Ανοδική πορεία του δείκτη ανάπτυξης PMI

17:19 24/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ανήλθε στα πιο ψηλά επίπεδα εδώ και 10 μήνες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον κύριο δείκτη ανάπτυξης PMI, ωστόσο αναλυτές παρουσιάζονται επιφυλακτικοί ως προς τους λόγους στους οποίους οφείλεται η ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που δημοσιεύεται από την εταιρεία

ερευνών Μάρκιτ με έδρα το Λονδίνο και βασίζεται σε έρευνα χιλιάδων επιχειρήσεων της ευρωζώνης κατέγραψε 48,2 μονάδες σε σύγκριση με 47,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη άνοδο του δείκτη, παρά το γεγονός ότι παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, που υποδεικνύει κατά πόσο υπάρχει ανάπτυξη ή ύφεση. Είναι η 16η καταγραφή κάτω των 50 μονάδων εδώ και 17 μήνες.

Η παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα σημείωσε πτώση για 11ο μήνα στη σειρά, ενώ και ο κατασκευαστικός και ο τομέας υπηρεσιών κατέγραψαν τη μικρότερη υποχώρησή τους εδώ και 10 μήνες.

Η οικονομία κλειδί της ευρωζώνης, η Γερμανία, προχώρησε δυναμικά στην ανάπτυξη, αλλά η 2η οικονομία του μπλοκ, η Γαλλία βρίσκεται ακόμη σε ύφεση.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Μάρκιτ Κρις Γουϊλιαμσον ανέφερε ότι οι δείκτες για το μέλλον «υποδηλούν ότι το ποσοστό υποχώρησης θα συνεχίσει να επιβραδύνεται τους επόμενους μήνες και φαίνεται ότι θα υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη κατά το πρώτο μισό του 2013».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «τα ανησυχητικά σημάδια αδυναμίας συνεχίζουν, με τις εταιρείες να μειώνουν το προσωπικό τους με πιο γρήγορους ρυθμούς, αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη να διατηρηθούν τα κόστη όσο το δυνατόν πιο χαμηλά ενόψει της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την οικονομική προοπτική».

«Ενώ οι έρευνες προσθέτουν στα ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία ότι η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης πέρασε το σημείο καμπής της προς το τέλος του 2012, δείχνουν ότι δεν έχει εξέλθει από τον κίνδυνο ακόμη», είπε ο αναλυτής της HIS Global Analyst, η οποία επίσης εδρεύει στο Λονδίνο, Χάουαρντ Άρτσερ, ο οποίος αναφέρθηκε στις ανησυχίες που υπάρχουν για τη Γαλλία.

Ο Τζόναθαν Λόινς της εταιρείας Capital Economics, επίσης στο Λονδίνο, ανέφερε ότι η βελτίωση που σημειώνεται στη σύγκλιση προβλέψεων μεταξύ οικονομολόγων – που βρίσκεται στις 47,4 μονάδες – είναι «σύμφωνη με τις τριμηνιαίες συρρικνώσεις του ΑΕΠ στην ευρωζώνη της τάξης του 0,2%, σε σύγκριση με μια πιθανή πτώση ίσως της τάξης του 0,5% στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου».

Πρόσθεσε ότι «θα ήταν πρώιμο να συμπεράνουμε ότι είναι σε εξέλιξη μια διατηρήσιμη ανάκαμψη. Προς το παρόν, τουλάχιστον, οι δείκτες εξακολουθούν να δείχνουν (ότι υπάρχει) ύφεση».

Από την πλευρά του ο Κρίστιαν Σουλτς της Berenberg Bank της Γερμανίας είπε ότι το «δίκτυ προστασίας» που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέρσι για τις κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να δανειστούν σε προσιτά επίπεδα «επηρεάζει σταδιακά την πραγματική οικονομία και επουλώνει την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

Πρόσθεσε ότι «αυτό δίνει χρόνο στις χώρες να εφαρμόσουν σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση». Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι είναι πιθανόν να υπάρξει πιο ψηλή ανάπτυξη από τις απαισιόδοξες προβλέψεις της ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα