Αδιέξοδες οι συνταγές λιτότητας, είπε στην Τρόικα το ΑΚΕΛ

18:46 3/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Τη θέση του ΑΚΕΛ ότι οι συνταγές λιτότητας που ακολουθεί η Τρόικα είναι αδιέξοδες καθώς και ότι το κόμμα θα αντιταχθεί σε προτάσεις που θ’ αφήσουν μόνιμη τη σφραγίδα τους στην κυπριακή οικονομία όπως η εκποίηση της πρώτης κατοικίας και οι ιδιωτικοποιήσεις εξέφρασε στην Ντέλια Βελκουλέσκου και τον Μάρτιν Φέρβεϊ, σε συνάντηση που είχε μαζί τους, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ

Άντρος Κυπριανού.

«Η συνάντηση που είχαμε με την Τρόικα πρέπει να πω ότι ήταν πολύ ειλικρινής και εξαντλητική», είπε, εξηγώντας ότι «εξαντλητική, με την έννοια ότι είχαμε συζητήσει και ανταλλάξει απόψεις για όλα τα ζητήματα, τα οποία εμείς θεωρούμε ως σημαντικά», είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση «περιγράψαμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση και όχι τι λένε οι αριθμοί, οι οποίοι βέβαια ούτως ή άλλως είναι και εκείνοι αρνητικοί». Αλλά, πρόσθεσε, «φαίνονται όταν κάποιος εξετάσει ποια είναι η κοινωνία».

«Έχουμε επαναλάβει τη δική μας θέση ότι η πορεία στην οποία οδηγείται η οικονομία του τόπου και η ίδια η Κύπρος με βάση τις συνταγές τις οποίες η Τρόικα προωθεί, που είναι συνταγές λιτότητας, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων, είναι μια πορεία αδιέξοδη».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι «τους έχουμε αναφέρει ότι οι πολιτικές τις οποίες ακολουθούν, με βάση τα στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν αυξήσει τα κέρδη από τα 3,5 δισ. των προηγούμενων χρόνων στα 4,2 δισ. ενώ την ίδια στιγμή έχουν μειώσει τους μισθούς στο επίπεδο των μισθών της δεκαετίας του 1990». Και αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά, είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση «έχουμε επισημάνει και ξεκαθαρίσει για ακόμη μια φορά ότι το ΑΚΕΛ θα αντιταχθεί με προτάσεις, οι οποίες θ’ αφήσουν μόνιμη τη σφραγίδα τους στην κυπριακή οικονομία, όπως είναι τα ζητήματα της εκποίησης της πρώτης κατοικίας, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «έχουμε επίσης ζητήσει πολύ επίμονα να ρυθμιστούν τα ζητήματα που αφορούν την αναδιάρθρωση των δανείων, το συντομότερο δυνατόν». Έχουμε πει, πρόσθεσε, «ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει τη διαδικασία διαμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει η απαραίτητη διαδικασία που θα οδηγεί στην αναδιάρθρωση δανείων με τρόπο που θα παρέχει την ευχέρεια στους ιδιοκτήτες ν’ αποπληρώνουν τα δάνεια τους και ταυτόχρονα να γλιτώνουν τις περιουσίες τους».

Κληθείς να πει τι του είπαν από πλευράς της Τρόικας ο κ. Κυπριανού είπε ότι «νομίζω ότι δεν είναι σωστό από τη δική μου τη πλευρά να λέω πως απαντούν στα πάρα πολλά ερωτήματα, στα οποία έχουμε θέσει».

Ερωτηθείς αν το κλίμα ήταν θετικό για να υπάρξει διάλογος ανέφερε ότι «διάθεση για να υπάρξει διάλογος υπάρχει, διάθεση για αλλαγή των πολιτικών που προωθούνται, νομίζω ότι δεν υπάρχει. Διάθεση να γίνουν κάποια πράγματα που θα περιορίσουν τις συνέπειες, νομίζω ότι υπάρχει από τη δική τους την πλευρά».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι από τη συζήτηση «έχει διαφανεί ότι σε πολλά ζητήματα δεν καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση πρέπει να ρυθμίσει το περιεχόμενο κάποιων προτάσεων». Αυτή, πρόσθεσε, «είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης». Εκείνοι , ανέφερε, θέτουν κάτω «την απαίτηση, το στόχο τον οποίο έχουν ως Τρόικα και το περιεχόμενο της πρότασης για να υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος στόχος είναι απόφαση της Κυβέρνησης». Συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται να ξαναδεχθούμε από την πλευρά της Κυβέρνησης ότι ‘η Τρόικα απαιτεί αυτό και μόνο αυτό και δεν μπορεί ν’ αποδεχθεί οτιδήποτε διαφορετικό’».

«Η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση έγκαιρα να προετοιμάζει τις σχετικές της προτάσεις να τις θέτει ενώπιον των πολιτικών κομμάτων ακόμη και των κοινωνικών εταίρων και να βρίσκεται η καλύτερη λύση που θα αποδίδει το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά με ένα τρόπο κοινωνικά δίκαιο», ανέφερε τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα