1,75 τρισεκ. δολάρια οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως το 2013

10:00 15/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2013, κυρίως λόγω των περικοπών των αμυντικών δαπανών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ανακοίνωσε ένα σουηδικό ινστιτούτο μελετών.

Όμως άλλες χώρες που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, αύξησαν τις δικές τους, ανέφερε το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Το SIPRI

εκτίμησε ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν συνολικά σε 1,75 τρισεκ. δολάρια το 2013, δηλαδή μειώθηκαν κατά 1,9% σε σύγκριση με το 2012.

Οι ΗΠΑ παρέμειναν στην πρώτη θέση στις στρατιωτικές δαπάνες με 640 δισεκ. δολάρια, που ήταν μειωμένες κατά 7,8% σε ετήσια βάση, ανέφερε το SIPRI, που επεσήμανε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ καθώς και τις δημοσιονομικές περικοπές που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο ως τις αιτίες για αυτό. Το μέγεθος των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ, παρά τη μείωσή τους, παρέμεινε ίσο με αυτές των επόμενων εννέα κρατών στην κατάταξη.

Το SIPRI σημείωσε ότι εξαιρουμένων των περικοπών στις αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες, το ποσό που δαπανήθηκε στον τομέα της άμυνας σε διεθνές επίπεδο αυξήθηκε κατά 1,8% το 2013.

Η Κίνα, η οποία βρέθηκε στη δεύτερη θέση, αύξησε τις δικές της στρατιωτικές δαπάνες κατά 7,4% σε ετήσια βάση, σε 188 δισεκ. δολάρια κατ` εκτίμηση, ενώ η Ρωσία, που κατατάχθηκε τρίτη, αύξησε τις δικές της δαπάνες κατά σχεδόν 5%, στα 87,8 δισεκ. δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία δαπάνησε 67 δισεκ. δολάρια το 2013, ένα ποσό αυξημένο κατά 14% σε ετήσια βάση, γεγονός που σήμανε την άνοδό της από την έβδομη την τέταρτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολούθησαν, για να κλείσουν την πρώτη δεκάδα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Νότια Κορέα.

Οι διαφοροποιήσεις ανά γεωγραφική περιοχή εξακολούθησαν να είναι μεγάλες.

Οι δαπάνες μειώθηκαν στη Βόρεια Αμερική, στη Δυτική και στην Κεντρική Ευρώπη και στην Αυστραλία, καθώς συνεχίστηκε η επιβολή πολιτικών δημοσιονομικής λιτότητας, αλλά αυξήθηκαν στην Αφρική, στην Ασία, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και στη Μέση Ανατολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα