Financial Times: Η σημασία του Ισραήλ για τα σχέδια της Κύπρου γύρω από το αέριο

15:11 7/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη σημαντική ενίσχυση που θα έδινε στα σχέδια της Κύπρου για το φυσικό αέριο μια απόφαση του Ισραήλ να εξάγει το δικό του αέριο μέσω της κυπριακή μονάδας υγροποίησης σημείωσε σε δηλώσεις του στους Financial Times o Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Το ισραηλινό αέριο θα πρόσθετε μία σημαντική ώθηση ως προς το χρονοδιάγραμμά μας. Με

το Ισραήλ μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα και να βρούμε σημαντική χρηματοδότηση», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Στην αναφορά τους στο κυπριακό φυσικό αέριο η βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει πως τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί μπορεί να είναι μικρότερα από τα ισραηλινά, αλλά έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν την κυπριακή οικονομία, εφόσον η Κύπρος μπορέσει να προωθήσει το αέριό της στην αγορά.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι μόνο λίγες τράπεζες είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν έργα υγροποίησης αερίου, τα οποία «παίρνουν χρόνια για να κτιστούν και κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η Κύπρος ανταγωνίζεται για δυσεύρετο κεφάλαιο ενάντια σε έργα από την ανατολική Αφρική, τη Ρωσία και τον Καναδά, όπου υπάρχουν μεγάλα αποδεδειγμένα κοιτάσματα».

«Για την ώρα η παγκόσμια ζήτηση [για υγροποιημένο φυσικό αέριο] υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από τα ανατεθειμένα έργα, αλλά για να καλύψουμε αυτό το κενό είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε πρώτοι σε μια τελική απόφαση για επένδυση», είπε ο κ. Λακκοτρύπης. Οι Financial Times σημειώνουν ότι ο υπουργός πρόσφατα επέστρεψε από ταξίδι στην Ιερουσαλήμ με σκοπό να πείσει τους Ισραηλινούς να στείλουν αέριο στη μονάδα LNG της Κύπρου, με ελπίδες ότι εντός μηνών θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις νεότερες έρευνες για τον εντοπισμό περισσότερου αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου από την ENI και την Total, που θα έκανε τη χώρα «πιο ελκυστική» για χρηματοδότες, ανεξαρτήτως της απόφασης του Ισραήλ. «Μια σημαντική ανακάλυψη από μία από τι δύο εταιρείες θα εκτόξευε την Κύπρο στη μεγάλη λίγκα των έργων LNG, αλλά χωρίς περισσότερο αέριο ίσως το Ισραήλ να είναι κρίσιμο για το στόχο της Κύπρου να εξασφαλίσει μια τελική απόφαση επένδυσης πριν το 2015», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ο κ. Λακκοτρύπης βρέθηκε στο Λονδίνο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Τουριστικής Έκθεσης που ολοκληρώνεται σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα