Αναφορά στο Κυπριακό από την Victoria Nuland ενώπιον της Γερουσίας

07:35 12/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Σήμερα έχουμε σήμερα πραγματική ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουμε στην αλλαγή συμπεριφοράς και καταστάσεων για την αντιμετώπιση της 40ετούς διαίρεσης της Κύπρου», είπε καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η υποψήφια Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, Victoria Vuland (Βικτώρια Νούλαντ).

Αυτή ήταν και η μοναδική αναφορά της κ. Νούλαντ στην Κύπρο στην εισαγωγική της τοποθέτηση, από την οποία

απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά και στην Τουρκία, ενώ δεν υπήρξε μνεία ούτε στη διαφορά ΕλλάδαςΣκοπίων για την ονομασία, ούτε της διαφοράς Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.

Της συνεδρίασης προέδρευσε ο γερουσιαστής του Κονέκτικατ Κρίστοφερ Μέρφι κι όχι ο πρόεδρος της επιτροπής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ή η πρόεδρος της υποεπιτροπής Ευρώπης, Τζιν Σιαχίν. Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάστηκαν κι οι υποψηφιότητες του πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Douglas Edward Lute και του πρέσβη στον ΟΑΣΕ Daniel Brooks Baer.

Απαντώντας σε ερώτηση της γερουσιαστή Τζιν Σιαχίν για την Κύπρο, η κ. Νούλαντ επανέλαβε πως «πιστεύω ότι τώρα υπάρχει ευκαιρία».

«Οι καταστάσεις κι οι συμπεριφορές αλλάζουν, όχι απλά εντός της Κύπρου, αλλά επίσης και στην Ελλάδα και την Τουρκία και πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε πάνω σ’ αυτό».

Αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο ανοιχτά των ακτών της Κύπρου, το οποίο αποκάλεσε «ισχυρότατο κίνητρο για να αποκτήσουμε τη λύση που επιθυμούμε, η οποία είναι μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, εντός της οποίας μπορούν να μοιραστούν τα οφέλη».

Η κ. Νούλαντ πρόσθεσε ότι είναι άκρως ζωτικό για την Ευρώπη όπως «η Κύπρος αρχίσει και πάλι να ευημερεί και το να εργαστούμε πάνω σ’ αυτό θα ήταν επίσης θετικό και προς αυτή την κατεύθυνση».

Απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή Μέρφι για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και τις αρνητικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου, η κ. Νούλαντ επισήμανε ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι απολύτως κρίσιμη, όχι μόνο για την ευρωασιατική ζώνη, αλλά κι όλο το έργο που γίνεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και στη Συρία.

«Είναι εξαιτίας του ότι έχουμε τόσο έντονη και στενή σχέση κι επειδή έχουμε συνεχή επαφή… Ο Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει επισκεφθεί πάνω από επτά φορές την Τουρκία κι ο Πρόεδρος Ομπάμα συνομιλεί τακτικά με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν», είπε.

Η κ. Νούλαντ είπε πως οι ΗΠΑ «μιλούν ανοιχτά και ξεκάθαρα όταν έχουν ανησυχίες για τη δημοκρατική πορεία της Τουρκίας και το πράττουμε σ’ όλα τα επίπεδα, γιατί η ισχύς της δημοκρατίας στην Τουρκία είναι σημαντική όχι μόνο για την ίδια τη χώρα ή ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αλλά και γιατί ως χώρα στην οποία η πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι, η δημοκρατία στην Τουρκία θεωρείται από την πλειοψηφία στην περιοχή ως έμπνευση ότι μπορείς να είσαι την ίδια στιγμή και με τη δημοκρατία και με το Ισλάμ».

Ανέφερε ότι τα ζητήματα που εγείρονται από τις ΗΠΑ σε Τούρκους επίσημους είναι πως «η προστασία της ελευθερίας της συνάθροισης, της έκφρασης και των δημοσιογράφων είναι θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες και ενδυναμώνουν τη χώρα».

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης στην οποία προχωρά η Τουρκία, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την ενίσχυση της προστασίας τους.

Αναφορές υπήρχαν στο Κοσσυφοπέδιο, όπου ανέφερε ότι «το Κόσοβο και η Σερβία έδωσαν σημαντικές δεσμεύσεις για μακροπρόθεσμη συμφιλίωση, χάρη στις καλές υπηρεσίες της Ευρωπαίας Υπάτου Επιτρόπου Αστον. Χρειάζεται να υποστηρίξουμε την πλήρη εφαρμογή αυτών των συμφωνιών και μαζί μ’ αυτές την ενσωμάτωση και των δύο χωρών στην ΕΕ».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «η ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα έθεσε ένα ισχυρό παράδειγμα για άλλα Βαλκανικά κράτη. Δεν πρέπει να απολέσουμε την ελπίδα για άλλα μέλη της ευρωπαϊκής και ευρωασιατικής μας οικογένειας, τα οποία έχουν για πολύ μεγάλο διάστημα παγιδευτεί σε αδιέξοδες συγκρούσεις και εδαφικές διαμάχες».

Η κ. Νούλαντ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ευρωατλαντικών θεσμών και επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε ανάπτυξη και δουλειές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Μίλησε επίσης και για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τον Διατλαντικό Εμπορικό και Επενδυτικό Συνεταιρισμό.

Στις ερωταπαντήσεις που έγιναν στη διάρκεια της ακρόασης, κυριάρχησαν η τρομοκρατική επίθεση στη Βεγγάζη, οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις και το Αφγανιστάν. Πάντως, στενός συνεργάτης γερουσιαστή μάς αποκάλυψε ότι έχουν υποβληθεί γραπτές ερωτήσεις προς την κ. Νούλαντ για το Κυπριακό, που θα απαντηθούν γραπτώς πριν την ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού της, όπως προνοεί η διαδικασία των ακροάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα