Α. Νεοφύτου: Παραδειγματική τιμωρία σε όσους οδηγήσαν τον τόπο στην καταστροφή

22:45 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δεσμεύτηκε απόψε ότι πρέπει και θα τιμωρηθούν «παραδειγματικά και σκληρά» όσοι οδήγησαν τον τόπο μας στη σημερινή οικονομική καταστροφή είτε αυτή είναι σε πολιτικό, οικονομικό ή τραπεζικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι αν τα αποτελέσματα της εφαρμογής ενός σκληρού μνημονίου

οδηγήσουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα σε ακόμα πιο φοβερά διλήμματα τον κυπριακό λαό, τότε οι ευθύνες ανήκουν στους εταίρους μας γιατί εκτός από τα δικά μας λάθη πληρώνουμε και λάθη μιας ελλιπούς αρχιτεκτονικής του ευρώ.

Σε ομιλία του σε συγκέντρωση στη Λάρνακα, με τίτλο «Γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν», ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ακόμα και μέσα στις δύσκολες και τραγικές ώρες ο κόσμος δηλώνει παρών γνωρίζοντας ότι θα «σηκώσουμε ένα βαρύ σταυρό που μας άφησε η απελθούσα κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες «αξιολογήσαμε τα δεδομένα, μελετήσαμε τις δυσκολίες και προσπαθήσαμε να διαγνώσουμε έστω και τις αμυδρές ελπίδες για καλύτερη προοπτική για την Κύπρο και προσπαθήσαμε να βρούμε τις προϋποθέσεις που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο».

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι επιβάλλεται «να πνίξουμε την οργή και το θυμό και να στείλουμε το μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι αυτός ο λαός παρά τα δεινά που έχει φορτωθεί θα στρωθεί ξανά στη δουλειά».

Έκανε αναφορά σε όσα η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη παρέλαβε από την διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και είπε πως «προτιμήσαμε να μας κατηγορούν για κινδυνολόγους και καταστροφολόγους προειδοποιώντας για την καταστροφική πολιτική τους, ενώ κανένας δεν ανέμενε ότι ο πολίτης θα μπορούσε να διαγνώσει το βάθος της κρίσης που θα επισώρευε η πολιτική Χριστόφια».

Για τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «ζήσαμε τη σκληρότητα των εταίρων μας και νοιώθουμε έντονα τα αισθήματα απογοήτευσης γιατί άλλα προσδοκούσε ο κυπριακός λαός». Αφού ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ δούλεψε σκληρά για να γίνει η Κύπρος μέλος της ΕΕ, δούλεψε σκληρά για να μπει στη ζώνη του ευρώ και παραμένει προσηλωμένος στην Ευρωπαϊκή πορεία, έστειλε το «ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους μας ότι εμείς θα εργαστούμε σκληρά για να ξαναχτίσουμε την οικονομία του τόπου μας». Όμως, πρόσθεσε, «αν τα αποτελέσματα της εφαρμογής ενός σκληρού μνημονίου θα οδηγήσουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα σε ακόμα πιο φοβερά διλήμματα τον κυπριακό λαό, οι ευθύνες ανήκουν στους εταίρους μας γιατί δεν πληρώνουμε μόνο τα δικά μας λάθη αλλά και λάθη μιας ελλιπούς αρχιτεκτονικής του ευρώ».

Ανέφερε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία για να αποφύγουμε μια κοινωνική και οικονομική αστάθεια, θα ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στον τόπο μας εάν μέσα από αυτά τα αισθήματα οδηγηθούμε σε μια κοινωνική αναταραχή και μια οικονομική αστάθεια». Ο κόσμος, πρόσθεσε, «είναι απόλυτα δικαιολογημένος και ζητά και απαιτεί αλλά και δεσμευόμαστε πως πρέπει και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά και σκληρά όσοι οδήγησαν τον τόπο μας στη σημερινή οικονομική καταστροφή είτε αυτή είναι σε πολιτικό, οικονομικό ή τραπεζικό επίπεδο».

Τα λόγια αυτά του Αβέρωφ Νεοφύτου προκάλεσαν την οργή των παρευρισκομένων που ζήτησαν τη τιμωρία όσων έφταιξαν ενώ διερωτήθηκαν ποιοι τιμωρήθηκαν σ’ αυτό τον τόπο και κατά πόσον όσοι έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό θα τα φέρουν πίσω ή όχι.

Απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «έχετε απόλυτο δίκαιο» και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά. Ολοι μάθαμε για δεκαετίες ο καθένας το δικό του εργασιακό και προσωπικό του κεκτημένο, για δεκαετίες και έχετε και εσείς ευθύνη, συντηρήσατε ένα πολιτικό σύστημα που όλοι κοιτάζαμε την ψήφο και τον σταυρό προτίμησης και το κομματικό συμφέρον».

Αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ο κ. Νεοφύτου έκανε αναφορά στην ανάγκη άρσης των περιοριστικών μέτρων, τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων και την επιμήκυνση των χρεών, προσθέτοντας ότι μελετάται «παρά τις δυσκολίες ακόμα και παγοποίηση για μερικούς μήνες των δανείων».

Για τον εντοπισμό φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «έχουμε μια σημαντική ελπίδα αλλά χρειάζεται να είμαστε σοβαροί και προσεκτικοί» και ευχήθηκε η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη θα μπορέσει να «μετατρέψει την Κύπρο σε Νορβηγία της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μια Νιγηρία της Ευρώπης».

Τέλος για το κυπριακό ανέφερε πως «η Κυβέρνηση μελετά και προετοιμάζεται γιατί μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό πρέπει να μας βρει απόλυτα προετοιμασμένους για να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα, να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για δικαίωση των προσφύγων και ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού, στηριγμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αρχές».

Keywords
Τυχαία Θέματα