Αύξηση στην παραγωγικότητα εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του 2012

19:22 24/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Tο δεύτερο τρίμηνο του 2012 η Παραγωγικότητα Εργασίας για το σύνολο της οικονομίας, μετρούμενη ως Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ανά απασχολούμενο, παρουσίασε αύξηση ίση με 0,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 ενώ η Παραγωγικότητα Εργασίας για το σύνολο της οικονομίας, μετρούμενη ως ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας, παρουσίασε αύξηση ίση με 0,7%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Κέντρο Παραγωγικότητας στο Δελτίο Τριμηνιαίων Στατιστικών Παραγωγικότητας Εργασίας που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Σύμφωνα

με ανακοίνωση του Κέντρου Παραγωγικότητας, το τρίμηνο αυτό το ΑΕΠ σημείωσε μείωση ίση με 2,3%, ενώ η απασχόληση σημείωσε μείωση μεγαλύτερη από αυτή του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα ο επικερδώς απασχολούμενος πληθυσμός μειώθηκε κατά 2,9% και οι ώρες εργασίας κατά 3%.
Ο τομέας «Ορυχεία και λατομεία – Μεταποιητικές Βιομηχανίες – Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού – Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης» παρουσίασε το 2ο τρίμηνο του 2012 τη μεγαλύτερη μείωση στην Παραγωγικότητα Εργασίας, μετρούμενη τόσο ως Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) ανά απασχολούμενο όσο και ως ΑΠΑ ανά ώρα εργασίας, ίση με 3,1%. Η μείωση αυτή οφείλεται σε μείωση της ΑΠΑ κατά 7%, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από μείωση τόσο του επικερδώς απασχολούμενου πληθυσμού όσο και των συνολικών ωρών εργασίας κατά 4%.
Μείωση της Παραγωγικότητας Εργασίας, τόσο ως ΑΠΑ ανά απασχολούμενο όσο και ως ΑΠΑ ανά ώρα εργασίας, παρουσίασαν επίσης το 2ο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 οι τομείς «Κατασκευές», «Γεωργία, δασοκομία και αλιεία» και «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών – Μεταφορά και αποθήκευση Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης».
Ο τομέας «Ενημέρωση και Επικοινωνία» παρουσίασε το 2ο τρίμηνο του 2012 τη μεγαλύτερη αύξηση στην Παραγωγικότητα Εργασίας σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τόσο ως ΑΠΑ ανά απασχολούμενο (7,3%) όσο και ως ΑΠΑ ανά ώρα εργασίας (7,4%). Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει αύξηση της ΑΠΑ κατά 3,4% και μείωση του επικερδώς απασχολούμενου πληθυσμού και των συνολικών ωρών εργασίας κατά 3,6% και 3,7% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) ο ρυθμός μεταβολής της Παραγωγικότητας Εργασίας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) που παρουσίασε η Κύπρος το 2ο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 (0,7%) συγκρίνεται θετικά με το μέσο όρο των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν – 0,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα