Αναστασιάδης: Το παρόν κρατικό σύστημα έδωσε όσα είχε να δώσει

22:11 15/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν κατορθωτές στο παρελθόν, θα γίνουν τώρα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης υποσχόμενος ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με στόχο τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου κράτους και ενός σύγχρονου οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου.

Τρεις μήνες μετά την εκλογή του, εάν τον τιμήσει ο λαός, είπε, θα καταρτιστεί σχέδιο δράσης για περιορισμό της γραφειοκρατίας, απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν τη λειτουργία

επιχειρήσεων και την προώθηση των επενδύσεων. Μιλώντας στο CIIM για την Κύπρο που οραματίζεται και πώς θα κάνει το όραμά του πραγματικότητα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το παρόν κρατικό σύστημα «έδωσε όσα είχε να δώσει» και έχει καταρτίσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αναμόρφωση του κράτους με πρώτο πυλώνα την δημοσιονομική εξυγίανση και ένα κράτος, σύμμαχο του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη, με στόχο σύντομα ο προϋπολογισμός να έχει πρωτογενές πλεόνασμα.

«Είναι ένας πραγματοποιήσιμος στόχος, που δεν συνιστά απλώς υποχρέωση απέναντι στους δανειστές μας, αλλά προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση και την ύφεση». Ανέφερε ότι υιοθέτησε την πρόταση για ίδρυση Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, όπως έχει προταθεί από τον Νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη που θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Δεύτερος πυλώνας, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και επιτελικού κράτους, σημειώνοντας ότι ο υπερ-συγκεντρωτισμός εξουσιών, η γραφειοκρατία και η δομή μιας υδροκέφαλης δημόσιας υπηρεσίας αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Προέτρεψε να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Δανίας για τη μείωση της ανεργίας, το φιλανδικό θαύμα στην εκπαίδευση και τη Σουηδία για την αποκέντρωση και τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρότασή του για δημιουργία υφυπουργείων, χωρίς – όπως είπε – επιβάρυνση για τον φορολογούμενο, επέκρινε τις καθυστερήσεις στην χορήγηση πολεοδομικής άδειας, έκδοσης τίτλου ακινήτων, εφαρμογή συμβολαίων, τίτλων ιδιοκτησίας, υποσχέθηκε τάχιστη προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, προώθηση των συμπράξεων ιδιωτικού – δημόσιου τομέα, υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και ουσιαστική αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

«Το παράδειγμα των αεροδρομίων θα πρέπει να επαναληφθεί με λιμάνια, μαρίνες, συνεδριακά και τεχνολογικά πάρκα, κυβερνητικά κτίρια και σωρεία άλλων αναπτυξιακών έργων και υποδομών», είπε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για καταπολέμηση της διαφθοράς με τη θέσπιση αυστηρών κανόνων ελέγχου και διαφάνειας, κάνοντας λόγο για αλλαγή του τρόπου διορισμού της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και θεσμοθέτηση Επιτροπής Προσλήψεων και Προαγωγών για τους διορισμούς στα ΔΣ των Ημικρατικών, ώστε να μην επικρατεί κομματοκρατία αλλά να διορίζονται οι καλύτεροι, όπως ανέφερε.

Μίλησε ακόμη για θεσμοθέτηση αυστηρότερων ποινικών και αστικών ευθυνών ενάντια στη διαφθορά στο δημόσιο, δημοσιοποίηση με αιτιολόγηση των αποφάσεων για κατακυρώσεις των προσφορών σε δημόσιο και ημικρατικό τομέα, περιορισμό των θητειών εκλελεγμένων πολιτειακών αξιωματούχων, λέγοντας πως η δημόσια υπηρεσία θα σταματήσει εκ των πραγμάτων να αποτελεί το όραμα για εργοδότηση των νέων. Κάθε 4 αφυπηρετήσεις θα γίνεται μία πρόσληψη είπε, «οπότε το Cyprus dream που ήταν ο διορισμός στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, δεν θα είναι πια ούτε υπαρκτό, ούτε ορατό, και λόγω των οικονομικών συνθηκών, αλλά και λόγω του ότι θέλουμε να νοικοκυρέψουμε το κράτος».

Θα διατίθεται από τον επόμενο χρόνο, συνέχισε, το 1% του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί σε 75 εκ ευρώ για προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας, μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης, κάνοντας αναφορά στις 120 ειδικότητες που θα χρειαστούν για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και ζήτησε να γίνει έγκαιρα σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός για τις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Μίλησε επίσης για εκσυγχρονισμό του συστήματος δικαιοσύνης με επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και, μεταξύ άλλων, την δημιουργία Δικαστηρίου διεθνών εμπορικών διαφορών. Έστειλε δε μήνυμα ότι η Κύπρος μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για όλους, λέγοντας πως για όλες τις θεσμικές αλλαγές που προτείνονται τα νομοσχέδια που απαιτούνται είναι έτοιμα, ώστε να κατατεθούν την επομένη των εκλογών στην Βουλή και εντός ελαχίστου χρόνου να εγκριθούν με την πλειοψηφία που διαθέτει ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ στη Βουλή.

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερωτήσεις για ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών, ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε πως δεν μίλησε για ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων οργανισμών αλλά για μετοχοποιήσεις, με μέρος των μετοχών να δίδεται στους εργαζόμενους. Πρόσθεσε δε ότι στην προγραμματική θέση με το ΔΗΚΟ συμφώνησαν ότι προέχει ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει αυτούς τους οργανισμούς και ο τρόπος λειτουργίας τους. «Να εξετάσουμε υπαλλακτικούς τρόπους για να μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτό που συμφώνησε η παρούσα κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για το φυσικό αέριο είπε ότι είναι η ώρα που θα πρέπει να μας διακρίνει η σοβαρότητα και πως «τα εύκολα λόγια είναι καλά», ενώ για το Γραφείο Προγραμματισμού πρότεινε την μετατροπή του σε Γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα