Αναγκαία η εσωτερική ενότητα, είπε στους ομογενείς στις ΗΠΑ ο Άντρος Κυπριανού

21:12 13/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην ανάγκη να υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που υπάρχει στο Κυπριακό, αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ. Νωρίτερα, ο κ. Κυπριανού παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας και ενημέρωσε τα μέλη του.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ελάχιστο που χρειάζεται είναι να υπάρξει η πολιτική

βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ενότητα, χρειάζεται συλλογικότητα και συνεννόηση και να υπάρχει ο ελάχιστος αλληλοσεβασμός», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Στην ομιλία του ο Αντρος Κυπριανού αναφέρθηκε στους σκοπούς του ταξιδιού του, στη χθεσινή του συνάντηση στον ΟΗΕ με τη διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και στις συναντήσεις που θα έχει στην Ουάσιγκτον. Μεταξύ των σκοπών ήταν και η καλύτερη γνωριμία του με την κυπριακή παροικία και την Ομογένεια.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, είπε πως η δυσκολία που υπάρχει για την επανέναρξη του διαλόγου, για πολλοστή φορά πηγάζει από την τουρκική αδιαλλαξία. Ανέφερε ότι διαχρονικά η τουρκική πλευρά προβάλλει αξιώσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. «Η όλη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα ενισχύει την άποψή μας ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κάποια ζητήματα μέσα στο κοινό ανακοινωθέν. Κι αυτά πρέπει να είναι η αναφορά σε μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, που θα συνοδεύουν το ενωμένο κράτος, το οποίο θα δημιουργηθεί στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Με αφορμή τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς τις τελευταίες εβδομάδες, να επιτύχει μία διατύπωση η οποία θα αφήνει να αιωρείται το πώς θα ερμηνευτεί το θέμα της κυριαρχίας, ο ΓΓ του ΑΚΕ είπε πως αυτό «επιβάλλει να είμαστε απαιτητικοί και να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη η αναφορά που θα γίνει στο κοινό ανακοινωθέν. Κι απ’ εκεί και πέρα να προσπαθήσουμε να μην παρεισφρήσουν απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που θα προκαλούν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν».

Ταυτόχρονα, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε βιαστικό το συμπέρασμα ότι αν καταλήξουμε σε κοινό ανακοινωθέν, αυτό θα σημαίνει ότι καλύψαμε τη μισή απόσταση, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πώς θα λειτουργήσει η Τουρκία «Αν καταλήξουμε σύντομα στο κοινό ανακοινωθέν πρέπει να είμαστε έτοιμοι και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να αντιμετωπίσουμε μία παρελκυστική πολιτική από της τουρκικής πλευράς, η οποία θα προσπαθεί να αξιοποιεί κάθε κενό, το οποίο εμείς αφήνουμε για να περάσει τις απαιτήσεις της, οι οποίες αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της Κύπρου κι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε αναβαθμισμένο το ρόλο των ΗΠΑ και τον απέδωσε κυρίως στα κοιτάσματα ενέργειας, ενώ εκτίμησε ότι μία σωστή και δίκαιη λύση του Κυπριακού μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία. Ξεκαθάρισε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να λύσουμε το Κυπριακό, όχι όμως στη βάση της οποιασδήποτε λύσης.

Επειδή, συνέχισε, από κάποιους εκφράζεται ανησυχία ότι η προβολή μας τέτοιας άποψης μπορεί να ενθαρρύνει κάποιους στο εξωτερικό να ασκήσουν πιέσεις στη δική μας την πλευρά για απαράδεκτες υποχωρήσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν υπαινίσσεται αυτό.

«Πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες ότι ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και θέλω να πιστεύω ούτε κανένα πολιτικό κόμμα, δεν πρόκειται να αποδεχθούν ποτέ μια λύση η οποία θα είναι σε βάρος του κυπριακού λαού. Το λέμε αυτό για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να εργαστούμε σκληρά για πετύχουμε λύση στο Κυπριακό κι όχι για να δικαιολογήσουμε την όποια προσπάθεια για άσκηση πίεσης στη δική μας πλευρά. «Είναι επείγον να βρούμε σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

Είπε πως πρέπει να είναι σωστά τα μηνύματα που στέλνουμε σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Δεν πρέπει κάποιος να αναμένει πως για να λυθεί το Κυπριακό θα πρέπει να αναμένουν απαράδεκτες υποχωρήσεις από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων. Εάν θέλουν πραγματικά να φτάσουμε σε συμφωνία, πρέπει να εξασφαλίσουν ότι αυτή η λύση θα εδράζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο», κατέληξε.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κώστας Τσέντας, η γενική πρόξενος Κούλα Σοφιανού κι ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα