“Spiegel”: Περαιτέρω χρόνος στη Γαλλία για μείωση του ελλείμματος αν πείσει ότι θα πετύχει τους στόχους του 2014

15:03 24/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Γερμανία θα δεχθεί όπως η Γαλλία παρουσιάσει υψηλότερο από το επιτρεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα στο τρέχον έτος, εάν το Παρίσι πείσει ότι θα επιμείνει στην εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014, αναφέρει δημοσίευμα την Κυριακή του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού “Spiegel”.

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Γαλλίας το 2013 στο

0,1%, σημειώνοντας ότι το γαλλικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,7%, επίπεδο υψηλότερο από το ανώτατο όριο του 3% που θέτει η ΕΕ.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε την Παρασκευή ότι «οι συνθήκες είναι κατάλληλες” για την Γαλλία να αναζητήσει περισσότερο χρόνο από τις Βρυξέλλες, ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμά της χώρας κάτω από το όριο του 3%.

Αλλά αυτό προκάλεσε διάσπαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το “Spiegel”, με ορισμένους να ασκούν πίεση για να δοθεί περαιτέρω χρόνος στη Γαλλία, ενώ άλλοι πιέζουν τις Βρυξέλλες να παραμείνουν σταθερές και να επιβάλουν μέτρα λιτότητας.

Ορισμένοι στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Γαλλία θα πρέπει να περικόψει αρκετές ακόμη δαπάνες από το διογκωμένο δημόσιο τομέα της, αναφέρει το Spiegel.

Ωστόσο, η Γερμανία, η κορυφαία οικονομία και πολιτική δύναμη της Ευρώπης, θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στο Παρίσι “αν η Γαλλία μπορεί αξιόπιστα να αποδείξει ότι θα επιτύχει το όριο το επόμενο έτος”, σύμφωνα με το Spiegel, το οποίο επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο.

Το Βερολίνο δεν πιστεύει ότι αυτό θα βλάψει την αξιοπιστία των κανόνων της ΕΕ, προσθέτει το γερμανικό περιοδικό.

Το 2003, Γερμανία και Γαλλία συνεργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητούσε από τις δύο χώρες να φέρουν στο σωστό δρόμο τους προϋπολογισμούς τους.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η αποδυνάμωση από τις δύο μεγάλες χώρες των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, που είναι γνωστοί ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έσπειρε τους σπόρους της σημερινής κρίσης χρέους, η οποία έχει οδηγήσει τα 17 κράτη μέλη της Ευρωζώνης σε μια σκληρή ύφεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα