ΑΚΕΛ : Περιλαμβάνει θετικά και αρνητικά το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ

14:10 2/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Στο καθιερωμένο πλαίσιο των ανάλογων εξαμηνιαίων εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ εκτιμά ότι κινείται το προσχέδιο έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, το ΑΚΕΛ υποδεικνύοντας ότι «η έκθεση εμπεριέχει θετικά στοιχεία, αλλά και αρνητικές αναφορές» οι οποίες, κατά τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Λουκαΐδη

«θα έπρεπε να αποφεύγονταν».

Ο Γιώργος Λουκαΐδης σχολίασε σήμερα στα γραφεία του ΑΚΕΛ το περιεχόμενο του προσχεδίου της έκθεσης.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ καταγράφει ως θετικό στοιχείο «την επανάληψη της θέσης του ΓΓ όπως αυτή διατυπώθηκε στη δήλωση του μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στο Greentree ότι θα πρέπει να επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε διεθνή (πολυμερή όπως αναφέρεται) διάσκεψη».

Αρνητικά ωστόσο αποτιμά το ΑΚΕΛ το γεγονός ότι «ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ περιγράφει την εικόνα προόδου στα υπό συζήτηση κεφάλαια, αποφεύγει αναφορά στο κεφάλαιο διακυβέρνηση, όπου η υπαναχώρηση της άλλης πλευράς δεν επέτρεψε την ύπαρξη ικανοποιητικής προόδου αλλά αντίθετα οδήγησε σε πισωγύρισμα».

Ως σοβαρότερο αρνητικό στοιχείο της έκθεσης, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, «θεωρούμε τις αναφορές στα θέματα της ΑΟΖ και των ερευνητικών γεωτρήσεων από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας». Οπως δήλωσε, «γίνεται αναφορά σε ε/κ πλευρά και όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία και η ‘αύξηση της έντασης’ δεν αποδίδεται στην Τουρκία αλλά αναφέρεται με τρόπο ουδέτερο».

«Τέλος, αποφεύγεται», συμπλήρωσε, «η αναφορά στη νομιμότητα των ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και αντίστοιχα στις προκλήσεις της Αγκυρας και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων και του FIR από την Τουρκία».

Ο Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι με βάση πληροφόρηση που έχει το ΑΚΕΛ, «η μη συμπερίληψη αναφοράς στο Ψήφισμα 186 (1964) του Συμβουλίου Ασφαλείας αποδόθηκε σε μη σκόπιμη παράλειψη και δόθηκε δέσμευση για διόρθωση».

Ανέφερε, τέλος, ότι στις υπόλοιπες παραγράφους που αφορούν τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ διατηρούνται οι γνωστές ίσες αποστάσεις, ενώ η παράθεση των γεγονότων είναι σε κάποιες περιπτώσεις ανακριβής, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει «τις συντονισμένες προσπάθειες βελτιώσεων στην έκθεση μέχρι αυτή να οριστικοποιηθεί, καθώς και για την έκδοση ενός ισορροπημένου ψηφίσματος από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα αποτυπώνει με ορθό και δίκαιο τρόπο τις πραγματικότητες και τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

Keywords
Τυχαία Θέματα