Open Europe: Πιο ήρεμο αλλά ακόμα επώδυνο το 2013 για την Ευρώπη

13:32 7/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί το 2013 για την Ευρώπη προέβη το Open Europe, η δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο που έχει αναδειχθεί σε σημαίνουσα φωνή στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, το βρετανικό ινστιτούτο εκτιμά ότι αν το 2012 ήταν η χρονιά της απόλυτης κρίσης, το 2013 θα είναι πιθανότατα η χρονιά της οικονομικής στασιμότητας και της πολιτικής αβεβαιότητας, με χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία σε πολλές χώρες-μέλη.

Οι απειλές για την ίδια την ύπαρξη της νομισματικής

ένωσης θα είναι λιγότερες, αλλά τα εγγενή ελαττώματα του ευρώ παραμένουν και η πρόοδος προς επίλυσή τους αναμένεται να παραμείνει αργή. Αν και η επέμβαση της ΕΚΤ αμβλύνει τις οικονομικές ανησυχίες, σε πολιτικό επίπεδο αναμένονται εντάσεις με πολλές κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν εκλογές.

Χώρες όπως η Πορτογαλία και η Σλοβενία ίσως υποχρεωθούν να ζητήσουν περισσότερη οικονομική βοήθεια, στην Κύπρο θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η Ελλάδα ειδικά θα παραμείνει εξαιρετικά εύθραυστη εν μέσω αυξανόμενης κόπωσης με τη λιτότητα. Συμπερασματικά το Open Europe βλέπει ένα πιο ήρεμο αλλά ακόμα επώδυνο 2013 για την ευρωζώνη με περιστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη της κρίσης.

Το δεύτερο πεδίο προβλέψεων αφορά στην προοπτική της τραπεζικής ένωσης. Η ετυμηγορία του ινστιτούτου είναι ότι η απόφαση για το δεύτερο βήμα της ένωσης, μία κοινή δημοσιονομική αρχή είναι απίθανό να ληφθεί εν μέσω συνεχιζόμενων διαφωνιών και εσωτερικών πιέσεων.

Τέλος, το Open Europe θέλησε να επιχειρήσει μια πρόβλεψη για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ, θέτοντας το χαρακτηριστικό ερώτημα: κρίση μεσήλικα ή πλήρες διαζύγιο; Αναμφισβήτητα το θέμα θα είναι και το 2013 από τα βασικά στις συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ. Προβλέπονται εντάσεις στο βρετανικό κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών και μεταξύ στελεχών των Συντηρητικών παρά το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μάλλον δε θα χρειαστεί να λάβει κάποια σημαντική απόφαση επί κάποιου ευρωπαϊκού θέματος εντός του ’13.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για την Ευρώπη, ο κ. Κάμερον εκτιμάται ότι θα θέσει το δίλημμα της επιλογής επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης με τις Βρυξέλλες ή της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ. Ίσως πάντως αποφύγει να υποσχεθεί ένα τόσο απόλυτο ερώτημα στο πιθανό δημοψήφισμα για τις σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ. Δύο βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν την ευρωβρετανική σχέση θα είναι ο πιθανός επαναπατρισμός των μέτρων στον τομέα της δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης και το κατά πόσο ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα μπορέσει να παρουσιάσει ως επιτυχία τη συμφωνία επί του νέου επταετούς κοινοτικού προϋπολογισ

Keywords
Τυχαία Θέματα