Ανοικτό το ενδεχόμενο ύπαρξης πετρελαίου στην ΑΟΖ, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου

11:46 15/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου είναι πλέον γεγονός, με ανοικτό το ενδεχόμενο να περιέχει και υγρούς υδρογονάνθρακες, όπως το πετρέλαιο, ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γεώργιος Λακκοτρύπης απευθύνοντας χαιρετισμό στο 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου,

στη Λευκωσία.

Σημείωσε ότι αυτό δημιουργεί μεγάλες προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, ειδικότερα με την Ελλάδα και το Ισραήλ στο παρόν στάδιο, όπου μέσα από συγκεκριμένες υποδομές αξιοποίησης των υδρογονανθράκων η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τον σύνδεσμο της Ευρώπης με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της δημιουργίας ενός πρόσθετου ενεργειακού διαδρόμου.
Πρόσθεσε ότι οι περιφερειακές υποδομές ενδέχεται να είναι η μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου και το ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες και λαμβάνει μέτρα για την εισαγωγή και χρήση του φυσικού αερίου, σε πρώτο στάδιο, στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας και προς τούτο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο, μέχρι να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των γηγενών αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Παράλληλα, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου τροχιοδρομεί την εγκατάσταση δικτύου σωληνώσεων μεταφοράς φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά, ένα έργο για το οποίο εξασφαλίστηκε χορηγία ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Επισημαίνοντας επίσης ότι οι στενοί δεσμοί που διατηρούσε η Κύπρος με τα γειτονικά κράτη στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, λειτούργησαν, και λειτουργούν ακόμη, ως καταλύτης στη συνεργασία και προώθηση των κοινών μας ενεργειακών στόχων, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε αριθμό συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας για τον τομέα της ενέργειας με τρίτες χώρες, με σημαντικότερες τις συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ.
Πρόσθεσε ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την οριστικοποίηση συμπληρωματικών συμφωνιών για την ενέργεια, ειδικότερα στους τομείς των υδρογονανθράκων και της ασφάλειας των υπεράκτιων δραστηριοτήτων.

Περαιτέρω ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι στοχεύοντας στην ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου και τη μεγαλύτερη δυνατή απεξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας, η Κυβέρνηση προωθεί τη χρήση των ΑΠΕ, της ενεργειακής απόδοσης και της εξοικονόμησης ενέργειας.
Αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η Κύπρος μέχρι το 2020 πρέπει να πετύχει 13% συνεισφορά των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας και 10% μερίδιο ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στις μεταφορές.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως από το 2004 με την εφαρμογή των Σχεδίων Χορηγιών από το Ειδικό Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, έχουν παραχωρηθεί συνολικά 88,5 εκατομμύρια ευρώ σε 47.651 δικαιούχους, εκ των οποίων τα 44,4 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ τα υπόλοιπα 44,1 εκατομμύρια δόθηκαν για επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Αφού επεσήμανε ότι τα υφιστάμενα μέτρα και πολιτικές οδήγησαν την Κυπριακή Δημοκρατία στην επίτευξη μεριδίου ΑΠΕ 6,8% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας το 2011, υπερκαλύπτοντας την ενδεικτική ενδιάμεση πορεία για μερίδιο 5,93% τη διετία 2013-2014 είπε πως σε αυτό συνέβαλε και η ολοκλήρωση και λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 146,7 μεγαβάτ, φωτοβολταϊκών συστημάτων 17,5 μεγαβάτ και συστημάτων εκμετάλλευσης βιομάζας 9,4 μεγαβάτ, με τα οποία το ποσοστό των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ανήλθε στα 5,4% από 3,5% που ήταν το 2011.
Ανέφερε ότι επιπλέον, βρίσκονται υπό κατασκευή πρόσθετα 18,3 μεγαβάτ αιολικών πάρκων και 10 μεγαβάτ βιομάζας, ενώ μέσω της διαδικασίας μειοδοτικού διαγωνισμού θα αδειοδοτηθούν πρόσθετα 50 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών πάρκων και είπε ότι οι τιμές στις οποίες θα κατακυρωθούν τα 50 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών πάρκων κυμαίνονται από 7,41 έως 9,8 σεντ του ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι των 15,5 σεντ ανά κιλοβατώρα που είναι σήμερα το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω συμβατικών καυσίμων.

Ο κ. Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η Κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που ανάλαβε με τις υφιστάμενες συμφωνίες που έχουν υλοποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα