Άγρια κόντρα στη βουλή για τη ψηφιακή βιβλιοθήκη “Αριστοτέλης”

19:55 28/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Παρά τα κενά στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην υιοθέτηση της ψηφιακής Βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης» από το Υπουργείο Παιδείας, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου δια του Προέδρου της Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος χαρακτήρισε το σάλο που προκλήθηκε για το θέμα «τσουνάμι εν ποτηρίω», δεν διαπιστώνει διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Περίπου την ίδια θέση διατύπωσε και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ενώ η Βουλευτής του ΑΚΕΛ

Ειρήνη Χαραλαμπίδου που ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση επιμένει ότι υφίσταται θέμα, το οποίο εντοπίζει και η Γενικός Ελεγκτής σε ό,τι αφορά την εξαφάνιση του σχετικού με την υπόθεση φακέλου από το Υπουργείο Παιδείας και η οποία προειδοποιεί ότι με υπογραφή του Υπουργού Παιδείας τα σχολεία θα καταντήσουν υπεραγορές.

Σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση που διεξήχθη επί του θέματος, σε μακρά και θυελλώδη κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Παιδείας, ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος δήλωσε αποφασιστικότητα να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της Παιδείας, τονίζοντας ότι «οι τύποι δεν θα ανατρέψουν την ουσία».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ανέφερε ότι από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί των διαδικασιών που ακολούθησε το Υπουργείο Παιδείας στο θέμα της «Αριστοτέλης», διαπιστώνεται ότι ο σχετικός διοικητικός φάκελος χάθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.

Προσθέτοντας ότι τα πρωτότυπα έγγραφα δεν υπάρχουν και ότι στη Βουλή κατατέθηκαν ό,τι απέμειναν ως αντίγραφα από το διοικητικό φάκελο, τα οποία διατηρούσαν λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας και όσα έγγραφα κατείχε η κ. Χαραλαμπίδου, ο κ. Γεωργίου είπε ότι εκφράστηκαν εύλογες και γνήσιες υποψίες ότι τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή μπορεί να είναι ακόμα και πλαστά.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ανέφερε ότι τα πρακτικά της συνεδρίας θα διαβιβαστούν στη Γενική Εισαγγελία και θα ζητηθεί η παρέμβασή της.

Ο κ. Γεωργίου χαιρέτισε την πρόθεση του Υπουργού Παιδείας να διατάξει έρευνα για την απώλεια του διοικητικού φακέλου από το Υπουργείο Παιδείας.

Ανέφερε ότι η ψηφιακή βιβλιοθήκη Αριστοτέλης, παρά τα οποία ζητήματα αναφύονται αναφορικά με τη διαδικασία, δεν αποτελεί και δεν είναι εκπαιδευτικό βοήθημα ή εργαλείο για το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν δαπάνησε και δεν πρόκειται να δαπανήσει οποιοδήποτε ποσό για τη λειτουργία της «Αριστοτέλης».

Είπε πως παραμένει αναντίλεκτο γεγονός ότι η «Αριστοτέλης» δεν έχει αποκλειστικότητα την ψηφιοποίηση βιβλίων.

Πρόσθεσε ότι δεν έχουν εκχωρηθεί πνευματικά δικαιώματα, τα οποία παραμένουν στην κυριότητα του Υπουργείου Παιδείας, και διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη γίνεται με ιδιωτική πρωτοβουλία και αυτός ήταν ο λόγος που δεν απαιτείτο η προκήρυξη ανοικτών προσφορών, αλλά εκδήλωση ενδιαφέροντος, το οποίο προήλθε από την εταιρεία που ανέλαβε την ψηφιοποίηση των σχολικών βιβλίων.
Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στην ενημέρωση της Βουλής ότι «επί θύραις» υπάρχουν και άλλα προγράμματα που θα κληθεί να εξετάσει η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας.
Αυτό που είναι αναντίλεκτο είναι πως δεν τίθεται θέμα κακοδιαχείρισης η κακής χρηστής διοίκησης, παρά τα προβλήματα που ενδέχεται να περιέχουν ποινικά αδικήματα, συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας ότι το όλο θέμα αποτελεί «τσουνάμι εν ποτηρίω».

Ο Υπουργός Παιδείας παρατήρησε ότι σε λίγο θα αρχίσουμε να απολογούμαστε επειδή υλοποιούμε αποφάσεις και προωθούμε πολιτικές που δεν υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας προωθεί διαδικασίες, οι οποίες μέσα από τη χρηστή διοίκηση και την ισότητα των όπλων θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες.

«Δεν υπήρξε διασπάθιση δημοσίου χρήματος» στο θέμα της «Αριστοτέλης», είπε, αναφέροντας πως έχουν συσταθεί διαδικασίες για αξιολόγηση των νέων προγραμμάτων και ανακοινώθηκε την 31/7/2013 η σύσταση της επιτροπής, η οποία έχει όρους εντολής της αξιολόγηση και όχι την αγορά προγραμμάτων.

Διευκρινίζοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν αγόρασε προϊόν, αλλά αξιολόγησε αξιόλογο εκπαιδευτικό εργαλείο την «Αριστοτέλης», της οποίας η κ. Χαραλαμπίδου “έγινε η πρώτη διαφημίστρια”, ο κ. Κενεβέζος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αναστείλουμε διαδικασίες και πολιτικές που οδηγούν στον εκσυγχρονισμό.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι κατέθεσε στη Βουλή βιβλίο το οποίο, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις από τις Διευθύνσεις, αγόρασε η προηγούμενη Κυβέρνηση με άκρως πολιτικό και διακριτά παραπεμπτικό σε συγκεκριμένο κόμμα περιεχόμενο.

Είπε πως οι τύποι δεν θα ανατρέψουν την ουσία και δεν θα εμποδίσουν τη λήψη αποφάσεων μόνο επειδή κάποιοι βρίσκουν πεδίο δόξης λαμπρό λοιδορώντας, συκοφαντώντας και επικρίνοντας ανθρώπους, ώστε να επενδύσουν στον κοινωνικό αναβρασμό που υπάρχει λόγω των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων του τόπου.

Δήλωσε ότι ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τού απαγορεύεται να εισέλθει «σε αυτό το γαϊτανάκι», ανέφερε ότι στην Επιτροπή Ελέγχου υπήρξαν συμπεριφορές που ξέφυγαν της θεσμικής αντιπροσώπευσης της οποίας ο καθένας πρέπει να είναι θεματοφύλακας και κατέληξε λέγοντας ότι υπήρξε μια διαδικασία στη συνεδρία, η οποία αφαιρεί από το ύψος και το επίπεδο της πολιτικής ουσίας που πρέπει όλοι να έχουμε.

Η Βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, που ενέγραψε το θέμα, είπε ότι η Γενικός Ελεγκτής κατέθεσε στη συνεδρία ότι χθες το πρωί λειτουργοί του Γραφείου της, πήγαν χθες στο Υπουργείο Παιδείας για να διαπιστώσουν ότι όλα τα έγγραφα που αφορούν το θέμα παραδόθηκαν στο Γραφείο της και ότι επισημάνθηκε στους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας ότι συνιστά ποινικό αδίκημα η απόκρυψη στοιχείων.

Πρόσθεσε πως φαίνεται ότι κάποια από τα έγγραφα που κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή δεν υποβλήθηκαν στη Γενικό Ελεγκτή και εξέφρασε έκπληξη ότι ο Υπουργός ενώ χθες δήλωσε ότι παραδόθηκαν όλα τα έγγραφα, σήμερα είπε “το εξής βολικό «χάθηκε ο φάκελος»”.

Η κ. Χαραλαμπίδου προειδοποίησε ότι με υπογραφή του Υπουργού, θα καταντήσουν τα σχολεία υπεραγορές, ότι ενδέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία να βρεθεί εκτεθειμένη και προ δικαστικών διαδικασιών καθώς αυτοί που έχουν πνευματικά δικαιώματα στα βιβλία της Αριστοτέλης δεν τα έδωσαν για να μετατραπούν σε προϊόν προς πώληση.

Ανέφερε ακόμα ότι η προκήρυξη ενδιαφέροντος, συγκέντρωσε τις έντονες αντιδράσεις από τη Διευθύντρια του Υπουργείου, ως πολύ ανοικτή.

Είπε επίσης ότι η «Αριστοτέλης» δεν έχει καθολική εφαρμογή σε φορητούς ή σε άλλους υπολογιστές και διερωτήθηκε γιατί ο Υπουργός δεν ανέμενε την καθολική εφαρμογή του προγράμματος πριν το υιοθετήσει.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε πως η υπόθεση αυτή δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα χρηστής διοίκησης και εφαρμογής των καλύτερων διαθέσιμων διαδικασιών.

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη στην προώθηση αυτής της κατά τα’ άλλα θαυμάσιας ιδέας.

Στη συνέχεια παρατηρώντας ότι σ’΄αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια έγιναν πραγματικά εγκλήματα, χάθηκαν ή εξαφανίστηκαν δισεκατομμύρια και υπάρχουν πραγματικά πολύ σοβαρά προβλήματα για τα οποία πρέπει να υψώσουμε με ένταση τον τόνο της φωνής μας, εξέφρασε την άποψη ότι η υπόθεση της «Αριστοτέλης» έχει πάρει κάποιες διαστάσεις πέρα από τις πραγματικές λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε .

Πρόσθεσε ότι είναι πραγματικά κρίμα να παρουσιάζεται αυτή η εικόνα στις συνεδρίες, ανέφερε ότι προσβάλλει και την πολιτική και τους πολιτικούς και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δοθούν εκατέρωθεν οι απαιτούμενες απολογίες.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως «η αλήθεια είναι ότι απ’ όλη αυτή την ιστορία δεν υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος, δεν υπάρχει απώλεια κονδυλίων και ποσών, δεν υπάρχει οποιαδήποτε απάτη σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή του θέματος».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ειδικών Εκδόσεων στις οποίες ανήκει το πρόγραμμα «Αριστοτέλης», Δημήτρης Λοττίδης, εξήγησε ότι για το πρόγραμμα προσεγγίστηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση που δεν ανταποκρίθηκε. Εξέφρασε λύπη επειδή η νέα Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε χωρίς ωστόσο να έχει θεσπίσει διαδικασίες έγκρισης.

Κατά τον κ. Λοττίδη λυπηρό είναι και το γεγονός ότι μια ιδιωτική επένδυση που παράγει ευρεσιτεχνίες, που έχει τη δυνατότητα να φέρει κεφάλαια από το εξωτερικό και βρίσκεται στη γραμμή η οποία προτείνεται για την ανάπτυξη της οικονομίας, πολεμείται και τίθεται υπό διαδικασίες ελέγχου με αρνητική προδιάθεση.

Συνεχίζοντας είπε ότι δεν ζητήσαμε ούτε ένα ευρώ, καμία αποκλειστικότητα και καμία χάρη και ανέφερε ότι η Κύπρος του σήμερα αντί να επενδύει στην τεχνολογία την κατατρέχει.

Απαντώντας σε ερώτηση εξήγησε ότι δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα βιβλίου που κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο και ανέφερε πως ο Υπουργός Παιδείας μπορεί να σταματήσει τη παρουσία βιβλίου στην «Αριστοτέλης» ανά πάσα στιγμή.

Εξήγησε ακόμα ότι με την «Αριστοτέλης» δεν πωλούνται τα βιβλία αλλά η τεχνολογία διαδραστικότητας και ανέφερε ότι το μικρό ποσό που ζητείται είναι για να καλυφθεί μέρος της επένδυσης και ανέφερε ότι ζητούμε 20 ευρώ ανά έτος από κάθε μαθητή που θέλει, ώστε να του παρέχεται πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία που προσφέρει ο Αριστοτέλης, διευκρίνισε ότι η καταβολή χρηματικού ποσού δεν είναι υποχρεωτική και ότι ο μαθητής μπορεί να κατεβάσει το βιβλίο.

Είπε επίσης πως εάν η πώληση του προγράμματος στους μαθητές προωθηθεί μέσω των σχολείων θα επιστρέφεται το 10% των εισπράξεων στον οικείο σύνδεσμο γονέων για ανάπτυξη της τεχνολογίας στο σχολείο.

Είπε ακόμα ότι «θα συνεχίσουμε την πορεία για εξαγωγή του προϊόντος στο εξωτερικό», εξήγησε πως υπάρχει ανοικτή προοπτική για την πώληση του προϊόντος σε δύο τρίτες χώρες έναντι μεγάλου ποσού και διατύπωσε τη θέση ότι η όλη συζήτηση που διεξήχθη εντάσσεται στο γεγονός ότι ζούμε στην εποχή της απάτης, στην οποία αντί πολιτικής παράγεται δημοσιότητα.

Keywords
βουλη, κοντρα, ψηφιακη, υπουργείο παιδείας, ακελ, υφίσταται, σχολεια, προσφορες, εταιρεία, συγκεκριμένο, νέα, κυπρος, ζητείται, βιβλια, κλειστα σχολεια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, υιοθετηση, ζητείται, χωρες, το θεμα, δημοκρατια, δωρεαν, εργαλεια, θεμα, πνευματικα δικαιωματα, προγραμμα, υπουργείο παιδείας, υψος, αγορα, ακελ, απωλεια, αριστοτελης, βιβλιο, βρισκεται, γεγονος, γεωργιου, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δηλωσεις, διοικηση, διαδικτυο, εγκληματα, εγγραφα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελπιδα, ενημερωση, εποχη, ερευνα, εταιρεία, ετος, τεχνολογια, ιδια, υπολογιστες, υποθεση, υφίσταται, εικονα, κυβερνηση, κομμα, λαθη, λειτουργια, λυπη, ληψη, μικρο, ουσια, πεδιο, υπογραφη, προβληματα, προγραμματα, πρωι, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, σχολειο, υπουργος παιδειας, χαθηκε, ανηκει, δημητρης, δικαιωματα, εφαρμογη, φακελος, χωρα, υπουργειο, πωληση
Τυχαία Θέματα