Goldman Sachs: Από οξεία σε χρόνια η κρίση του ευρώ

22:18 9/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Περιορισμένη ανάπτυξη στην ευρωζώνη έως το 2016 προβλέπει η ομάδα Οικονομικών Ερευνών της τράπεζας Γκόλντμαν Σακς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Financial Times. Συγκεκριμένα προβλέπεται πραγματική μείωση του συνολικού ΑΕΠ κατά 0,3% το 2013 και αύξηση κατά 0,9%, 1,3% και 1,5% αντίστοιχα τα επόμενα έτη.

Οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης επισημαίνουν ότι η περιφέρεια

της ευρωζώνης συνεχίζει να αντιμετωπίζει το διττό πρόβλημα του υπέρογκου χρέους και των συνεχιζόμενων ελλειμμάτων.

Σε ό,τι αφορά το χρέος τονίζεται ότι το πρόβλημα δεν μπορεί απλά να εξαφανιστεί με ευχολόγια. Η έκθεση τονίζει ότι αν η ευρωζώνη θέλει τα εθνικά χρέη να μην εμποδίζουν την προοπτική ανάπτυξης επ’ αορίστω, τότε θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη μείωσή τους.

Σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα, αν και σημειώνεται ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα έχει υπάρξει περιορισμός των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών, η κατάσταση με τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία αποδεικνύουν ότι χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός περιορισμού μελλοντικών δημοσιονομικών και μακροοικονομικών ανισορροπιών, με κατάλληλα κίνητρα για δημοσιονομική και χρηματοοικονομική πειθαρχία.

Η Γκόλντμαν Σακς δηλώνει ότι συνεχίζει να πιστεύει πως η ευρωζώνη θα αποδειχθεί ικανή να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και να επιβιώσει άθικτη. «Η πολιτική βούληση υπάρχει και τα οικονομικά συμφέροντα συμπίπτουν. Με άλλα λόγια, υπό την οποιαδήποτε πίεση από τις αγορές, οι ευρωπαϊκές αρχές θα κάνουν ο,τιδήποτε χρειαστεί για να διατηρήσουν το ευρώ, όπως έχει πει και ο Μάριο Ντράγκι», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά, προσθέτει η έκθεση, οδηγούν στον κίνδυνο οι περιφερειακές οικονομίες να πιαστούν σε μια παγίδα χρέους. Οι συντάκτες τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την παγίδα με ένα συνδυασμό λιτότητας και ανάπτυξης, πολύ δε περισσότερο με την επιλογή μόνο μίας εκ των δύο πολιτικών. «Αναπόφευκτα η προσοχή στρέφεται στους άλλους τρεις μηχανισμούς προσαρμογής: πληθωρισμό, αναδιάρθρωση χρέους ή αμοιβαιοποίηση αυτού», προσθέτει η έκθεση.

Η Γκόλντμαν Σακς προειδοποιεί επίσης ότι χρειάζεται μια «νέα Ευρώπη» μέσα στην οποία θα μπορεί να είναι βιώσιμη και στο μέλλον η ευρωζώνη.

Στο συμπέρασμα της έκθεσης αναφέρεται ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες είναι απίθανο να ξεπεραστούν τους επόμενους 12 μήνες λόγω του μεγέθους τους και των εκλογών σε Γερμανία και Ιταλία. Η πρόβλεψη για το 2013 είναι ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των πρόχειρων λύσεων αντί να επιτευχθεί μία πειστική λύση που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη. Ως αποτέλεσμα, η κρίση του ευρώ θα εξελιχθεί «από οξεία σε χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα