Laiki Capital: Έχασε καταθέσεις 27.6 εκατ. ευρώ από το κούρεμα

12:10 31/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κατά την περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2013, το Συγκρότημα της Laiki Capital Public Co Ltd (το «Συγκρότημα»), όπου Συγκρότημα σημαίνει την Εταιρεία και τη θυγατρική της, Laiki Financial Services Limited, πραγματοποίησε ζημιές

ύψους €27,9εκ. σε σχέση με κέρδη ύψους €11,4χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Τα συνολικά έσοδα του Συγκροτήματος της Laiki Capital Public Co Ltd κατά την πρώτη τριμηνία του 2013 ανήλθαν στις €629,4χιλ. σε σχέση με €1,3εκ. το 2012, λόγω της μείωσης κατά 68,9% στα εισοδήματα από την παροχή χρηματιστηριακών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της μείωσης κατά 94,5% στα άλλα έσοδα, καθώς επίσης και της μείωσης κατά 7,1% στους εισπρακτέους τόκους. Σημειώνουμε ότι κατά την πρώτη τριμηνία του 2013 ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ παρουσίασε μείωση της τάξης του 11,1% σε σχέση με μείωση της τάξης του 16,5% το πρώτο τρίμηνο του 2012. Επιπρόσθετα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ παρουσίασε μείωση της τάξης του 4,3% σε σχέση με αύξηση της τάξης του 7,1% το πρώτο τρίμηνο του 2012. Οι χρηματιστηριακοί όγκοι κατά την υπό αναφορά περίοδο ήταν μειωμένοι κατά 76,4% στο ΧΑΚ, ενώ στο ΧΑ ήταν αυξημένοι κατά 1,4%, σε σχέση με το 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Laiki Capital Public Co Ltd, μέσω της θυγατρικής της, Laiki Financial Services Limited, στο τέλος της τριμηνίας του 2013, κατείχε την δεύτερη θέση στο ΧΑΚ με μερίδιο αγοράς 22,4%, συμπεριλαμβανομένων των πακέτων. Στο ΧΑ, η Laiki Financial Services Limited βρίσκεται μέσα στα πρώτα είκοσι επτά (27) μέλη με ποσοστό 0,7%.

Τα συνολικά έξοδα του Συγκροτήματος της Laiki Capital Public Co Ltd για την περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2013 ανήλθαν στις €700,2χιλ. σε σχέση με €1,2εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012 παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 41,4%.

Στις 29 Μαρτίου 2013 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έκδωσε Διατάγματα αναφορικά με τη Cyprus Popular Bank Public Co Ltd και την Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ εφαρμόζοντας μέτρα δυνάμει του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013. Τα μετρητά του Συγκροτήματος στη Cyprus Popular Bank Public Co Ltd που επηρεάστηκαν από αυτά τα μέτρα ήταν €27,6εκ. κατά την ημερομηνία εφαρμογής των αποφάσεων. Ως εκ τούτου, και με βάση την παραδοχή ότι οι μη εξασφαλισμένες καταθέσεις στη Cyprus Popular Bank Public Co Ltd έχουν υποστεί πλήρη ζημιά απομείωσης, η Εταιρεία έχει προβεί σε απομείωση των τραπεζικών καταθέσεων της ύψους €27,6εκ. Επιπρόσθετα, η Εταιρεία κατείχε μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ αξίας €73,7χιλ.. Το ποσό αυτό έχει αναγνωριστεί ως ζημιά δίκαιης αξίας στις οικονομικές καταστάσεις για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2013. Σημειώνεται ότι τόσο η Διεύθυνση όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την διασφάλιση των συμφερόντων τους και των μετόχων του
Συγκροτήματος.

Κατά την πρώτη τριμηνία του 2013, η Εταιρεία πραγματοποίησε ζημιά από επανεκτίμηση και ρευστοποίηση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που αποτιμούνται σε δίκαιη αξία μέσω των αποτελεσμάτων ύψους €76,4χιλ. (συμπεριλαμβανομένης και της ζημιάς από τις μετοχές της Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ όπως αναφέρεται πιο πάνω) σε σχέση με ζημιά ύψους €5,0χιλ. την πρώτη τριμηνία του 2012. Κατά την υπό αναφορά περίοδο, η Εταιρεία έχει επίσης προβεί σε απομείωση της αξίας χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων διαθέσιμων προς πώληση ύψους €114,0χιλ. (3Μ2012: €104,0χιλ.).

Το καθαρό ενεργητικό του Συγκροτήματος στις 31 Μαρτίου 2013 ανήλθε στα €14,8εκ. σε σχέση με €42,7εκ. στις 31 Δεκεμβρίου 2012, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 65,3%. Η μείωση στο καθαρό ενεργητικό οφείλεται κυρίως στην απομείωση των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδύναμων όπως αναφέρεται πιο πάνω.

Προοπτικές για το 2013
Οι γενικές οικονομικές συνθήκες και ειδικότερα η επιδείνωση στις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο και στην Ελλάδα έχουν επηρεάσει και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν ορισμένους βασικούς οικονομικούς δείκτες που περιλαμβάνουν τα επίπεδα και τις τάσεις ανεργίας, την αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων, τις τάσεις στον τομέα των ακινήτων, την πορεία του ΧΑΚ και του ΧΑ, την αγορά ομολόγων και τη ρευστότητα.

Οι αποφάσεις του Eurogroup της 25ης Μαρτίου 2013 επέφεραν καίριο πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και ανέτρεψαν το οικονομικό της μοντέλο, υποβαθμίζοντας τον ρόλο της ως χρηματοοικονομικό κέντρο. Ως συνέπεια, αναμένονται έντονες υφεσιακές συνθήκες και απότομη μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το σκηνικό επιδεινώνεται από τη σημαντική απώλεια καταθέσεων που διατηρούνταν στη Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου, γεγονός που στερεί τη δυνατότητα ακόμη και σε υγιείς εταιρείες να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη στέρηση φορολογικών εσόδων από την Κυπριακή Δημοκρατία και την απώλεια θέσεων εργασίας.

Προβλεπόμενη εξέλιξη του Συγκροτήματος
Κατά το 2013, το σύνολο της κυπριακής οικονομίας γενικότερα αλλά και η κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά ειδικότερα αναμένεται ότι θα επηρεαστούν κυρίως από:
(α) την πορεία υλοποίησης του προγράμματος που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικα, στα πλαίσια του Μνημονίου Συναντίληψης. Συγκεκριμένα, η τήρηση των δημοσιονομικών και άλλων στόχων που προβλέπονται στο Μνημόνιο ίσως αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, ιδιαιτέρως λόγω του ισχυρού σοκ που υπέστη η κυπριακή οικονομία κατά τον Μάρτιο του 2013. Με βάση και τη συμφωνηθείσα δανειακή σύμβαση, οι εταίροι-δανειστές έχουν αποκτήσει σημαντικό ρόλο και η στάση τους σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αναμένεται να εγερθούν στο άμεσο μέλλον θα επηρεάσει την πορεία της κυπριακής οικονομίας.
(β) την προσαρμογή της κυπριακής κοινωνίας στις νέες διαμορφωθείσες συνθήκες και την στάση της έναντι των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
(γ) την ομαλή άρση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων και την πορεία της αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών εμπορικών τραπεζών και του συνεργατισμού καθώς η επαναφορά της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία.

Ιδιαίτερα για το Συγκρότημα, οι εφαρμοσθέντες περιορισμοί διακίνησης κεφαλαίων επηρεάζουν αρνητικά την επιχειρησιακή του λειτουργία και τη δυνατότητα βέλτιστης εξυπηρέτησης των πελατών του με άμεσες επιπτώσεις στην άντληση εσόδων. Επιπρόσθετα, η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑΚ αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από το γενικό οικονομικό κλίμα αλλά και από την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Η εξέλιξη της πορείας της κυπριακής οικονομίας και το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει για την ενδεχόμενη αποκατάσταση της εγχώριας οικονομικής σταθερότητας δεν μπορούν να προβλεφθούν. Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον γεμάτο από προκλήσεις που σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται έξω από τον έλεγχό του, το Συγκρότημα θα επιδιώξει την όσο το δυνατόν ομαλότερη προσαρμογή στα νέα δεδομένα μέσα από τον εμπλουτισμό της γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει σε επενδυτές/εταιρείες με την παράλληλη εκλογίκευση του λειτουργικού κόστους.

Keywords
Τυχαία Θέματα