Tροφική αλλεργία στα παιδιά

19:05 25/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οποιαδήποτε τροφή μπορεί θεωρητικά να προκαλέσει τροφική αλλεργία, οι τροφές όμως που προκαλούν συνήθως αντιδράσεις στα παιδιά είναι λίγες, όπως η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, τα δημητριακά, η σόγια, το αυγό,
το ψάρι, το πορτοκάλι, οι ξηροί καρποί.

Τροφική αλλεργία χαρακτηρίζεται η ανεπιθύμητη αντίδραση στα αντιγόνα της τροφής, η οποία συμβαίνει μέσω του ανοσιακού συστήματος. Οι ανοσολογικοί μηχανισμοί οι οποίοι εμπλέκονται στην εκδήλωση τροφικής αλλεργίας

είναι είτε με την μεσολάβηση της ανοσοσφαιρίνης IgE (τύπου Ι), είτε χωρίς τη μεσολάβηση της ανοσοσφαιρίνης IgE (τύπου ΙΙΙ ή IV). Συχνά εμπλέκονται περισσότεροι του ενός μηχανισμοί. Η εμφάνιση της αλλεργίας σε τρόφιμα αρχίζει συνήθως στη νεογνική ή την βρεφική περίοδο και η συχνότητα της είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αλλά υπολογίζεται περίπου 6% για παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών.

Αίτια

Οποιαδήποτε τροφή μπορεί θεωρητικά να προκαλέσει τροφική αλλεργία, οι τροφές όμως που προκαλούν συνήθως αντιδράσεις στα παιδιά είναι λίγες, όπως η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, τα δημητριακά, η σόγια, το αυγό, το ψάρι, το πορτοκάλι, οι ξηροί καρποί.
Η συχνότητα των τροφών αυτών διαφέρει μεταξύ των χωρών ή/και γεωγραφικών περιοχών και σχετίζεται με την κατανάλωση διαφορετικών τροφών στις περιοχές αυτές.

Κλινική εικόνα….

Διαβάστε περισσότερα….

Keywords
Τυχαία Θέματα