Ανησυχία ΔΗΣΥ για το μέλος ”φάντασμα” του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

13:57 6/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

(Δήλωση Βουλευτή, Πρόδρομου Προδρόμου)

Καλούμε την κυβέρνηση να διερευνήσει άμεσα το ζήτημα του Συμβουλίου και της διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου
Εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού θέλω να εκφράσω έντονη ανησυχία γύρω από το θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου και της εύρυθμης λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι τελευταίες πληροφορίες για την ύπαρξη ενός «αφανούς» μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας,

το οποίο φέρεται να διορίστηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες και με μη διαφανείς διαδικασίες, εσπευσμένα, στο μεσοδιάστημα μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου γύρου των εκλογών, εκτός από έκπληξη και ανησυχία, εγείρει μια σειρά ερωτημάτων.
1. Υπήρξε όντως απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έναν τέτοιο
διορισμό;
2. Αν υπήρξε τέτοια απόφαση ήταν νομότυπη;
3. Έχει για παράδειγμα διαπιστωθεί ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις του
Άρθρου 13.1 του περί Κεντρικής Τράπεζας Νόμου σχετικά με την «αναγνωρισμένη επιστημονική κατάρτιση ή και αναγνωρισμένη οικονομική και επιχειρηματική πείρα»; Έγινε όντως τέτοια αξιολόγηση και από ποιόν (την ώρα που ο τότε υπουργός Οικονομικών δηλώνει άγνοια);
4. Σε περίπτωση που ο διορισμός εκείνος ισχύει αλλά δεν ήταν νομότυπος
μήπως υπάρχουν νομικές συνέπειες σχετικά με τις έκτοτε αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας;
Περιμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το υπουργικό συμβούλιο να διερευνηθεί το ζήτημα και να δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις. Οι πολίτες της χώρας, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τουλάχιστον αν όντως υπάρχει Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας, από πόσα μέλη αποτελείται πράγματι αυτό και αν η επιλογή των Συμβούλων έγινε σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια.

Σε μια περίοδο που δικαιολογημένα υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από ζητήματα που άπτονται της εποπτείας που πρέπει να ασκεί η Κεντρική Τράπεζα στο χρηματο-πιστωτικό σύστημα και όταν γίνονται πολιτικές διαπιστώσεις για ελλείμματα στο εποπτικό σύστημα της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα ο οργανισμός αυτός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή των τόσο κρίσιμων και καθοριστικών αποφάσεων για την κυπριακή οικονομία και το ίδιο το μέλλον της χώρας, τυχόν αδιαφανείς και πρόχειρες -ίσως μάλιστα και μη νομότυπες- διαδικασίες ως προς το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής, δημιουργούν ένα μεγάλων διαστάσεων πολιτικό ζήτημα.
Περιμένουμε ότι η σημερινή Κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει τα πεπραγμένα της προηγούμενης διακυβέρνησης για να ξέρουμε επιτέλους που στεκόμαστε και ότι θα κάνουμε όντως μια νέα αρχή με διαφάνεια, ακεραιότητα και υπευθυνότητα ως προς την οικονομική διακυβέρνηση και τους θεσμούς της.

Keywords
Τυχαία Θέματα