To Renault Captur αναβαθμίζει την κατηγορία των μικρών crossover

16:09 30/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

To Renault Captur είναι η πρόταση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην κατηγορία των μικρών crossover. Για την κατασκευή του χρησιμοποιεί το πάτωμα και τα μηχανικά μέρη της τελευταίας γενιάς του Clio. Οι σημαντικότερες διαφορές από το γαλλικό supermini: Το μήκος αυξήθηκε στα 4,12 μ. Λόγω του νέου ρόλου του αυξήθηκε και το ύψος από το έδαφος (200 χλστ.), ενώ αυξήθηκε και η χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου που έφτασε στα 377 λίτρα(288 λίτρα στο Clio).

Το πίσω συρόμενο κάθισμα αυξάνει την χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου

στα 455 λίτρα. Βενζινοκινητήρες: 1,2, 120 ίππων, μέση κατανάλωση 5,4 λίτρα/100χλμ., 125γρ CO2/χλμ. Τρικύλινδρος 0,9 90 ίππων, μέση κατανάλωση 4,9 λίτρα/100χλμ., 113 γραμ. CO2/χλμ. Ντίζελ 1,5 90 ίππων, μέση κατανάλωση 3,7 λίτρα/100χλμ., 95 γραμ. CO2/χλμ. Το νέο Captur μπορεί να εξοπλιστεί και με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC με τον κινητήρα TCe 120.

Για περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, ενσωματώνει στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατες μελέτες σχετικά με την εξοικονόμηση βάρους, την αεροδυναμική και τα ελαστικά. Το μοντέλο ζυγίζει λιγότερο από το νέο Clio, παρά το γεγονός ότι είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις και διαθέτει περισσότερα στοιχεία εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας από αυτό.

Όποτε οι απαιτήσεις για ψύξη μειώνονται, ηλεκτρικά πτερύγια πίσω από τον προφυλακτήρα κλείνουν αυτόματα τους αεραγωγούς, προς όφελος της συνολικής αεροδυναμικής απόδοσης (ανάλογα με την έκδοση). Παράλληλα, υπάρχουν ειδικές δίοδοι μέσα στο χώρο του κινητήρα που κατευθύνουν τη ροή του αέρα, βελτιώνοντας και με αυτό τον τρόπο την αεροδυναμική απόδοση. Και τέλος, υπάρχουν τα ελαστικά πολύ χαμηλής αντίστασης κύλισης που περιορίζουν έως και 3% την κατανάλωση.

Διαθέσιμα τα εξής συστήματα ασφαλείας:

-Σύστημα ελέγχου ευστάθειας (ESC) ενισχυμένο με σύστημα πρόληψης ανατροπής (Roll Movement Intervention). Επεμβαίνει σε περιπτώσεις όπου η γωνία κλίσης ξεπεράσει μια προκαθορισμένη τιμή και απειλείται ανατροπή του αυτοκινήτου. Το σύστημα φρενάρει ανεξάρτητα τους τροχούς, λαμβάνοντας εντολές και αξιολογώντας τα δεδομένα από την κεντρική μονάδα ελέγχου του ESC.

-Σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε δρόμο με κλίση (Hill Start Assist), αποτρέπει την κύλιση προς τα πίσω όταν ο οδηγός τραβήξει το πόδι του από το φρένο, διατηρώντας για μερικά δευτερόλεπτα το αυτοκίνητο ακινητοποιημένο.

-Σύστημα ABS, σύστημα υποβοήθησης σε περίπτωση φρεναρίσματος πανικού, καθώς και σύστημα ελέγχου ευστάθειας (ESC traction control) τελευταίας γενιάς με 7 αισθητήρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα