ΑΚΕΛ : Κομματοκρατία και κομματική συναλλαγή για τα ΔΣ ημικρατικών

11:41 2/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Διαδραματίστηκε προχθές η τελευταία πράξη της διαδικασίας παύσης των συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών. Εκφράζουμε τη θετική εκτίμηση μας για το έργο που έχει επιτελεστεί από τα πρόσωπα που υπηρέτησαν στα παυθέντα συμβούλια, παρά τις όποιες αδυναμίες φυσιολογικά υπήρξαν. Ασφαλώς ο λόγος παύσης τους δεν έχει τίποτα να κάνει με την επάρκεια στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Η εξέλιξη αυτή αφορά αποκλειστικά τις κομματικές σκοπιμότητες και την αδημονία κυβέρνησης και συγκυβερνώντων κομμάτων να διορίσουν δικούς τους ανθρώπους. Πρόσωπα, που κατά τους ίδιους τους κυβερνώντες, θα υπηρετούν

την κυβερνητική πολιτική όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών

Αποτελεί μεγάλη αντίφαση το γεγονός ότι η επιλογή των δικών τους ανθρώπων έγινε κατά τα άλλα στο όνομα της πάταξης της κομματοκρατίας και της κομματικής συναλλαγής.

Αφήνουμε τους πολίτες να κρίνουν κατά πόσο τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες συνιστούν ή όχι κομματικό διαμοιρασμό, συναλλαγή ή ακόμη και κομματική επιβολή διορισμών, όταν υφίστανται οι ίδιες οι δημόσιες παραδοχές των συγκυβερνώντων για παράδοση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εισηγήσεων με πρόσωπα που αντιστοιχούσαν με τον ακριβή αριθμό των θέσεων που τους αναλογούσαν.

Ως ΑΚΕΛ, εξάλλου, ουδέποτε συμβάλαμε στην καλλιέργεια μιας στρεβλής εικόνας για το χαρακτήρα των διορισμών στα συμβούλια των Ημικρατικών, ο οποίος ήταν και παραμένει κατεξοχήν πολιτικός. Είναι στη βάση αυτής της προσέγγισης που θα κριθούν και τα διορισθέντα συμβούλια. Ως ΑΚΕΛ θα τα κρίνουμε στη βάση των πεπραγμένων τους, του έργου και της συνολικής παρουσίας τους και όχι στη βάση αφορισμών για την κομματική, τεχνοκρατική ή άλλη προέλευση τους.

Περαιτέρω, επισημαίνουμε ως θετικό στοιχείο την αποφυγή, ως ένα βαθμό, του φαινομένου της ανακύκλωσης προσώπων, ως αποτέλεσμα των νέων σχετικών προνοιών της νομοθεσίας για τις οποίες το ΑΚΕΛ είχε πρωτοστατήσει.

Καταγράφουμε επίσης τη συμπερίληψη σε νέα συμβούλια και μικρού έστω αριθμού προσώπων που πολιτικά και ιδεολογικά κινούνται στο χώρο της αντιπολίτευσης, στοιχείο που εκτιμούμε ότι θα επενεργεί θετικά στην κατεύθυνση του δημοκρατικού ελέγχου της πλειοψηφίας.

Δε μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε, εκ πρώτοις, ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ως σημαντικό κριτήριο επιλογής φαίνεται να υπήρξαν τα κουμπαράτα και οι πολιτικές φιλίες και όχι κατά προτεραιότητα η αξία. Σημειώνουμε επίσης, τη συμπερίληψη αριθμού συνταξιούχων, παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις.

Δε μπορούμε, επίσης, να παραλείψουμε την αρνητική εντύπωση που προκαλεί ο διορισμός Προέδρου στο ΡΙΚ, ο οποίος προέρχεται από ανταγωνιστικό όμιλο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ανήκει στον Υπουργό Εσωτερικών. Διερωτόμαστε, και μαζί μας πιστεύουμε το ίδιο και οι πολίτες, κατά πόσο συνάδει η ταυτόχρονη υπηρεσία του ίδιου προσώπου ως επικεφαλής από τη μια στο κρατικό ΡΙΚ και από την άλλη σε ιδιωτικό όμιλο ΜΜΕ. Πόσο μάλλον όταν ο συγκεκριμένος ιδιωτικός όμιλος ενεργούσε στην περίοδο που και ο ίδιος ήταν επικεφαλής, κατά τρόπο εχθρικό και πολλές φορές μη αντικειμενικό και δεοντολογικά ορθό σε βάρος της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και τα υπόλοιπα πρόσωπα, έτσι και ο νέος πρόεδρος του ΡΙΚ θα κριθεί στη βάση των πεπραγμένων του.

Keywords
Τυχαία Θέματα