E.E.ΑΚΕΛ: Καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η επέκταση του ωραρίου

15:41 31/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το διάταγμα για επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων έχει σκοτώσει το λιανικό εμπόριο, έχει απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις και έχει επηρεάσει αρνητικά τις ζωές των οικογενειών καταστηματαρχών και εργαζομένων, δηλώνει η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λεμεσού, η οποία αναλαμβάνει δράση για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επέκταση του και μετά τις 13 Οκτωβρίου.

Το πρωί, μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ,

συνοδευόμενα από βουλευτές του κόμματος και Δημάρχους της μείζονος Λεμεσού, επισκέφθηκαν το εμπορικό κέντρο της οδού Ανεξαρτησίας, όπου συνομίλησαν με καταστηματάρχες και εργαζόμενους για το πως έχει επηρεάσει την εργασία και τη ζωή τους η εφαρμογή του νέου ωραρίου, ενώ ακολούθως είχαν συνάντηση με τον εκπρόσωπο των καταστηματαρχών του κέντρου της πόλης, Κρίστη Δημητρίου και τον Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκο Μουστάκα.

Σε δηλώσεις του, ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Δήμαρχος Κ. Πολεμιδιών, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε πως από τη σημερινή περιοδεία στο εμπορικό κέντρο της Ανεξαρτησίας, έχει επαναβεβαιωθεί ότι η φιλελευθεροποίηση του ωραρίου δεν έχει βοηθήσει τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες και πως “δυστυχώς έχει σκοτωθεί το εμπόριο και υπάρχει μια γενικότερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων”.

Ο κ. Γεωργίου διαμήνυσε τη στήριξη του ΑΚΕΛ προς καταστηματάρχες και εργαζομένους και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για επέκταση του διατάγματος, που λήγει στις 13 Οκτωβρίου. “Δεν ξέρω πόσα συμφέροντα υπάρχουν και ποιους υπηρετούν κάποιοι, αλλά το γεγονός είναι ένα, ότι δηλαδή οι προτάσεις αυτές δημιουργούν τεράστια προβλήματα λειτουργίας της εμπορικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα στην οδό Ανεξαρτησίας, όπου η διαπίστωση είναι πολύ τραγική και πολύ δραματική”, συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ακόμη πως ήδη έχει εγγραφεί σχετικό θέμα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής και εκκρεμεί το νομοσχέδιο για μείωση των ενοικίων κατά 20%, ενώ κάλεσε όσα κόμματα συμμερίζονται τη θέση του ΑΚΕΛ, να προχωρήσουν σε κοινές πρωτοβουλίες, τόσο στη Βουλή αλλά και σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, “για να λήξει αυτή η ταλαιπωρία που δημιουργήθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλυσιδωτά τεράστια προβλήματα”.

Για σκοπιμότητες που εξυπηρετούν μια μικρή ομάδα μεγάλων επιχειρήσεων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών Κρίστης Δημητρίου, ο οποίος κάλεσε το Υπουργείο Εργασίας να διερευνήσει καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο το νέο ωράριο εφαρμόζεται, εις βάρος των εργαζομένων.

“Κυκλοφορούν διάφορες φήμες, ότι κάποιοι πληρώνονται με κουπόνια, κάποιοι πληρώνονται με 3,5 ευρώ την ώρα, κάποιοι εργάζονται την Κυριακή και αντί να πληρώνονται διπλά παίρνουν άδεια άλλη μέρα της εβδομάδας, γι αυτό καλούμε το Υπουργείο να τα διερευνήσει αυτά άμεσα”, είπε ο κ. Δημητρίου.

Το διάταγμα, συνέχισε, έχει εξυπηρετήσει το 5% των επιχειρηματιών και έχει καταστρέψει το 95% και δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ διερωτήθηκε που είναι ο κοινωνικός διάλογος που είχε υποσχεθεί η Υπουργός Εργασίας και γιατί λειτουργοί του Υπουργείου δεν βγαίνουν στην αγορά για να διαπιστώσουν πως εφαρμόζεται κι εάν είναι αποδοτικό το νέο ωράριο.

Εκφράζοντας επιφυλάξεις για το κατά πόσο το Υπουργείο Εργασίας είναι διατεθειμένο να τερματίσει το διάταγμα στις 13 Οκτωβρίου, ο Κρίστης Δημητρίου είπε πως οι επηρεαζόμενοι καταστηματάρχες πιστεύουν ότι με τη βοήθεια των κομμάτων και της Βουλής, αυτό θα γίνει κατορθωτό, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, συμπλήρωσε, θα διπλασιαστεί ο αριθμός των καταστημάτων που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα