Αίγυπτος: Στρατιωτικό πραξικόπημα – Στα χέρια του στρατού ο Μόρσι (upd)

19:26 3/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στα χέρια του στρατού ο Μόρσι

Ο αιγυπτιακός στρατός επιβεβαίωσε ότι κρατά τον ανατραπέντα Πρόεδρο της Αιγύπου Μοχάμεντ Μόρσι.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο στρατός επιβεβαίωσε την κράτηση του Μόρσι.

Αίγυπτος: Αύριο ορκίζεται μεταβατικός πρόεδρος ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μανσούρ

Ο πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου της Αιγύπτου

Άντλι Μανσούρ πρόκειται να ορκιστεί μεταβατικός αρχηγός του κράτους αύριο Πέμπτη, μετά την απομάκρυνση του ισλαμιστή εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις απόψε, όπως ανέφεραν πριν από λίγο στρατιωτικές και δικαστικές πηγές.

——————————————————

Αίγυπτος: Ο στρατός ανακοίνωσε στον Μοχάμεντ Μόρσι ότι δεν είναι πλέον Πρόεδρος

Η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, επικαλούμενη μια πηγή της προεδρίας, ανέφερε πριν από λίγο στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε στον ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι στις 20:00 ώρα Κύπρου ότι δεν είναι πλέον ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.

————————————–

«Στρατιωτικό πραξικόπημα» βρίσκεται σε εξέλιξη, στην Αίγυπτο, σύμφωνα με σύμβουλο του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας. Οι ώρες είναι κρίσιμες, αναμένοντας τις ανακοινώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων αφ’ότου εξέπνευσε, στις 17:30 (σε ώρα Ελλάδος), το τελεσίγραφο προς τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε, σήμερα, να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης» για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα. Ωστόσο, ο Μόρσι δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση.

Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα, διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το μήνυμα του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι προς όλους τους Αιγύπτιους πολίτες είναι να αντισταθούν στο εξελισσόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα ειρηνικά και να «μην χρησιμοποιήσουν βία», όπως δήλωσε στενός του συνεργάτης.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος συνεχίζει να εργάζεται μέσα σε ένα στρατόπεδο της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, αλλά είναι ασαφές εάν του επιτρέπεται να αποχωρήσει από το χώρο αυτό, πρόσθεσε ο συνεργάτης αυτός του Μόρσι, ο Ισάμ ελ Χάνταντ.

«Σήμερα, σε αυτή την εποχή, κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν μπορεί να επιτύχει απέναντι σε μια μεγάλη λαϊκή δύναμη χωρίς εκτεταμένη αιματοχυσία», δήλωσε ο Ελ Χάνταντ, σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας.

Στο μεταξύ το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο αιγυπτιακός στρατός στον πρόεδρο Μόρσι και την πολιτική ηγεσία για να επιλύσουν την κρίση, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλει αυτός έναν «οδικό χάρτη», έληξε και αναμένεται η έκδοση μιας ανακοίνωσης από το επιτελείο.

Οι στρατιωτικοί είχαν εξαγγείλει ότι θα δώσουν στην δημοσιότητα μια ανακοίνωση μετά την παρέλευση του τελεσιγράφου των 48 ωρών, αν και δεν διευκρίνισαν το πότε.

Πλήθη αντικυβερνητικών διαδηλωτών έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ, ενώ διαδήλωση υποστηρικτών του Αιγύπτιου προέδρου βρίσκεται ταυτόχρονα σε εξέλιξη στο Κάιρο.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι αιγυπτιακά στρατεύματα φρουρούν τα κεντρικά στούντιο της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τεθωρακισμένα οχήματα περιπολούν τους δρόμους γύρω από το κτίριο.

«Πολύ ανήσυχη» για τις εξελίξεις στο Κάιρο η Ουάσινγκτον
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «πολύ ανήσυχη» για την κατάσταση στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων και της σύγκρουσης ανάμεσα στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις και τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Η κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει ρευστή και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επαληθεύσουν εάν και κατά πόσον βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδήλωση ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος, δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζεν Πσάκι.

«Παραμένουμε πολύ ανήσυχοι για όσα βλέπουμε στο πεδίο», ανέφερε η Πσάκι μιλώντας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα