Α. Κυπριανού: Βιώσιμο το χρέος με απευθείας στήριξη των τραπεζών

13:42 30/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ευχή και ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπάθειες που θα οδηγήσουν σε ναυάγιο την εξασφάλιση ρωσικού δανείου, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δηλώνοντας παράλληλα ότι η σύσταση του Μηχανισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την απευθείας στήριξη των Τραπεζών θα βοηθήσει να καταστεί

βιώσιμο το κυπριακό δημόσιο χρέος.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Μακάριος Γ΄, στη Λευκωσία και τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με εργαζομένους του Νοσοκομείου και απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη χθεσινή επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν είχε ενημέρωση, οπόταν δεν μπορεί “να πει οτιδήποτε περισσότερο”.

“Να αναμένουμε”, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν στη Γιουγκοσλαβία και θα αναμένουμε πρώτα να μας ενημερώσει και μετά να προβώ σε οποιεσδήποτε δηλώσεις”.

“Εκείνο που θα ήθελα να πω”, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, “είναι ότι, κατά τη δική μας άποψη, υπάρχουν τρόποι πολλοί να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Ο πρώτος και καλύτερος”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “είναι η σύσταση του Μηχανισμού της απευθείας στήριξης των Τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”.

“Ανεξαρτήτως του πότε θα συσταθεί ο Μηχανισμός αυτός”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, “εμείς θα πρέπει να απαιτήσουμε να ωφεληθούν οι κυπριακές τράπεζες από αυτόν το Μηχανισμό”.

“Το δεύτερο”, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, “είναι ο σωστός υπολογισμός των επισφαλειών και των επισφαλών δανείων, έτσι ώστε το ποσόν ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να μειωθεί κατά την άποψή μου και, σίγουρα, η όποια συνδρομή από τη Ρωσία θα βοηθήσει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών της κυπριακής οικονομίας”.

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει κάτι περισσότερο για τους όρους που θέτει η Ρωσία προκειμένου να βοηθήσει την Κύπρο, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι εκείνο που γνωρίζει, “από δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι ότι ο Ρώσος Πρωθυπουργός επιμένει ότι, πρώτα και κύρια, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκαθαρίσει τι ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, να αναλάβει το δικό της μερίδιο ευθύνης και τότε η Ρωσία είναι έτοιμη να συνδράμει την προσπάθεια”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν κάποιοι στο εσωτερικό της Δημοκρατίας θα επιθυμούσαν να ναυαγήσει αυτή η προσπάθεια, ο κ. Κυπριανού δήλωσε: “Ελπίζω και εύχομαι πως όχι, παρά το ότι το παρελθόν με διαψεύδει”.

“Θυμάστε”, είπε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, “την κριτική που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επειδή κατέβαλε προσπάθειες για εξασφάλιση διακρατικού δανείου” και “ελπίζω και εύχομαι ότι, εδώ όπου έχουν φθάσει τα πράγματα, δεν θα υπάρξουν παρόμοιες συμπεριφορές”.

Keywords
Τυχαία Θέματα