Moody’s: Υποβάθμισε έξι χώρες – Προειδοποιεί άλλες τρεις

08:56 14/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης έξι ευρωπαϊκών χωρών και αλλαγή του outlook για άλλες τρεις, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ιταλίας σε Α3 από Α2, της Ισπανίας σε Α3 από Α1, της Πορτογαλίας σε ΒΑ3 από ΒΑ2, της Μάλτας σε Α3 από Α2, της Σλοβακίας σε Α2 από Α1 και της Σλοβενίας σε Α2 από Α1.

Παράλληλα, υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook για την Βρετανία,

την Αυστρία και την Γαλλία.

Ο διεθνής οίκος δήλωσε πως προχωρά στις αλλαγές αυτές «προκειμένου να αντανακλάται η ευπάθεια των χωρών αυτών στις οικονομικές συνθήκες τα επόμενα τρίμηνα».

Ωστόσο, ειδικά για τη Γαλλία επισημαίνει «τη συνεχή επιδείνωση του γαλλικού δημοσίου χρέους», το οποίο τη θέτει σε αρνητική θέση σε σχέση με τις χώρες του τριπλού «A». Ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχει σημαντικός βαθμός επικινδυνότητας ως προς την ικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης να καλύψει τους στόχους της για τη σταθεροποίηση και στη συνέχεια για την αντιστροφή της πορείας του δημοσίου χρέους.

Η απειλή του οίκου Moody’s συνιστά επιστροφή στην πραγματικότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν, μετά την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας.

Η ανακοίνωση «αποτελεί απόδειξη, στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αρνηθεί να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους της…συνιστά επιστροφή στην πραγματικότητα για οποιονδήποτε σκεφτόταν ότι η Βρετανία μπορεί να αποφύγει» το θέμα του χρέους της, είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν έλαβε υπ’ όψιν την απόφαση του οίκου Moody’s να διατηρήσει το τριπλό «A» της Γαλλίας, καθώς και την μεταβολή της προοπτικής από σταθερή σε αρνητική.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας υπερασπίζεται «τα δυναμικά θεσμικά βήματα που έγιναν στην ευρωζώνη εδώ και μερικούς μήνες, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της πειθαρχίας, της αλληλεγγύης, της διακυβέρνησης και τη ανάπτυξης».

Τονίζει επίσης ότι σημαντικά μέτρα ανάταξης των δημοσιονομικών, καθώς και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, η απόφαση του οίκου Moody’s, ακριβώς έναν μήνα μετά την απόφαση του Standard and Poor’s να στερήσει τη Γαλλία από το τριπλό «A» συνδέεται με τους κινδύνους που βαρύνουν τη ζώνη του ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα