Αδιαπραγμάτευτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστήριξε ο πρόεδρος της Γερμανίας

19:32 22/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είτε απαγορευθεί είτε όχι, η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων που προωθούν την ακροδεξιά και ρατσιστική βία στην Ευρώπη, η καταπολέμησή τους θα πρέπει να είναι αμείλικτη, υποστήριξε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ στους ανταποκριτές του ξένου Τύπου στο Στρασβούργο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσημης ομιλίας του στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Αναφερόμενος ειδικά στις δράσεις ακραίων ομάδων στη Γερμανία, σημείωσε ότι «το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ελλιπής συνεργασία μεταξύ του Ομοσπονδιακού Κράτους και των κρατιδίων»

και πρόσθεσε ότι «σήμερα έχει δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή -μεταξύ των Ομοσπονδιακών Αρχών και των Κρατιδίων- ούτως ώστε να υπάρξει πιο αποτελεσματική δράση».
«Αυτή η τρομοκρατία, αυτή η βία η ακροδεξιά η οποία παρατηρείται στη Γερμανία μας απασχολεί ιδιαίτερα», επεσήμανε ο κ. Gauck και πρόσθεσε ότι «επίσης διεξάγεται μια έντονη συζήτηση αναφορικά με το κατά ποσό πρέπει να απαγορευθεί ένα τέτοιο κόμμα, μια τέτοια ακραία πολιτική οργάνωση».
«Το θέμα της απαγόρευσης ενός κόμματος είναι ένα θέμα που συζητούμε, αλλά δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι θα υπάρξει υποστήριξη όλων».
Στη συνέχεια σημείωσε ότι «το Κράτος Δικαίου, οι αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι αρχές της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα όπλα που έχουμε και σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε περιθώρια ελιγμών.”
Αναφερόμενος δε γενικά στην άνοδο της επιρροής των ακροδεξιών και ρατσιστικών πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη, ο Γερμανός πρόεδρος δήλωσε ότι “Είτε απαγορευθούν είτε δεν απαγορευθούν αυτά τα κόμματα η καταπολέμηση τους θα πρέπει να είναι αμείλικτη».

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Γερμανός Πρόεδρος τόνισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η πιο πολύτιμη παγκόσμια κληρονομιά» και ως εκ τούτου «δεν θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμα».
«Η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα συνεχές, διαρκές και δύσκολο έργο», εκτίμησε, διευκρινίζοντας ότι «ωστόσο, οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί απαιτούν χρόνο, κυρίως όταν έχουμε μεταβαλλόμενες κοινωνίες» και «χώρες με διαφορετική πολιτική ιστορία».
«Η Ευρώπη δεν θα δεχθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο κ. Γκώκ και πρόσθεσε ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης βασίζεται πάντα στους ίδιους κανόνες».
Κατέληξε απευθυνόμενος σε όλους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «χωρίς το δικό τους θάρρος, όλες οι αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης θα ήταν απλώς στα χαρτιά». «Χωρίς την πολύ δυναμική σας φωνή, χωρίς τη δική σας αλληλεγγύη, ποτέ δεν θα μπορούσε η δέσμευσή μας -για τα ανθρώπινα δικαιώματα- να είναι μια ζωντανή καθημερινή πραγματικότητα στην Ευρώπη», σημείωσε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μια ισχυρή κοινότητα στην Ευρώπη η οποία συνδέεται με τις αξίες του ΣτΕ δεν μπορεί παρά να ενδυναμώσει την Ευρώπη, που αποτελεί «ένα τρανό παράδειγμα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα