Ανησυχία για τη μείωση στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας από Βουλευτές

18:37 29/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δυσαρέσκεια για τη μείωση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας από τους Βουλευτές που εκφράζουν ανησυχία για την παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών υγείας, παρά το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών δηλώνουν ότι κατανοούν ότι οι περικοπές ήταν αναπόφευκτη ανάγκη. Ανησυχία εκφράστηκε και για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου για το 2014,από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος παρατηρώντας ότι

ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2014 παρουσιάζει 56 εκ. μείωση, πρόσθεσε ότι αυτές οι περικοπές γίνονται την ώρα που το κόστος στην παροχή υπηρεσιών υγείας αυξάνεται.

Αφού ανέφερε ότι είναι κατανοητοί οι λόγοι που οδήγησαν στις περικοπές, διατύπωσε τη θέση ότι υπό τις συνθήκες επιβάλλεται ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας με εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Το στοίχημα μου καλούμαστε να κερδίσουμε, είπε ο κ. Παπαδόπουλος είναι να συγκρατήσουμε τις δαπάνες χωρίς να υπάρξει κόστος στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Περαιτέρω είπε ότι επιβάλλεται δραστικότερη αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης και καταμέτρησε στις θετικές ενέργειες του Υπουργείου Υγείας και τη δραματική, όπως ανέφερε, μείωση αποστολής ασθενών στο εξωτερικό.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι καταγράφονται ανησυχίες Βουλευτών σε ό,τι αφορά την επικαιροποιημένη μελέτη για το ΓΕΣΥ.

Ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το υπόμνημα της ομάδας πρωτοβουλίας νοσηλευτών για τις αποκοπές στα επιδόματα και πρόσθεσε ότι θα εγγραφεί θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών για τις αποκοπές στα επιδόματα τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και σε άλλους τομείς της δημόσιας υπηρεσίας ώστε να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι «δυστυχώς σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση αναγκαζόμαστε να μειώσουμε τον Προϋπολογισμό σε ένα τομέα από τους πιο σημαντικούς για τον Κύπριο πολίτη».

Συνεχίζοντας είπε ότι πριν βρεθούμε μπροστά σε αυτήν την κατάσταση αμελήσαμε να κάνουμε τα αναγκαία με σωστό έλεγχο των δαπανών.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ακόμα ότι το πρόσφατο περιστατικό με τη μετάγγιση αίματος, έφερε στην επιφάνεια τη μη εφαρμογή της οδηγίας που αφορά το κέντρο αίματος.

Παρατηρώντας ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες υγείας χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα, ανέφερε ότι η Επιτροπή Υγείας θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, θα επαγρυπνεί για να επισημαίνει σπατάλες και ελλιπή έλεγχο.

Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμα ότι στο μνημόνιο περιλαμβάνεται εφαρμογή του ΓΕΣΥ μέχρι το 2015, και αναφέροντας ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα πρόσθεσε ότι αναμένεται η επικαιροποιημένη μελέτη για το ΓΕΣΥ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου παρατήρησε πως όταν σε Υπουργεία, όπως στα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας μειώνεται ο Προϋπολογισμός μειώνεται και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Πρόσθεσε ότι η μείωση στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας δεν ήταν τροϊκανή απαίτηση και διατύπωσε τη θέση ότι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν κονδύλια από άλλα Υπουργεία ώστε να μην επηρεαστούν οι Προϋπολογισμοί Υπουργείων και Υπηρεσιών ζωτικής σημασίας για τους πολίτες. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των χορηγιών προς μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνδέσμους ασθενών παρατηρώντας ότι «όση καλή διάθεση και να έχουν» δεν θα μπορέσουν να επιτελέσουν το συμπληρωματικό προς στις παρεχόμενες κρατικές υπηρεσίες έργο τους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε επιφυλάξεις και για την επικαιροποίηση της μελέτης για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αναφέροντας ότι αμφιβάλλει «για το πόσο σωστό ΓΕΣΥ θα εφαρμόσουμε».

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα παρατήρησε ότι «το μνημόνιο και οι μνημονιακοί προϋπολογισμοί καλά κρατούν».

Η κ. Μαυρονικόλα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μείωση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

«Για τις μειώσεις στην προσέλευση στις πρώτες βοήθειες, για τις οποίες πανηγυρίζει το Υπουργείο, το ερώτημα που τίθεται προς απάντηση, είναι ότι εάν η μείωση σημειώθηκε επειδή πολίτες δεν χρειάζονται τις πρώτες βοήθειες ή δεν έχουν τα δέκα ευρώ» ανέφερε.

Η κ. Μαυρονικόλα παρατήρησε ότι «η μείωση κατά 700.000 ευρώ για το ΓΕΣΥ και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας», δημιουργεί ανησυχία, όπως και «η επικαιροποίηση της επικαιροποίησης» της μελέτης για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι δημιουργούνται αμφιβολίες εάν θα εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ή απλώς ένα σύστημα υγείας, για τη μείωση των κονδυλιών για την πρόληψη. «Ακόμα και η μείωση στα κονδύλια αποστολής των ασθενών στο εξωτερικό δεν έχουμε πεισθεί ότι δεν γίνεται σε βάρος των δικαιωμάτων των ασθενών», ανέφερε καταλήγοντας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης αφού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση στις συζητήσεις της με την Τρόικα πρέπει να εφαρμόζει διεκδικητική πολιτική και να σταματήσει να επιδεικνύει στάση δουλικότητας αποδεχόμενη τις εισηγήσεις της, πρόσθεσε ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Υπουργείο Υγείας,.

Ανέφερε ότι οι υποδομές στον τομέα της υγείας θα μείνουν στάσιμες.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι απέναντι από τη Βουλή στο χώρο του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία σε υποστατικά που παρόμοια τους μόνο στην Ουγκάντα, συναντώνται.

Ο Βουλευτής ανέφερε ακόμα ότι απαιτείται διαλλακτικότητα ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των νοσηλευτών για το επίδομα βάρδιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα