Άλμα στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας

20:27 3/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αλμα πραγματοποίησε την Πέμπτη το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, στην πρώτη δημοπρασία ισπανικών ομολόγων, από την ημέρα που ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard&Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, επικαλούμενος το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, την αδυναμία των τραπεζών της χώρας και την ύφεση που πλήττει την ισπανική οικονομία.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας άντλησε 2,516 δισεκατομμύρια

ευρώ σε δημοπρασία τριετών και πενταετών κρατικών ομολόγων, πετυχαίνοντας τον ανώτατο στόχο που έθεσε για άντληση 1,5 – 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ισπανική Κεντρική Τράπεζα.

Παρά το ότι η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά περισσότερο από τις τρεις φορές, η Ισπανία έπρεπε να προσφέρει σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, οι οποίες υπερβαίνουν το 4%, για να εξασφαλίσει την επιτυχία της δημοπρασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, η απόδοση των τριετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο 4,037%, από 2,617% κατά την προηγούμενη παρόμοια δημοπρασία που έγινε την 1η Μαρτίου.

Αύξηση σημείωσε και η απόδοση των δύο ειδών 5ετών ομολόγων που προσφέρθηκαν.

Η απόδοση του ενός 5ετούς ομολόγου ανήλθε στο 4,752%, από 3,565% που είχε διαμορφωθεί στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ η απόδοση του δεύτερου 5ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 4,960%, από 3,696% κατά την τελευταία παρόμοια δημοπρασία που έγινε στις 17 Φεβρουαρίου του 2005.

Ο S&P υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της Ισπανίας στις 26 Απριλίου, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση του προϋπολογισμού επιδεινώνεται και ότι το ισπανικό κράτος πιθανόν να αναγκαστεί να στηρίξει τις τράπεζες του.

Επίσημα στοιχεία τη Δευτέρα έδειξαν ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, μόλις δύο χρόνια μετά που η Ισπανία εξήλθε από την τελευταία ύφεση, η οποία προκλήθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων της χώρας.

Το ισπανικό χρέος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση καθώς πολλοί αμφισβητούν ότι η Κυβέρνηση θα επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δεδομένης της οικονομικής ύφεσης και του υψηλού ποσοστού ανεργίας 24,4% το πρώτο τρίμηνο.

Επιπλέον, οι επενδυτές φοβούνται ότι η Μαδρίτη θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα για να βοηθήσει τις τράπεζες, παρά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να πείσει τις τράπεζες να διασωθούν με ίδια κεφάλαια.

Τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια που κατέχουν οι τράπεζες της Ισπανίας ανερχόταν σε 184 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2011, που ισούνται με περίπου 60% του συνόλου του χαρτοφυλακίου ακινήτων τους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας.

Η αναλογία των επισφαλών δανείων – αυτά τουλάχιστον με καθυστέρηση τριών μηνών – ανήλθε σε υψηλό 18 ετών το Φεβρουάριο, στο 8,15% των συνολικών πιστώσεων, σημειώνει η κεντρική τράπεζα λέει.

Keywords
Τυχαία Θέματα