Αυξάνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας

20:17 21/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας αφού σήμερα η μια χώρα κάλεσε τον Πρέσβη της άλλης στο ΥΠΕΞ, σε μια κίνηση «οθφαλμός αντί οφθαλμού», όπως γράφει το AFP, καθώς προέκυψαν νέα εμπόδια στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ένωση.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στο Βερολίνο, Αβνί Καρσλίογλου «αναφορικά με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την Γερμανία» δήλωσε εκπρόσωπος

του γερμανικού υπουργείου.

Χθες ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι η γερμανική απροθυμία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ συνδέεται με την “προεκλογική εκστρατεία” της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Αυτό είναι μη αποδεκτό» δήλωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος, Andreas Peschke. «Αυτές οι αναφορές αντικρίσθηκαν με μεγάλη δυσπιστία εδώ. Θα καταστήσουμε τη θέση μας απολύτως σαφής».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, από την Οντέσσα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Γερμανός Πρέσβης στην Άγκυρα, Eberhard Pohl στον οποίο μεταφέρθηκε η δυσφορία της τουρκικής κυβέρνησης για κάποιες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων. Επιβεβαιώνοντας ότι ο Τούρκος Πρέσβης στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό ΥΠΕΞ, ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι με τον κ. Καρσλίογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία πριν αυτός μεταβεί στο γερμανικό υπουργείο.

ΟΑχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι με εντολές του ίδιου ο Υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ κάλεσε τον Γερμανό Πρέσβη στην Άγκυρα για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με κάποιες δηλώσεις που έγιναν και δυσφόρησαν την Τουρκία. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Anadolu αναφέρουν ότι επειδή ο Γερμανός Πρέσβης, Eberhard Pohl βρισκόταν εκτός Άγκυρας, στο τουρκικό ΥΠΕΞ αναμενόταν να μεταβεί ο αμέσως επόμενος διπλωμάτης στη γερμανική Πρεσβεία.

Όσον αφορά το βέτο για το άνοιγμα νέου κεφαλαίου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «η μέρα ήταν καθορισμένη και βρισκόμασταν στη θέση να καθορίσουμε και την ώρα. Ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα υποστηρίχθηκε ότι υπήρχαν κάποιοι τεχνικοί λόγοι, αλλά έφθασε και σε μας η πληροφορία ότι θα υπάρξει βέτο για λόγους πολιτικών εντυπώσεων». Ο ίδιος είπε, είχε συναντήσεις με αρκετούς ομολόγους του για το θέμα, μεταξύ των οποίων και με τον Ολλανδό ΥΠΕΞ, ο οποίος ήταν εναντία σε ένα βέτο. «Στις δύο τελευταίες συναντήσεις της COREPER, όπως αντιλαμβανόμαστε υπάρχει μια χώρα που επικαλούμενη τεχνικούς λόγους έχει επιφυλάξεις».

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το μη άνοιγμα του κεφαλαίου για λόγους άσχετους με το θέμα, τόνισε ο Νταβούτογλου λέγοντας πως η Άγκυρα θα αξιολογήσει τα βήματα που θα κάνει η ΕΕ ως σύνολο, αλλά και οι χώρες χωριστά που δημιουργούν μια διεθνή κοινή γνώμη εναντίον της Τουρκίας. «Αυτοί που περιμένουν από εμάς να είμαστε ψύχραιμοι, πρέπει να είναι και οι ίδιοι», πρόσθεσε αναφερόμενος σε δηλώσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα χάους στην Τουρκία, όπως ανέφερε.

Στο μεταξύ ο Εγκεμέν Μπαγίς επανήλθε σήμερα με νέες δηλώσεις, κάνοντας λόγο για απογοήτευση από τη στάση της Γερμανίας στο άνοιγμα του νέου κεφαλαίου που αναμένεται να γίνει στις 26 του μηνός. Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ στις 12 Μαΐου και η γερμανική πλευρά είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 για την περιφερειακή πολιτική, σημείωσε ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ. «Παρ’ όλα αυτά τις τελευταίες ημέρες η προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες από την Γερμανία στο άνοιγμα του εν λόγω κεφαλαίου αντικρίζεται με απογοήτευση από την πλευρά μας. Θεωρούμε ότι η έκφραση αυτής της απογοήτευσης είναι κάτι που πρέπει στο πλαίσιο της ειλικρίνειάς μας».

Θέλησε δε να επισημάνει την αρχή της ευγνωμοσύνης που διατηρεί η Τουρκία προς την Γερμανία στην ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ, επικρίνοντας ως άδικες τις δηλώσεις που έγιναν από «τους γερμανούς φίλους μας που λένε ότι δεν πρέπει να ανοίξει το κεφάλαιο λόγω της κατάστασης της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία». Μας λυπεί ότι δεν έδειξαν ανεκτικότητα στις φιλικές μας προειδοποιήσεις και προσπάθησαν να τις δώσουν άλλο νόημα, πρόσθεσε ο κ. Μπαγίς. Είναι μια ευκαιρία, συνέχισε, η φιλία μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας να μετατραπεί σε μια ευκαιρία για την πρόοδο της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Ελάτε να κάνουμε πραγματικότητα στην διαδικασία μας με την ΕΕ την έκφραση ‘άρχισε σαν τουρκικό, τέλειωσε σαν γερμανικό’ και μαζί να δώσουμε ώθηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα