«Hidden in the Sand» για την Αμμόχωστο στη βρετανική Βουλή

21:34 10/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σε ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης εκδήλωση με ομιλία του Τζέιμς Φίλιπς, συγγραφέα του επιτυχημένου θεατρικού έργου `Hidden in the Sand`, που αναφέρεται στην Αμμόχωστο και στο δράμα των αγνοουμένων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο Μάθιου Όφορντ, βουλευτή βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών, σε συνεργασία με

τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ Ανδρέα Παπαευριπίδη, με τη στήριξη του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου και του Συνδέσμου Συγγενών Αγνοουμένων Βρετανίας.

Η βραδιά πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με την έκθεση φωτογραφίας `Ένα όραμα της Κύπρου` του Δώρου Παρτασίδη, που συνεχίζεται μέχρι και την Παρασκευή σε άλλη αίθουσα του κοινοβουλίου. Παράλληλα, η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για την εκδήλωση επελέγη για να δώσει πρόσθετη ώθηση στην ήδη αυξημένη προβολή της οποίας τυγχάνει το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο κ. Όφορντ σημείωσε ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι εξαιρετικά επίκαιρο και συμπλήρωσε πως πρέπει όλοι να εργαστούν για την υλοποίηση των σχετικών προτάσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο δε κ. Παπαευριπίδης έδωσε μια περιεκτικό περιγραφή της διακεκριμένης πορείας του κ. Φίλιπς.

Ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας μίλησε για τη μακρόχρονη εμπεριστατωμένη έρευνά του κατά τη συγγραφή του έργου, η οποία περιελάμβανε συνεντεύξεις τόσο με Ελληνοκύπριους όσο και με Τουρκοκύπριους. Αναφερόμενος μεταξύ άλλων και σε υποθέσεις αγνοουμένων, ο κ. Φίλιπς δήλωσε συγκλονισμένος από την εμπειρία της έρευνας. Αποσπάσματα του `Hidden in the Sand` αναγνώστηκαν από τους ηθοποιούς οι ερμηνείες των οποίων έχουν λάβει άκρως κολακευτικά σχόλια κατά την παρουσίαση της παράστασης.
Τόσο τον Τζέιμς Φίλιπς όσο και τον Δώρο Παρτασίδη τίμησε με μήνυμά του που αναγνώσθηκε από τον Ύπατο Αρμοστή Ευριπίδη Ευρυβιάδη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως δήλωνε το μήνυμα, προσωπικό του όραμα ως Πρόεδρος της Κύπρου είναι να τερματίσει την “αναχρονιστική” διαίρεση της χώρας και να ενώσει τον λαό της μέσω μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης, “για να μπορέσουν οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους και τους αγαπημένους τους, συμπεριλαμβανομένων όσων χρειάστηκε να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν μια μέρα και για να ζήσουν όλοι οι Κύπριοι μαζί ειρηνικά και να ευημερούν εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθετε ότι το `Hidden in the Sand` υπενθυμίζει σε όλους την ομορφιά της “πόλης-φάντασμα” της Αμμοχώστου και ότι ο ίδιος πιστεύει σθεναρά πως “είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως καθώς έχουμε επαναρχίσει πλήρεις διαπραγματεύσεις από τον Φεβρουάριο, να αποκαταστήσουμε την ελπίδα, την εμπιστοσύνη και την πεποίθηση του λαού της Κύπρου στην προοπτική επίτευξης μιας λύσης μέσα από την υιοθέτηση μέτρων που θεωρούνται ότι `αλλάζουν το παιχνίδι` και διαμορφώνουν συνθήκες από τις οποίες βγαίνουν κερδισμένες αμφότερες οι κοινότητες και όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνιζε στο μήνυμά του ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της. Πρόσθετε ότι τα οφέλη από αυτά τα μέτρα, πέρα από τη δυναμική που θα προσέδιδαν στις διαπραγματεύσεις, είναι η αποκατάσταση των υποδομών μιας πόλης ακατοίκητης επί 39 χρόνια που αναμφίβολα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τονώνοντας σημαντικά την οικονομία της χώρας και παράλληλα η συνεργασία των δύο κοινοτήτων που θα χτίσει αμοιβαία εμπιστοσύνη και θα δρέψει τους καρπούς της κοινής προσπάθειας

Προτρέποντας, τέλος, τους παριστάμενους να επισκεφθούν την έκθεση φωτογραφιών του Δώρου Παρτασίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίαζε ότι αποτυπώνει και παρουσιάζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ποικίλη αρχαιολογία, τα μνημεία, τα μοναστήρια, τον πολιτισμό ενός νησιού με πλούσια ιστορία και παραδόσεις.

“Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον κ. Παρτασίδη για τη συνεισφορά μιας ζωής στον εμπλουτισμό όλων μας και στη βοήθειά του προς εμάς να ανακαλύψουμε τις άγνωστες εικόνες και ομορφιά της Κύπρου, προωθώντας αυτό που είχε δηλώσει: `Η ομορφιά του βορρά και η ομορφιά του νότου ανήκουν σε ΜΙΑ χώρα – το όμορφο νησί της Κύπρου`”.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων Βρετανοί βουλευτές και καλλιτέχνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα