Ανησυχίες Οικολόγων για Ερευνητική, θεσμούς και δημοκρατία

16:55 29/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η δημόσια παρέμβαση ορισμένων νομικών για το θέμα της νομιμότητας της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, είναι ενδεικτική του τι συμβαίνει στην Κύπρο, δήλωσε ο Ανδρέας Μασούρας, μέλος της Επιτροπής Μελετών του Κυπριακού του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε στην Πάφο.

Οι νομικοί αυτοί (π.χ. Μαρκίδης, Παπαπέτρου), υπέδειξαν –είπε- ότι για χάρη της ενότητας των δύο μεγάλων κομμάτων εν όψει συνομιλιών για το Κυπριακό, η Ερευνητική Επιτροπή πρέπει να θεωρηθεί παράνομη,

να μην χρησιμοποιηθεί το πόρισμα της και να μην διωχθεί ο κ. Χριστόφιας για την προκλητική του συμπεριφορά.

Η θέση αυτή, συνέχισε, αποτελεί αποκαλυπτήριο της κατάστασης πραγμάτων που επικρατεί στην Κύπρο σε σχέση με τη δημοκρατία, προσθέτοντας πως το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την έντονη ανησυχία του και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί στην Κύπρο αλλά και για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα κόμματα και η Βουλή την ίδια τη δημοκρατία.

Ειδικά, είπε ο κ Μασούρας, μετά τις τελευταίες μεθοδεύσεις για το σκάνδαλο της οικονομίας, η πολιτική ηθική βρίσκεται στην απόλυτη κατάπτωση, ενώ το σύστημα της δικαιοσύνης αδυνατεί να λειτουργήσει εντός των συνταγματικών του αλλά και κοινωνικών του πλαισίων.

Οι συγκαλύψεις, οι διακομματικές μυστικές συμφωνίες και η αποσιώπηση μεγάλων σκανδάλων αποτελούν, δήλωσε, συνηθισμένη πρακτική των κομμάτων εξουσίας, ενέργεια που δεν μπορεί να μας αφήσει απλούς θεατές ή απλούς παρατηρητές.
Πρόσθεσε ακόμη, πως οι κομματικές συμπαιγνίες δεν έχουν μόνο σαν στόχο τη συγκάλυψη μεγάλων οικονομικών σκανδάλων, αλλά έχουν και στόχο να οδηγήσουν τη διαχείριση του Κυπριακού στα δικά τους μέτρα και με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

Στην περίπτωση της αμφισβητούμενης νομιμότητας της σύστασης της ερευνητικής επιτροπής, ο κ. Μασούρας ανέφερε πως αντί να προχωρήσει η υπόθεση και να κριθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, προκρίνεται το κουκούλωμα και ο… εξώδικος συμβιβασμός.
Κάποιοι θέλουν να είναι «όλα μέλι – γάλα» ή «κι ο σκύλος χορτάτος και η πίτα σωστή», όπως λέει και η λαϊκή σοφία, είπε, απλά για να υπάρξει ομαλή συνδιαχείριση του Κυπριακού μεταξύ ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ.

Οι πολίτες πρέπει λοιπόν, λένε αυτοί οι νομικοί, συνέχισε, να ανεχθούν το κουκούλωμα του σκανδάλου και την ατιμωρησία για χάρη του Κυπριακού.

Ο κ Μασούρας είπε ακόμη πως σωστά ελέχθη ότι το Κυπριακό έχει καταντήσει η καραμέλα της πολιτικής στην Κύπρο, προσθέτοντας πως με τις απόψεις αυτών των νομικών το Κυπριακό κινδυνεύει να γίνει το όπιο του λαού και της δικαιοσύνης (για να παραφράσουμε τη γνωστή φράση του Μαρξ).

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κάλεσε τέλος όλους τους πολίτες της Κύπρου να αφουγκραστούν τους δύσκολους καιρούς, να δουν με καθαρό μυαλό τι παίζεται πάνω στις ίδιες τις πλάτες τους και να απαιτήσουν πλέον την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και το ξαναγέννημα της Κύπρου μέσα από τα συντρίμμια που δημιούργησε ο παλαιοκομματισμός και η διαπλοκή.
Η σιωπή άλλωστε, αποτελεί συνενοχή και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν πρόκειται να ακολουθήσει σε αυτή την κατηφόρα, κατέληξε ο κ Μασούρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα