SOS από γεωργοκτηνοτροφία

12:40 26/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο κλάδος της γεωργοκτηνοτροφίας στην Κύπρο δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, στέλλοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «αν δεν στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, όλα τα άλλα που λέγονται για έξοδο από την κρίση είναι κούφια λόγια».

Χρειάζεται, ανέφερε, ένα έκτακτο σχέδιο οικονομικής δράσης για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα καταβύθισης του πρωτογενούς τομέα. Ο κ. Ομήρου δεσμεύτηκε να συγκαλέσει ευρεία

σύσκεψη στη Βουλή για δρομολόγηση πολιτικών αποφάσεων.

Ο κ. Ομήρου συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ με ομάδα Πρωτοβουλίας γεωργοκτηνοτρόφων, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Νέα Αγροτική Κίνηση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης της γεωργοκτηνοτροφίας στην Κύπρο, τα οποία έχουν επιδεινωθεί και έχουν καταστεί οξύτατα με την οικονομική κρίση που διέρχεται η Κύπρος. «Ουσιαστικά εκπέμπουν SOS γιατί η ποιμνιοτροφία ιδιαίτερα βαδίζει προς την ολοκληρωτική καταστροφή», είπε και πρόσθεσε πως σε μια περίοδο που πρέπει να στηρίξουμε τον πρωτογενή της οικονομίας για να καταφέρουμε να βγούμε από τη βαθειά ύφεση.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι αντί να λαμβάνονται μέτρα που θα στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, δυστυχώς με την απουσία μιας ολοκληρωμένης, κρατικής πολιτικής στήριξης της γεωργοκτηνοτροφίας, αφήνεται αυτός ο ζωτικός τομέας να οδηγηθεί στην κατάρρευση.

Προβλήματα, συνέχισε ο κ. Ομήρου, όπως είναι το ψηλό κόστος των ζωοτροφών, της χειραγώγησης των τιμών των προϊόντων με τιμές κάτω του κόστους, η συνεχιζόμενη και απαράδεκτη καθυστέρηση στην κατοχύρωση του χαλουμιού, η δημιουργία αρδεύσιμου βοσκότοπου καθώς και η καθιέρωση φωτοβολταϊκών στις κτηνοτροφικές μονάδες, αποτελούν αιτήματα για επίλυση που κατατέθηκαν στη σημερινή συνάντηση.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε στη συνέχεια ότι εγείρεται ένα απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα για παγοποίηση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων που έχουν οι γεωργοκτηνοτρόφοι μέχρι την αντιμετώπιση και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

«Έχω δεσμευτεί, πέραν του ότι η ΕΔΕΚ στηρίζει απόλυτα τους γεωργοκτηνοτρόφους στη διεκδίκηση επίλυσης αυτών των προβλημάτων και ικανοποίησης αυτών των αιτημάτων, ότι θα αποταθούμε προς την Κυβέρνηση, στο αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και ότι σε επίπεδο Βουλής των Αντιπροσώπων, τις επόμενες εβδομάδες θα συγκαλέσω μια σύσκεψη στο γραφείο μου, ως Πρόεδρος της Βουλής με την παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, των αγροτικών οργανώσεων, των συνδέσμων γεωργοκτηνοτρόφων ή των ομάδων πρωτοβουλιών, για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα με συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις», είπε.

Από την πλευρά του, εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γεωργοκτηνοτρόφων ο Κυριάκος Μανώλη είπε ότι ίσως το SOS ήρθε πολύ καθυστερημένα και για αυτό ευθυνόμαστε εμείς, ως γεωργοί, ως παραγωγοί και ως κτηνοτρόφοι. «Όμως η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι βρισκόμαστε στο χείλος της ολοκληρωτικής καταστροφής. Εάν, λοιπόν, δεν παρθούν έκτακτα μέτρα στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας στην Κύπρο η ολοκληρωτική καταστροφή δεν θα αργήσει να έρθει», είπε, προσθέτοντας πως χωρίς την οικονομική στήριξη του κράτους είναι αδύνατον να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε.

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις αν στο τέλος της ημέρας θέλουμε τούτο τον τομέα. Αν δεν τον θέλουμε να μας το πουν για να μπορούμε κι εμείς να πάρουμε αποφάσεις και να σταματήσουμε να εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα