήθηκε στην πύλη της ναυτικής βάσης μεταβαίνοντας στο χώρο ότι καιγόταν πυρίτιδα, είχε όλα τα δεδομένα που χρειαζόταν για να εφαρμόσει το εγχειρίδιο ERGO το οποίο, στην προκειμένη περίπτωση, προέβλεπε τήρηση απόστασης 1600 μέτρων και εκκένωση του στρατοπέδου.

Ο Κορφιώτης υπέβαλε επίσης ότι πουθενά στη σχετική νομοθεσία δεν αναφέρεται ότι ο υπεύθυνος επεισοδίου επικοινωνεί απευθείας με το Διοικητή ούτε καθορίζεται ότι μπορούν να δοθούν οδηγίες στον επικεφαλής του επεισοδίου εκ του μακρόθεν. Σου υποβάλλω ότι ο μόνος υπεύθυνος για τις αποφάσεις είναι ο ανώτερος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που είναι παρών στην πυρκαγιά, ανέφερε.

Ο Μάρκος Τράγκολας διαφώνησε, προσθέτοντας ότι ένας λοχίας δεν μπορεί να χειριστεί α

Keywords
Τυχαία Θέματα