Αισιόδοξος ο Πρόεδρος των ΚΑ ότι θα πειστεί η ΕΕ για σχέδιο αναδιάρθρωσης

13:46 5/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αισιοδοξία ότι θα πειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από την παρουσίαση στις 22 Ιουλίου του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) και των πολλών επιχειρημάτων, πολιτικών και μη, να απαλλάξει την Κυπριακή Δημοκρατία από την καταγγελία που έχει ενώπιον της για δημόσιες ενισχύσεις προς τις ΚΑ, εκφράζει ο Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Τώνης Αντωνίου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αντωνίου είπε ότι για να ολοκληρωθεί ο πλεονασμός των συνολικά 490 εργαζόμενων που έχει συμφωνηθεί

ότι θα αποχωρήσουν από τις ΚΑ, θα πρέπει να φύγουν ακόμη περίπου 210 εργαζόμενοι.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αντωνίου είπε ότι στις 22 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στην ΕΕ το αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης που ετοιμάζει αυτή τη στιγμή η KPMG Αγγλίας, ενώ στο τέλος Αυγούστου θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο θα εμπλουτιστεί με κάποια επιπρόσθετα στοιχεία που ενδεχομένως θα ζητήσει η ΕΕ κατά την εξέταση του αρχικού σχεδίου.

Η ΕΕ έχει δώσει προθεσμία έξι μηνών στην Κυπριακή Δημοκρατία να υποβάλει το ενδιάμεσο σχέδιο, το οποίο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, για να το επεξεργαστεί και να δει κατά πόσον υπάρχει βάση για να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του σχεδίου που θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Αυγούστου, πρόσθεσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι πέρα του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας, το οποίο ετοιμάζει η KPMG Αγγλίας, υπάρχουν και μια σειρά επιχειρήματα, πολιτικά και μη, τα οποία θα ζητηθεί από την ΕΕ να λάβει σοβαρά υπόψη ούτως ώστε να απαλλάξει την Κυπριακή Δημοκρατία από την καταγγελία που έχει για δημόσιες ενισχύσεις προς τις ΚΑ, ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Το στοίχημα, σημείωσε, «είναι να αποδείξουμε στην ΕΕ ότι η Κύπρος είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση” και πρόσθεσε ότι “κάναμε αρκετή δουλειά” προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ικανοποιείται και το αίτημα των Βρυξελλών για μείωση του προσωπικού και του στόλου.

“Έχουμε κάτι χειροπιαστό στο χέρι μας για να αποδείξουμε ότι έχουμε την επιθυμία και την πολιτική βούληση και από πλευράς Κυβέρνησης και από πλευράς ΚΑ να εφαρμόσουμε το σχέδιο αναδιάρθρωσης”, σημείωσε ο Πρόεδρος των ΚΑ.

Ανέφερε επίσης ότι με τη μείωση του στόλου αποδεικνύεις ότι το πτητικό σου πρόγραμμα δεν είναι τόσο επικίνδυνο ή τόσο διευρυμένο που να απειλεί τον ανταγωνισμό.

“Έχουμε πάρα πολλά επιχειρήματα” να προτάξουν στην ΕΕ, είπε ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών των επιχειρημάτων, πέρα των πολλών πολιτικών επιχειρημάτων, είναι “το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου το οποίο μας δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και καταστρατηγεί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και αδυνατεί η ΕΕ να το τερματίσει, το εμπάργκο που επιβάλει η Τουρκία και το οποίο μας επιφέρει ψηλά κόστη, οι ιδιάζουσες συνθήκες της Κύπρου (οικονομική κρίση, κούρεμα καταθέσεων) που πρέπει να ληφθούν υπόψη, το γεγονός ότι η Κύπρος είναι το ανατολικό άκρο της Ένωσης και οι συχνές απεργίες στην Ελλάδα που αποκλείουν ένα μεγάλο μέρος των πτητικών μας προγραμμάτων”.

Σχέδιο πλεονασμού

——————

Σε σχέση με το σχέδιο πλεονασμού της εταιρείας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι παραμένουν στην εταιρεία περίπου 210 εργαζόμενοι για να ολοκληρωθεί ο πλεονασμός των συνολικά 490 εργαζόμενων που έχει συμφωνηθεί ότι θα φύγουν από την εταιρεία.

Στην πρώτη φάση έχουν αποσταλεί επιστολές πλεονασμού σε 203 εργαζόμενους και υπολείπονται να αποσταλούν επιστολές σε ακόμη 219 εργαζομένους, από τους οποίους ήδη οι εννέα έφυγαν εθελούσια την τελευταία εβδομάδα, ανέφερε, σημειώνοντας ότι “υπάρχουν άτομα τα οποία έρχονται εθελούσια και ζητούν να φύγουν”.

Περίπου 69 εργαζόμενοι είχαν αποχωρήσει προτού αναλάβει ο νέος Πρόεδρος των ΚΑ.

“Στο δεύτερο κύμα πλεονασμού, υπάρχουν δύο παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη: Η εθελούσια αποχώρηση που ικανοποιείται άμεσα και η αναδιάρθρωση της εταιρείας,» πρόσθεσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο θα παρουσιαστεί στις 22 Ιουλίου στην ΕΕ προϋποθέτει και εσωτερική αναδιοργάνωση (σύμπτυξη ή κατάργηση τμημάτων, μεταφορά προσωπικού από το ένα τμήμα στο άλλο και άλλα).

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει πρόθεση να δοθούν υπηρεσίες των ΚΑ σε τρίτους, ο κ. Αντωνίου απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι “όλα είναι στο τραπέζι”.

“Αλίμονο αν κάνουμε αναδιάρθρωση της εταιρείας και να μην λαμβάνουμε υπόψη τέτοια θέματα”, ανέφερε και σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα που θα συζητηθούν και με τις συντεχνίες.

“Το σχέδιο ζητεί επιτακτικά η ΕΕ για να πεισθεί κατά πόσον η βοήθεια την οποία δίδει η Κυπριακή Δημοκρατία προς τις ΚΑ είναι δικαιολογημένη ή όχι, δηλαδή αν είναι κρατική ενίσχυση ή βοήθεια διάσωσης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα