Αλλοι τρεις μάρτυρες κατέθεσαν στη δίκη για το Μαρί

18:17 8/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με την κατάθεση ενός τεχνικού επιθεωρητή στην Υπηρεσία Μεταλλίων, ενός πυροσβέστη της ΕΜΑΚ και του Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Ο Ανδρέας Χριστοδούλου, Τεχνικός Επιθεωρητής στην Υπηρεσία

Μεταλλίων, κατέθεσε ως ο 25ος μάρτυρας κατηγορίας και στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 11/7/2011 και ανέγνωσε στο Δικαστήριο ανέφερε πως στις 5/7/2011 έλαβε οδηγίες από τον προϊστάμενό του όπως τον συνοδεύσει σε σύσκεψη την επομένη στη ναυτική βάση στο Μαρί για να εξετάσουν ένα φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο.

Πρόσθεσε ότι από την εξέταση που έγινε την επομένη πιθανόν λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών, είχε προκληθεί κάποια έκρηξη εντός του εμπορευματοκιβωτίου με αποτέλεσμα να μετακινηθεί και να υπάρξει βίαιο άνοιγμα της πόρτας του ενώ υπήρχαν ίχνη στάχτης στο πίσω μέρος του. Ανέφερε ακόμα ότι από τις 6/7/2011 δεν είχε καμιά επικοινωνία με την ομάδα που έκανε επιθεώρηση στο φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο και πως η υπηρεσία του δεν είχε καμιά ανάμειξη στο θέμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ο ίδιος και ο προϊστάμενός του δεν γνώριζαν τίποτε απολύτως για το φορτίο και αντιλήφθηκαν την επικινδυνότητά του όταν ανέβηκαν στο φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο και αυτό παλλόταν. Όταν η ομάδα ανέβηκε στο εμπορευματοκιβώτιο, ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης τους συνέστησε να περπατούν στην άκρη γιατί ήταν επικίνδυνο ενώ κάποιος άλλος είπε «Παναγία μου ρε κοπέλλια έννα ανατιναχτούμε». Ανέφερε ακόμα ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στο Διοικητήριο της ναυτικής βάσης υπήρχε στα πρόσωπα όλων η ανησυχία για το μεγάλο κίνδυνο που υπήρχε.

«Λόγω της εμπειρίας μου από τις εκρηκτικές ύλες, αυτό που έβλεπα στη συνέχεια ήταν έκρηξη, αλλά δεν έβλεπα πότε», ανέφερε ο μάρτυρας και πρόσθεσε πως «αν γινόταν έκρηξη πυρίτιδας στα εμπορευματοκιβώτια το ωστικό κύμα θα προκαλούσε τέτοιες καταστροφές που δεν μπορούσε να τις αντιληφθεί ή να τις υπολογίσει κάποιος». Εξήγησε ακόμη ότι από τη στιγμή που υπήρξε μερική έκρηξη σ’ ένα από τα εμπορευματοκιβώτια ελλόχευε κίνδυνος και για τα υπόλοιπα καθώς ίσχυε ο επιστημονικός όρος «έκρηξη εκ συμπάθειας» από το ένα εμπορευματοκιβώτιο, στα  υπόλοιπα. Το πρώτο που ζητήσαμε να γίνει άμεσα, συνέχισε, ήταν να κατέβει το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο από τη στοίβα για να γίνει αυτοψία γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να προκληθούν και άλλες καταστάσεις που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε.

Ο μάρτυρας κατηγορίας αντεξετάστηκε στη συνέχεια από τον Ευστάθιο Ευσταθίου, συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.  Χριστοδούλου είπε πως αν ήταν ανοιχτές οι πόρτες του εμπορευματοκιβωτίου δεν θα προκαλείτο έκρηξη και ότι η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης έχει σημασία σε τέτοιες

Keywords
Τυχαία Θέματα