Αισιοδοξία Προέδρου ΟΕΒ μετά από συνάντηση με Υπουργό Εργασίας

11:46 31/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διάφορες μορφές λύσης στο αδιέξοδο που προέκυψε στα εργασιακά μεταξύ εργοδοτικής πλευράς και συντεχνιών μετά την απόφαση της ΟΕΒ για πάγωμα αυξήσεων και ΑΤΑ για δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, συζήτησαν σήμερα η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους με την ηγεσία της ΟΕΒ, με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης να εκφράζει την αισιοδοξία του για συμφωνία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ

Φίλιος Ζαχαριάδης είπε ότι κατά τη συνάντηση εξήγησαν τις θέσεις της ΟΕΒ στην Υπουργό και αντάλλαξαν απόψεις, ενώ όπως δήλωσε η προσπάθεια είναι να μην διασαλευτεί η εργατική ειρήνη, καθώς κάτι τέτοιο θα βλάψει ακόμη περισσότερο την οικονομία του τόπου. Ανέφερε επίσης ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που να τον κάνει αισιόδοξο, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε καταφατικά. «Εμένα προσωπικά ναι. Νομίζω ότι στο τέλος θα καταλήξουμε σε κάποιας μορφής συμφωνία», είπε.

Ερωτηθείς αν θα δώσουν οι επιχειρήσεις σήμερα προσαυξήσεις και ΑΤΑ, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως δεν υπάρχει γενικός και αμετάκλητος κανόνας, ωστόσο πρόσθεσε πως αν ανασταλεί η πληρωμή της ΑΤΑ είναι δυνατόν να επανέλθει αναδρομικά.

Σε ερώτηση ποια είναι η συνέχεια της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε πως η πρωτοβουλία ανήκει στην Υπουργό Εργασίας. «Υποθέτω ότι πιθανόν να ξανασυναντηθούμε», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του ΓΓ της ΣΕΚ για τον ξενοδοχειακό κλάδο και τις φαρμακοβιομηχανίες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ότι οι επιχειρήσεις σε αυτούς τους κλάδους θα πρέπει να καταβάλουν αυξήσεις και ΑΤΑ, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε συγκεκριμένους κλάδους, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις ξεχωριστά.

Ερωτηθείς αν θα πληρωθεί η ΑΤΑ μετά από 4 εξάμηνα αναδρομικά, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε αρνητικά, εξηγώντας πως αναφερόταν στο ενδεχόμενο κατά το οποίο δεν θα υπάρξει κατάληξη σήμερα και υπάρξει συμφωνία σε μια εβδομάδα. Τότε, όπως είπε, θα δοθεί αναδρομικά και η ΑΤΑ του Ιανουαρίου.

Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση όλων των πλευρών με την Υπουργό εντός της ημέρας, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.

Ερωτηθείς αν η θέση της ΟΕΒ είναι να δοθεί η ΑΤΑ, αλλά να μην δοθούν αυξήσεις, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ επανέλαβε πως δεν υπάρχει συμφωνία στο όλο θέμα ακόμα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις που κατέθεσε η ΟΕΒ στην Υπουργό Εργασίας, όπως για πάγωμα του μισθού στον ιδιωτικό τομέα για ένα χρόνο αντί για δύο, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως «συζητήσαμε διάφορες μορφές λύσης και δεν μπορώ να πω τώρα ακριβώς τι συζητήθηκε».

Keywords
Τυχαία Θέματα