Ανησυχία για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζει το ΑΚΕΛ

12:41 8/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανησυχία και αγωνία τόσο για την κατάσταση πραγμάτων όσο και για το μέλλον του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «η οποία γίνεται αντικείμενο πειραματισμών ντόπιων και ξένων κέντρων αποφάσεων», εκφράζει το ΑΚΕΛ, δια του Επικεφαλής του Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Σταύρου Γερολατσίτη.

«Η κωλυσιεργία και οι καθυστερήσεις οδηγούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε καταστροφή»,

είπε.

Σε δηλώσεις του σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Γερολατσίτης είπε ότι «η απραξία των κυβερνώντων σ’ ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μας αναγκάζει γι’ ακόμα μια φορά να επανέλθουμε γιατί θεωρούμε πως η όλη κατάσταση κάθε άλλο παρά θετικές εξελίξεις προοιωνίζει στον ευαίσθητο χώρο των Τοπικών Αρχών».

Το τελευταίο διάστημα, ενώ συστάθηκε Μεικτή Επιτροπή από την Ένωση Δήμων Κύπρου και το Υπουργείο Εσωτερικών για μελέτη του θέματος της μεταρρύθμισης / αναδιαμόρφωσης «διαπιστώνουμε, δυστυχώς, μιαν έλλειψη διάθεσης κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων, ενώ η ανάμειξη πολλών κέντρων αποφάσεων από πλευράς της κυβέρνησης (Επίτροπος Μεταρρύθμισης, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Οικονομικών) φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι δεν επιτρέπουν ενιαία προσέγγιση που ν’ αποτελεί βάση για συζήτηση», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι μια σειρά από αναφορές και ενέργειες των κυβερνώντων αποδεικνύουν ένα εχθρικό περιβάλλον προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Δεν εξέλειπαν επίσης και οι ενέργειες που τείνουν να επιστρέψουν σ’ ένα συγκεντρωτικό κεντρικό κράτος, αφαιρώντας έτσι εξουσίες και αρμοδιότητες από τους Δήμους, που κερδήθηκαν με πολλή προσπάθεια και αγώνα και που οδήγησαν τις τοπικές κοινωνίες σε πρωτόγνωρα επίπεδα ανάπτυξης» είπε.

Ως ΑΚΕΛ, συνέχισε ο κ. Γερολατσίτης, «διατυπώνουμε την ανησυχία και την αγωνία μας τόσο για την κατάσταση πραγμάτων όσο και για το μέλλον του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία γίνεται αντικείμενο πειραματισμών ντόπιων και ξένων κέντρων αποφάσεων».

Είναι συνάμα παράδοξο, συνέχισε, το γεγονός ότι ενώ το Υπουργείο δεσμεύτηκε από τις 25 Ιουνίου να παρουσιάσει εντός 10 ημερών ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για το πώς θα προχωρήσει ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση, βρισκόμαστε 45 ημέρες μετά, χωρίς οποιανδήποτε ένδειξη πότε και πώς θα προχωρήσει η όποια συζήτηση ή καλύτερα η όποια μεταρρύθμιση.

«Ευχόμαστε να μην είναι αποτέλεσμα σκόπιμης κωλυσιεργίας με στόχο να επαναληφθούν σενάρια που ζήσαμε το Μάρτιο και στο τέλος να μας πουν ότι πρόκειται για απαιτήσεις της Τρόικας. Η κωλυσιεργία και οι καθυστερήσεις οδηγούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε καταστροφή», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα