140 εκ. ευρώ από την ανάκληση απαλλοτριώσεων γης

17:12 17/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Γύρω στα 140 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα προκύψει από την ανάκληση απαλλοτριώσεων γης, στις οποίες είχε προχωρήσει το κράτος για την υλοποίηση διαφόρων έργων, από το σύνολο των 570 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν οφειλές του κράτους για σκοπούς απαλλοτριώσεων.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου ανέφερε ότι «στο παρελθόν, το κράτος, βεβιασμένα και χωρίς προγραμματισμό, προχώρησε σε εκτεταμένες απαλλοτριώσεις», σημειώνοντας ότι «είναι γι’ αυτό το λόγο που σε συνεννόηση με τα άλλα υπουργεία έχουμε προβεί σε επανεξέταση των έργων και των απαλλοτριώσεων στις οποίες το κράτος έχει προχωρήσει».

Όπως είπε, «κάποια απ’ αυτά τα έργα, κατά την επανεξέταση τους, έχουν κριθεί ως «μη ώριμα» και κάποια άλλα έχουν κριθεί και ως μη αναγκαία πλέον».

Πρόσθεσε ότι «αποτέλεσμα αυτής της πρώτης επανεξέτασης είναι η ανάκληση απαλλοτριώσεων συνολικού κόστους γύρω στα 140 εκατομμύρια ευρώ από τις συνολικές οφειλές του κράτους για απαλλοτριώσεις που φτάνουν τα 570 εκατομμύρια ευρώ».

Η κ. Μαύρου ανέφερε, επίσης, ότι στα 570 εκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνονται και οφειλές του κράτους για απαλλοτριώσεις, «κάποιες από τις οποίες έγιναν ακόμη και πριν από το 1974».

«Το κράτος», όπως εξήγησε, «χρωστά ένα σημαντικό ποσό το οποίο δεν προέκυψε τα τελευταία χρόνια, αλλά προέκυψε, για πολλούς και διάφορους λόγους, από αποφάσεις που λήφθηκαν στο παρελθόν και είτε δεν υλοποιήθηκαν είτε δεν υλοποιήθηκαν πλήρως».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο σύνολο του οφειλόμενου από το κράτος ποσού για απαλλοτριώσεις περιλαμβάνονται ποσά που προέρχονται από απαλλοτριώσεις που έγιναν από το 1968 «πιθανόν και από πιο παλιά», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, είπε, «συνεχίζουμε το αναπτυξιακό έργο. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να εξορθολογήσουμε ακόμη περισσότερο τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του κράτους», ξεκαθαρίζοντας ότι «τα έργα που έχουν κριθεί ως «ώριμα» και θα μπορούσαν να φέρουν πρόσθετα οφέλη στην οικονομία προχωρούν».

«Σήμερα καταβάλλουμε προσπάθεια να διορθώσουμε υπερβολές του παρελθόντος και να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «το κόστος των αναπτυξιακών έργων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών για το 2012 ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ και σ’ αυτά», όπως είπε, «δεν συμπεριλαμβάνονται τα στεγαστικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών τα οποία αφορούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κονδύλι».

«Αρκετά απ’ αυτά τα έργα συνεχίζονται και μέσα στο 2013. Κάποια μεγάλα έργα υποδομής όπως είναι οι μονάδες διαχείρισης αστικών απορριμμάτων θα κρατήσουν ακόμη περισσότερο», είπε, κάνοντας παράλληλα λόγο για «έργα για τα οποία έχουμε και συνεισφορά της ΕΕ».

Όπως είπε, «έχουνε γίνει περικοπές, δεν έχουμε όμως καταλήξει ακόμη με το Υπουργείο Οικονομικών στον πλήρη κατάλογο των νέων έργων για τα οποία θα γίνει πρόβλεψη το 2013».

Ερωτηθείσα κατά πόσον το έργο που αφορά την κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς αναστέλλεται ή ακυρώνεται, είπε ότι το έργο

Keywords
Τυχαία Θέματα