Ανάπτυξη παρουσίασε το α΄ τρίμηνο η γερμανική οικονομία

11:07 24/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι ισχυρές εξαγωγές και οι αγορές των καταναλωτών βοήθησαν τη γερμανική οικονομία, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης, να αποφύγει την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Επιβεβαιώνοντας προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, η ομοσπονδιακή γερμανική στατιστική υπηρεσία (Destatis) αναφέρει ότι το γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,5% κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου σε τριμηνιαία βάση.

Καθώς η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% στους τελευταίους τρεις μήνες του 2011, τα

στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2012 καταδεικνύουν ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης κατάφερε να αποφύγει την ύφεση, η οποία ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Αναλύοντας τις διάφορες συνιστώσες του ΑΕΠ, η Destatis αναφέρει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4%, σε τριμηνιαία βάση, κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο.

Οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,2%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις – ένα ευρύ μέτρο των επενδύσεων – συρρικνώθηκε κατά 3,3%, με τις επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό να υποχωρούν κατά 0,8% και οι επενδύσεις στις κατασκευές να μειώνονται κατά 1,3%.

Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7%, σε τριμηνιαία βάση, μετά τη συρρίκνωση τους κατά 1,5% τους προηγούμενους τρεις μήνες, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν στάσιμες, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας στην μακρόχρονη κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα